dinsdag, april 23, 2024

Deense regering wil vliegreizen extra belasten en stimuleert vliegen op duurzame brandstoffen

De Deense regering heeft afgelopen week een voorstel gedaan om een belasting van 100 Deense kronen (ongeveer 13,35 euro) op vliegreizen in te voeren om een groene overgang van de luchtvaartindustrie te stimuleren en financieren. Deze overgang moet ervoor zorgen dat tegen 2030 alle binnenlandse vluchten uitsluitend gebruik maken van 100% duurzame brandstoffen.

Ongeveer de helft van de verwachte jaarlijkse opbrengst van 1,2 miljard kronen zal worden gebruikt om de ambitie te bekostigen dat alle binnenlandse vluchten binnen Denemarken tegen het einde van het decennium uitsluitend groene brandstoffen gebruiken, zo meldde de regering. Groene technologieën zoals power-to-X, waterstof en biobrandstoffen komen in aanmerking voor staatssteun.

Tot 55 euro extra belasting
De andere helft van de opbrengst zal worden gebruikt voor extra uitkeringen aan ouderen, aldus de regering. In het voorstel van de regering zal de passagiersbelasting geleidelijk worden ingevoerd vanaf 2025. Tegen 2030 zal de belasting ongeveer 9 euro zijn voor reizen binnen Europa, 35 euro voor middellange afstanden en 55 euro voor lange afstanden.

Toewerken naar groene toekomst
“De luchtvaartsector in Denemarken moet – net als alle andere industrieën – zijn klimaatvoetafdruk verminderen en zich bewegen naar een groene toekomst,” zei minister van Klimaat, Energie en Nutsvoorzieningen Lars Aagaard in een verklaring.

Vliegen op groene brandstof
De Deense regering streeft ernaar om de eerste binnenlandse route die uitsluitend op groene brandstoffen vliegt, tegen 2025 operationeel te hebben.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img