vrijdag, april 19, 2024

Alles wat je moet weten bij je bezoek aan de Keukenhof

De kleurrijke lentetuin van de Keukenhof is één van de populairste toeristische attracties van Nederland, met name bij buitenlandse bezoekers. De bloementuin in Lisse is slechts acht weken per jaar geopend.

Als lentebloemen je blij maken, dan is er één plek in Europa die absoluut een must is om te bezoeken: de Keukenhof. In de uitgestrekte tuinen staan liefst zeven miljoen – voornamelijk tulpen – bollen in bloei op 32 hectare grond en elke bol wordt zorgvuldig geplant door één van de 40 tuiniers van Keukenhof.

In 2024 viert de Keukenhof haar 75e jubileum. Op 21 maart heropende het park weer haar deuren.

Een korte geschiedenis van de Keukenhof

De deuren van Keukenhof – ook bekend als de Tuin van Europa – openden op 21 maart 1949. Opgericht dat jaar door een groep van bolkwekers en bloemenexporteurs, was het in eerste instantie bedoeld om producten te tonen en de Nederlandse exportindustrie te ondersteunen.

Het volgende jaar werd de tuin opengesteld voor het publiek en dat was meteen een succes met 200.000 bezoekers in het eerste seizoen. Door haar ligging niet ver van Amsterdam, groeide het ook in internationale bekendheid en staat het nu bekend als een van de grootste bloementuinen ter wereld.

De geschiedenis gaat zover bekend terug tot 1638, toen Adriaen Maertensz Block, kapitein en gouverneur van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie, het land kocht en een groot landhuis bouwde genaamd Kasteel Keukenhof.

In 1857 gaven de toenmalige eigenaren Baron en Barones Van Pallandt de landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher – beide ontwerpers van het Vondelpark in Amsterdam – de opdracht om het park en de gronden rond het gebouw te herstructureren.

Die ontwerpen, in typisch Engelse stijl, vormen nog steeds de basis van de moderne Keukenhof tuinen. Ook tentoongesteld zijn authentieke 16e- en 17e-eeuwse tulpenvariaties die de ontwikkeling van meer dan 400 jaar bollen kweken in Nederland illustreren.

Dit kun je verwachten tijdens een bezoek aan Keukenhof

Toch zijn het niet alleen prachtige lentebloemen die een bezoek aan de Keukenhof de moeite waard maken. Rond 600 kwekers en handelsbedrijven leveren hun beste bloemen, struiken en bomen voor de show, die ongeveer acht weken per jaar duurt.

Naast 800 verschillende soorten tulpen tref je er ook rozen en orchideeën en enkele van de mooiste kersenbloesems in het hele land.

Onder de vele themapaviljoens kom je onder andere het Beatrix – vernoemd naar de voormalige koningin – tegen, waar je onder meer orchideeën vindt. Het nabijgelegen Oranje Nassau paviljoen toont de beste rozen, chrysanten en narcissen.

Voor kinderen is er een kinderdoolhof, net als een speurtocht, een kinderboerderij en een speeltuin met als thema Nijntje.

Verspreid over de tuinen kom je ook ongeveer 100 individuele sculpturen tegen die een grote verscheidenheid aan artistieke stijlen tentoonstellen.

Tips voor je bezoek aan de Keukenhof

Sinds de oprichting is Keukenhof eigenlijk altijd heel populair geweest als bloeiende attractie. Desondanks, vanwege de wijdse opzet, voelt de Keukenhof niet overweldigend druk.

Je kunt je bezoek aan de Keukenhof uiteraard combineren met een overnachting in Lisse of omgeving. Begin je in Amsterdam? Dan is het handig de metro te nemen en uit te stappen bij de halte Europaplein. Van daaruit stap je aan boord van bus 852 – ook bekend als de Keukenhof Express. Deze rijdt tot tien keer per uur en doet er iets meer dan 30 minuten over om de tuin te bereiken.

Als je direct naar Keukenhof gaat vanaf Schiphol Airport; neem dan bus 858, de reis duurt een half uur en rijdt regelmatig.

Keukenhof is in 2024 geopend van 21 maart tot 12 mei 2024.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img