zaterdag, juni 15, 2024

Franse skigebieden in Drôme stoppen met gebruik sneeuwkanonnen

Het departementsbestuur van het Zuid-Franse skigebied de Drôme heeft besloten om voortaan geen sneeuwkanonnen meer te gebruiken. Met de dreiging van de klimaatverandering in het vooruitzicht besloot de directie dat het niet langer de moeite waard was om de kosten of de milieueffecten van het gebruik van kunstsneeuw te dragen.

Door de opwarming van de aarde krijgen steeds meer skigebieden te maken met gebrek aan sneeuw of te weinig sneeuw, waardoor sneeuwkanonnen moeite hebben om te doen waar ze voor zijn  bedoeld. Directeur Cédric Fermond van de zes skipistes in de Drôme legde uit dat het maken van sneeuw zowel duur als slecht voor het milieu is. Volgens hem zal het uiteindelijk een verloren strijd zijn om te proberen de veranderingen in het klimaat bij te houden.

Verkleinen van de ecologische voetafdruk

De beslissing om geen sneeuwmachines meer in de zes skipistes die het skigebied rijk is te gebruiken, heeft een behoorlijke impact. Zo is de Drôme bijvoorbeeld het eerste skigebied in Frankrijk dat deze keuze heeft gemaakt, terwijl er al veel langer over wordt gesproken. Het is een krachtig signaal naar skigebieden en geeft aan dat de gevolgen van de klimaatveranderingen tot keuzes zullen leiden.

De pistes in de Drôme zijn dus vanaf nu afhankelijk van natuurlijke sneeuwval om skiërs een aangename skivakantie te bieden. Dit betekent misschien minder skidagen dan normaal, maar het betekent ook dat de pistes nu groen en duurzaam zijn. Zonder de uitstoot van sneeuwkanonnen draagt het skigebied  daardoor weer een steentje bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Sneller overschakelen naar het zomeraanbod

Skiën zal ook in de toekomst gewoon nog mogelijk blijven in de Drôme, alleen zal het aantal dagen dat er geskied kan worden afnemen. Zodra het niet meer mogelijk is om te skiën, zal het gebied snel omschakelen naar het aanbieden van zomeractiviteiten in de regio. 

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img