zaterdag, juni 15, 2024

Amsterdam blijft zeer populair: meer dagjesmensen én meer toeristen die langer blijven

Het aantal dagjesmensen dat jaarlijks Amsterdam bezoekt, is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Vorig jaar bezochten maar liefst 15,1 miljoen mensen de stad voor één dag, dus zonder er te overnachten. Hoewel het aantal toeristen dat in Amsterdam overnacht iets lager ligt dan vijf jaar geleden, blijven deze toeristen tegenwoordig wel langer in de stad.

Amsterdams toerisme in cijfers

Volgens de gemeentelijke dienst Onderzoek en Statistiek (O&S) kwam ongeveer 60 procent van de dagbezoekers uit Nederland zelf. Zij ziet ook een trend dat veel buitenlandse dagjesmensen vlak buiten de stad overnachten. Ondanks de aangekondigde maatregelen lijkt het erop dat het aantal overnachtingen in Amsterdam de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Meer overnachtingen, minder toeristen

Het aantal toeristen in 2023 was 9,4 miljoen, wat lager is dan de 10,2 miljoen in 2019. Toch waren er in 2023 meer overnachtingen: 23,1 miljoen, 300 duizend meer dan vijf jaar eerder. Dit betekent dat toeristen gemiddeld langer in de stad verblijven. De verwachting is dat het aantal overnachtingen sneller zal groeien dan het aantal toeristen, wat aangeeft dat bezoekers nog langer in de stad zullen verblijven.

Toename Bezoekersaantallen verwacht

Ondanks de maatregelen lijkt het onvermijdelijk dat Amsterdam de komende jaren nog drukker zal worden. De gemeente heeft onder de Aanpak Binnenstad een pakket maatregelen geïntroduceerd om het stadshart leefbaarder te maken. Dit omvat onder andere een hotelstop, een blowverbod, ontmoedigingscampagnes, het weren van toeristenwinkels en het eerder sluiten van horeca op de Wallen.

Langetermijnvisie voor duurzaam toerisme

De maatregelen zijn vooral bedoeld voor de lange termijn, met als doel een duurzame bezoekerseconomie in 2035 te realiseren.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img