maandag, juli 15, 2024

Kansrijk onderzoek naar ontwikkeling baanbrekend elektrisch vliegtuig

Het lijkt wel degelijk mogelijk om in de toekomst met grotere vliegtuigen dan voorheen gedacht werd elektrisch te vliegen. De Nederlandse investeringsmaatschappij Pantasteekt 10 miljoen dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling van een baanbrekend elektrisch vliegtuig, meldt RTL Nieuws.

Elysian Aircraft, een initiatief van de familie Rosen Jacobson, richt zich op het ontwikkelen van een elektrisch vliegtuig met capaciteit voor 90 passagiers, bestemd voor vluchten tot 800 kilometer. Deze ontwikkeling is een belangrijke stap voorwaarts in de luchtvaart.

Batterijen
In samenwerking met de Technische Universiteit Delft heeft Panta onderzoek gedaan naar elektrisch vliegen. Dit onderzoek wijst uit dat grotere elektrisch aangedreven vliegtuigen haalbaar zijn, ondanks de uitdagingen zoals het gewicht van de batterijen.

Hoewel elektrisch vliegen nog in de kinderschoenen staat, is de ambitie van het project om een vliegtuig te ontwikkelen dat niet alleen elektrisch is, maar ook een aanzienlijke capaciteit en bereik heeft. De grootste uitdaging, het zware gewicht van de batterijen, wordt aangepakt door innovatief ontwerp en het gebruik van alternatieve technieken uit het verleden.

Het ontwerp kenmerkt zich door acht propellers en een combinatie van dunne romp en brede vleugels, wat een effectievere gewichtsverdeling mogelijk maakt. Bovendien zal het vliegtuig een reserve-energiesysteem hebben.

5 a 8 miljard nodig
De eerste investeringsfase van 10 miljoen dollar is gericht op het afronden van deze ontwikkelingsfase. Voor het volledige vliegtuigbouwprogramma is naar schatting 5 tot 8 miljard euro nodig. Panta Holdings benadrukt het belang van het behalen van de vereiste veiligheidscertificeringen en streeft ernaar het vliegtuig in 2033 operationeel te hebben.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img