donderdag, april 18, 2024

Zwitserland biedt gratis openbaar vervoer bij een hotelovernachting in veel delen van het land

Zwitserland toont zich van haar meest gastvrije kant met het feit dat in veel gebieden van het Alpenland het reizen met openbaar vervoer gratis is wanneer je er een hotelovernachting voor minimaal één nacht hebt geboekt. Dit is hoe het werkt.

Om in aanmerking te komen voor gratis openbaar vervoer in Zwitserland, moeten bezoekers minimaal één nacht boeken in toeristische accommodatie, waaronder hotels, hostels en campings. Bij aankomst op je verblijfplaats ontvang je een zogenaamde ‘gastenkaart’. Deze biedt gratis toegang tot trams, treinen en bussen binnen een stad of lokale omgeving.

Hoe werkt het?
De kaart wordt overhandigd tijdens het inchecken en wordt uitgegeven in papieren of digitaal formaat, afhankelijk van de bestemming. Als je verblijft in een niet-deelnemende accommodatie (bijvoorbeeld een Airbnb) of bij vrienden of familie, kan deze kaart voor een paar euro worden verkregen bij het toeristenbureau.

Lokale verschillen
In verschillende plaatsen hebben ze iets afwijkende namen voor de kaart, zoals de Zurich Card, Cityticket Baden en Simmental Card. Het aanbod van gratis openbaar vervoer is beschikbaar in de meeste grote Zwitserse steden, maar ook in sommige dorpen en bergresorts. Met dit systeem hoef je dus alleen te betalen voor je reis op de dag van aankomst om je accommodatie te bereiken.

Meer kortingen
De gastenkaart biedt ook veel andere voordelen, waaronder kortingen voor toeristische attracties. In Zürich kun je bijvoorbeeld gratis of met korting naar 43 musea. In Brienz krijg je een gratis dorpstour en kortingen op de kabelbanen. Als je in Diemtigtal verblijft, geeft de Nature Park Card je toegang tot gratis reizen met de PostBus. Ga je naar Basel, dan krijg je gratis Wi-Fi en een mooie korting op stadsrondleidingen, terwijl de Aargau Wellness Pass recht geeft op 15% korting op de toegang tot thermale spa’s.

Italiaans Ticino had de primeur
Het Italiaanstalige kanton Ticino, in het zuiden van het land, was het eerste dat de gastenkaart op regionale schaal lanceerde om milieuvriendelijker reizen te bevorderen en duurzaam toerisme te ontwikkelen. Het Ticino Ticket werd in 2017 geïntroduceerd, kort na de opening van de Gotthard-basistunnel, de langste spoortunnel ter wereld. Oorspronkelijk gepland voor één jaar, wordt de maatregel inmiddels voortdurend verlengd vanwege het succes.

Wil je gebruik maken van gratis openbaar vervoer? Check dan altijd wel goed of deze regeling ook geldt voor de regio in Zwitserland waar jij verblijft. Dit kan bijvoorbeeld door contact op te nemen met het hotel of accommodatie waar je verblijft.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img