zaterdag, juni 15, 2024

Let op met het klakkeloos delen van vakantiefoto’s via social media

Je bent aangekomen op het vliegveld en wilt snel nog even je vriendenkring laten weten dat je nu echt op vakantie gaat. Snel neem je even een foto van je boardingkaart en publiceert deze voordat je het vliegtuig in stapt. Niet handig, vinden IT-experts en zij raden dit te doen, omdat hackers de informatie op je instapkaart kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot meer persoonlijke gegevens.

Hackers en inbrekers hebben ook social media

Volgens cyber beveiligingsdeskundige Amir Sachs kunnen hackers volledige toegang krijgen tot je boekingsgegevens door gebruik te maken van je unieke reserveringsnummer (PNR) en achternaam. Zo kunnen ze je telefoonnummer, e-mailadres en contactgegevens voor noodgevallen bemachtigen. Met deze persoonlijke informatie kunnen hackers gemakkelijk frauduleuze activiteiten uitvoeren, zoals het openen van creditcardrekeningen of het doen van online aankopen. Om jezelf te beschermen is het aan te raden om een foto van je paspoort of instapkaart te delen, waarbij je ervoor zorgt dat alleen de voorkant van je paspoort zichtbaar is en alle belangrijke gegevens op de instapkaart bedekt.

Slimmer en veiliger: plaats je foto’s pas op social media wanneer je terug bent van vakantie

Wees voorzichtig met het gebruik van sociale media tijdens je vakantie. Het is misschien leuk om foto’s van je bestemming te delen, maar inbrekers maken ook gebruik van sociale media. Stel je voor dat een vreemde je online posts bekijkt. Kun je gemakkelijk je thuisadres achterhalen? Zo ja, overweeg dan om de post te verwijderen om te voorkomen dat inbrekers weten waar ze zich op moeten richten terwijl je weg bent.Het is ook veiliger om een week offline te gaan en geen vakantiefoto’s te plaatsen tot na je terugkomst.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img