zondag, mei 26, 2024

Je laptop uit je tas tijdens het inchecken: waarom moet dat eigelijk?

Als je van plan bent om met het vliegtuig naar een zonnig oord te reizen, is het belangrijk om ruim van tevoren op het vliegveld te zijn. Het inchecken kan even duren, vooral vanwege de noodzakelijke veiligheidscontroles. Een van die maatregelen is de eis om je laptop uit je handbagage te halen. Maar waarom is dit nodig?

Vroeger was reizen met het vliegtuig relatief eenvoudig. Je kon snel inchecken met je koffers en handbagage, die verschillende extra voorwerpen konden bevatten. Alles veranderde echter na de gebeurtenissen van 11 september 2001. De kaping van passagiersvliegtuigen die neerstortten in de Twin Towers, het Pentagon en Pennsylvania betekende een keerpunt in het vliegverkeer.

Strengere veiligheidscontroles

Sindsdien zijn strenge veiligheidscontroles een vereiste geworden voordat je aan boord van een vliegtuig gaat. Aanvankelijk waren deze maatregelen uitgebreid. Na 9/11 mochten passagiers bijvoorbeeld geen vloeistoffen en gels meenemen aan boord. Tegenwoordig mag je ze wel meenemen, maar alleen in verpakkingen van maximaal 100 ml. Daarnaast moeten alle handtassen nog steeds zonder uitzondering door de scanners. Bovendien moet je telkens je laptop uit de tas en beschermhoes halen.

Volgens Nathalie Pierard, woordvoerster van Brussels Airport, moeten laptops en tablets tijdens de veiligheidscontrole uit de tassen worden gehaald. Dit komt omdat deze apparaten grote metalen oppervlakken bevatten die het zicht van het röntgenapparaat op de handbagage kunnen belemmeren.

Laptops belemmeren de scans

Voor een grondige inspectie moeten alle elektronische apparaten groter dan 15 bij 21 cm of batterijen groter dan 20 cm uit hun beschermhoesjes worden gehaald voordat ze door de scanner gaan. Het is belangrijk om geen voorwerpen op of onder deze apparaten te verbergen. Door elektronische apparaten te scheiden van andere bagage kunnen de scanners effectief potentiële bedreigingen of explosieven detecteren.

Deze veiligheidscontrole duurt meestal ongeveer 15 minuten, rekening houdend met de extra stappen van het lopen door de detector en het verwijderen van persoonlijke metalen voorwerpen zoals jassen, riemen, sleutels, munten en smartphones. Tijdens drukke reisperiodes kan de wachttijd langer zijn.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img