zondag, april 21, 2024

Onderzoek wijst uit: losse schroeven in meer Boeing 737 Max 9-vliegtuigen

United Airlines en Alaska Airlines hebben in meer Boeing 737 Max 9-vliegtuigen loszittende schroeven aangetroffen. Deze bevindingen kwamen aan het licht door nader onderzoek als gevolg van een incident afgelopen weekend waarbij een 737 Max 9 van Alaska Airlines een deel van zijn romp verloor tijdens een vlucht boven de westkust van de VS. Wonder boven wonder vielen er geen gewonden.

De FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, gelaste wel per direct een vliegverbod aan alle 737 Max 9-vliegtuigen in de VS tot de toestellen nader geïnspecteerd zouden zijn. Alaska Airlines heeft 64 van deze vliegtuigen in haar vloot, United 79.

Onvoldoende vastgezet
United Airlines ontdekte de losse schroeven in het paneel dat dient om een deel van de romp af te dekken, waar normaal een extra nooduitgang kan worden geplaatst. Bij de betreffende toestellen van Alaska en United is deze extra nooduitgang echter niet vereist, vanwege een beperkter aantal zitplaatsen. Het paneel lijkt onvoldoende vastgezet te zijn.

Tijdens een vlucht van Portland (Oregon) naar Ontario (Californië) werd het paneel losgerukt, waarna het vliegtuig met spoed terugkeerde naar Portland. Alaska had al eerder besloten om het desbetreffende vliegtuigtype niet meer in te zetten voor vluchten over de Stille Oceaan naar Hawaii na meerdere incidenten met een waarschuwingslampje over verminderde luchtdruk.

Eerdere problemen
De 737 Max-serie van Boeing is berucht om zijn veiligheidsproblemen. In 2019 resulteerden twee crashes van een eerdere versie van het model in Indonesië en Ethiopië in 346 doden. De vliegtuigen werden hierna ruim anderhalf jaar aan de grond gehouden.

Corendon
In Nederland bezit Corendon als enige twee vliegtuigen van dit type. Volgens een woordvoerder blijven deze in bedrijf. De Boeings waarmee Corendon vliegt, beschikken over een vaste deur en niet over de structurele plug die het toestel van Alaska Airlines had, aldus Corendon. De Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport wacht op verdere resultaten van het FAA-onderzoek.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img