zondag, september 15, 2024

Rechter bepaalt dat de NS verplicht is toeslag vakantiedagen te betalen

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat NS een onregelmatigheidstoeslag moet betalen aan haar personeel over alle vakantiedagen, zelfs over de bovenwettelijke vakantiedagen. Deze uitspraak geldt ongeacht of de vakantiedagen worden gebruikt voor werktijdverkorting of andere doeleinden. De uitspraak is gedaan in een langlopende rechtszaak tussen NS en haar personeel en kan leiden tot aanzienlijke kosten voor de treinexploitant.

De wet schrijft een minimum van 20 vakantiedagen per jaar voor bij een fulltime dienstverband (40 uur). Werkgevers zoals NS kunnen er echter voor kiezen om meer vakantiedagen aan te bieden. In 2016 kwamen NS en de vakbonden overeen dat werknemers met terugwerkende kracht onregelmatigheidsgeld zouden krijgen over hun wettelijke vakantie-uren die teruggaan tot 2012. Deze afspraak kostte het bedrijf 50 tot 60 miljoen euro.

De overeenkomst was bedoeld om langdurige juridische gevechten tussen de bonden en de werkgever te voorkomen. Sommige werknemers stapten echter toch naar de rechter omdat ze geen onregelmatigheidcompensatie kregen over bovenwettelijke vakantiedagen.

Ook eerdere uitspraken stelden werknemers in het gelijk

Het personeel kreeg steeds gunstige uitspraken in lagere rechtbanken, maar NS besloot in beroep te gaan. Maar zelfs het Hooggerechtshof veroordeelde de treinexploitant tot loonsverhoging. Het is wettelijk verplicht om het volledige loon te betalen voor alle vakantiedagen, inclusief de onregelmatigheidstoeslag die als onderdeel van het salaris wordt beschouwd.Hoewel NS-werknemers niet verplicht zijn om extra vakantiedagen te gebruiken, hebben ze wel de mogelijkheid om gebruik te maken van een keuzeplan voor kortere werktijden. NS voerde aan dat dit een reden was om de onregelmatigheidstoeslag in te houden, omdat deze niet direct gerelateerd was aan vakantietijd.

Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat het doel van een verlof het belangrijkst is, ongeacht hoe het wordt doorgebracht. In dit geval was het doel rust en ontspanning, en dus hebben de machinist die de rechtszaak aanspande en zijn collega’s recht op achterstallig loon. Het bedrag varieert van 1544 euro tot 3238 euro.Het totale bedrag kan echter oplopen omdat veel werknemers onregelmatige diensten draaien en onder de uitspraak vallen. NS moet de precieze kosten nog bepalen, maar de verwachting is dat ze aanzienlijk zullen zijn.

Vakbond FNV prijst het doorzettingsvermogen van de NS-medewerkers die de zaak hebben doorgezet en hun collega’s mogen dankbaar zijn voor hun inzet.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img