maandag, juli 15, 2024

Luchtvaartmaatschappij gaat passagiers wegen voor vertrek

De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair zet een opmerkelijke stap. De airline gaat op de luchthaven in Helsinki passagiers vrijwillig vragen zich te laten wegen voordat ze aan boord gaan. 

Dit initiatief helpt luchtvaartmaatschappijen om het vertrekgewicht van een vliegtuig nauwkeuriger te berekenen en daarmee de benodigde brandstof. Normaal gesproken baseren luchtvaartmaatschappijen zich op een standaard gemiddeld gewicht per passagier, hoewel bekend is dat dit gemiddelde door de jaren heen wijzigt en ook per land verschilt. Door passagiers op vrijwillige basis te wegen voor vertrek, krijgen maatschappijen een accurater beeld van het gemiddelde passagiersgewicht, wat essentieel is om te voorkomen dat vliegtuigen met te veel gewicht opstijgen.

Binnen enkele dagen hebben al 600 passagiers deelgenomen aan deze gewichtsproef. De verzamelde gegevens worden door Finnair overgedragen aan de transportautoriteit Traficom, die deze zal gebruiken om een nieuw gemiddeld gewicht vast te stellen. Finnair benadrukt dat passagiers met een hoger gewicht niet worden benadeeld, niet extra hoeven te betalen en dat er discreet met de informatie wordt omgesprongen.

Nieuw is het wegen van passagiers overigens niet. In Nieuw-Zeeland, maar ook in andere landen, worden dergelijke gewichtsproeven regelmatig uitgevoerd om de gemiddelde gewichten actueel te houden. In Europa was het tot voorheen echter wat ongebruikelijk.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img