De regels voor handbagage op Schiphol zijn onlangs veranderd om reizigers meer gemak te bieden. De nieuwe regels hebben echter ook voor verwarring en teleurstelling gezorgd bij sommige passagiers. De belangrijkste vraag is welke voorwerpen in de handbagage mogen worden meegenomen zonder beperkingen.
Voor de verandering moesten passagiers voorwerpen zoals waterflessen, iPads, lenzenvloeistof en deodorant uit hun handtas halen en ze in een doorzichtige zak in een grote grijze bak bij de beveiliging plaatsen. Maar volgens de nieuwe regels mogen deze voorwerpen in de tas blijven, waardoor de veiligheidscontrole makkelijker en sneller verloopt.
Slimme bagagescans zorgen voor snellere verwerking
Op de luchthaven zijn slimme bagagescans geïmplementeerd, waarmee medewerkers van de veiligheidscontrole de bagage op hun eigen 3D-scherm kunnen bekijken en tot 360 graden kunnen draaien. Hanita van der Meer van reiskoepel ANVR denkt dat veel reizigers dit zullen waarderen, omdat het hen wat gedoe bij de beveiliging zal besparen.
Hoewel de nieuwe regels voor handbagage het leven van reizigers zeker gemakkelijker maken, is er volgens Guus Wantia, eigenaar van online reisgids Vliegveldinfo.nl, ook sprake van verwarring en teleurstelling. Als een reiziger bijvoorbeeld terugvliegt van een vliegveld in Italië en plotseling zijn flesje water uit zijn tas moet halen of daar moet laten, kan dat heel verwarrend zijn.
Overschakelen op CT-scans
“Nederlanders verwachten moderne voorzieningen op Schiphol als ze weer thuis zijn,” merkt hij op. Hoewel andere grote luchthavens deze nieuwe technologie ook toepassen, loopt Schiphol volgens Stefan Donker, een woordvoerder van Schiphol, voorop. Donker waarschuwt reizigers echter niet te veel hoop te hebben, omdat een paar andere grote luchthavens buiten Nederland deze technologie ook implementeren.
Het Verenigd Koninkrijk is een van de landen die ermee bezig is; de Britse regering streeft ernaar om in juni 2024 alle luchthavens over te schakelen op CT-scans. De verwachting is dan ook dat veel luchthavens de komende jaren het voorbeeld van Schiphol zullen volgen. Voor nu adviseert Schiphol reizigers zich te houden aan de algemeen geldende regels en kennis te nemen van de regels die andere luchthavens hanteren.
Belangrijkste regels op een rij
Voor handbagage geldt een belangrijke regel met betrekking tot vloeistoffen. De limiet is 1 liter aan vloeistoffen in verpakkingen die niet groter mogen zijn dan 100 milliliter per stuk. Kleinere of halfvolle verpakkingen zijn echter toegestaan. Het wordt aanbevolen om deze vloeistoffen, zoals gels, crèmes, zalven, pasta’s of spuitbussen, te verpakken in een doorzichtige plastic hersluitbare zak met een inhoud van maximaal 1 liter.Schiphol heeft een andere regel dan andere landen.
Zij staan in sommige gevallen grotere verpakkingen met vloeistoffen toe, zolang deze bij het inchecken worden goedgekeurd door de CT-scan en de beveiligingsbeambte. Om verwarring of teleurstelling tijdens de overstap of terugvlucht te voorkomen, raden we reizigers aan om hun vloeistoffen en gels in kleine verpakkingen en een hersluitbare plastic zak te verpakken. Dit kan hen mogelijk gedoe besparen, aldus Donker. De strenge regels voor vloeistoffen en gels zijn ingevoerd nadat in 2006 geplande aanslagen met deze stoffen werden voorkomen.
Vloeistoffen in je handbagage
Wat betreft vloeistoffen in je handbagage is de algemene regel in de Europese Unie dat je in totaal 1 liter vloeistoffen mag meenemen, verdeeld over verpakkingen van maximaal 100 milliliter. Hieronder vallen zaken als lippenbalsem, lipgloss en tandpasta.Op Schiphol zijn grotere verpakkingen toegestaan als ze worden goedgekeurd door de scan- en incheckmedewerker. Als je het echter niet zeker weet, kun je het beste geen grotere verpakkingen meenemen in je handbagage en ze in plaats daarvan in het ruim leggen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle luchthavens een CT-scan hebben, dus je kunt daar beter niet van uitgaan.
Om het gemakkelijker te maken, is het aan te raden om je vloeistoffen in een doorzichtige en hersluitbare zak te doen. Hoewel dit op Schiphol niet verplicht is, kan het op andere luchthavens wel standaardprocedure zijn. Kijk op de website van de luchthaven waar je vandaan vliegt voor hun specifieke regels. Er zijn uitzonderingen voor het meenemen van babyvoeding (als de baby met je meereist) en medicijnen aan boord. Voor medicijnen moet je op verzoek een doktersrecept kunnen laten zien of kunnen bewijzen dat de medicijnen op jouw naam staan.
Vloeistoffen die je koopt nadat je door de veiligheidscontrole bent gegaan, mogen mee in het vliegtuig, maar zorg ervoor dat je het bonnetje bewaart, want daar kan naar gevraagd worden. Je kunt je lege fles ook bijvullen met water na de bagagecontrole.