zondag, mei 26, 2024

Grote NAVO-oefening zal komende zomer voor veel vertraagde vluchten zorgen

De grootste luchtoefening ooit van de NAVO zal grote gevolgen hebben voor het reguliere luchtverkeer in Duitsland. De oefeningen zijn bedoeld om te laten zien dat de NAVO voorbereid is op mogelijke luchtaanvallen tegen de Westerse alliantie. Sommigen verwachten echter aanzienlijke verstoringen, waaronder geannuleerde en vertraagde vluchten.

Duitsland maakt zich op voor de grootste NAVO-oefening in zijn geschiedenis, te midden van de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Aan de militaire oefening, Air Defender 23 genaamd, zullen vanaf maandag tot 22 juni ongeveer 10.000 troepen en 250 vliegtuigen deelnemen. Nederland, een van de 25 deelnemende landen, zal er ook aan meedoen.

De Duitse strijdkrachten, Bundeswehr, hebben drie sectoren toegewezen voor de vliegende manoeuvres. De straaljagers zullen voornamelijk over de Noordzee vliegen, maar ze zullen ook zichtbaar en hoorbaar zijn in de zuidelijke deelstaten, waaronder Rijnland-Palts en Beieren, en in de corridor tussen de Oostzee en Saksen in het oosten van Duitsland. Via twee doorgangen kunnen de vliegtuigen naar Estland en Roemenië vliegen.

Air Defender 23 is om meerdere redenen een opmerkelijke gebeurtenis in Duitsland. Het is de meest uitgebreide beoordeling van de westerse paraatheid voor een aanval van buitenaf sinds de Tweede Wereldoorlog. Bovendien vindt het plaats in Duitsland, waar defensie en oorlog tot voor kort taboe waren vanwege hun onplezierige verleden. De historische hervorming van het Duitse buitenlands en defensiebeleid, bekend als Zeitenwende, vond echter plaats als reactie op de Russische invasie in Oekraïne, waardoor de perceptie van deze onderwerpen snel is veranderd.

Veel vertragingen en lange wachttijden

Volgens de Duitse vakbond Gewerkschaft der Flugsicherung wordt verwacht dat het luchtverkeer in en rond Duitsland aanzienlijk zal worden verstoord door de komende NAVO-oefening. Eurocontrol voorspelt dat vakantiegangers rekening moeten houden met vertragingen van in totaal 50.000 minuten en de Europese luchtverkeersorganisatie waarschuwt dat 100 vliegtuigen niet zullen kunnen landen door nachtelijke sluitingen van luchthavens. In reactie hierop hebben de luchthavens van Stuttgart, Düsseldorf en Hamburg aangekondigd eerder open te gaan dan normaal.

Hoewel de Duitse luitenant-generaal Gerhartz erkent dat de oefening kan leiden tot beperkingen voor het civiele luchtverkeer, verzekert hij dat de oefening zal worden afgerond voor het begin van de zomervakantie in Duitsland. Dit volgt op recente landelijke stakingen van beveiligingspersoneel die wijdverspreide sluitingen van het Duitse luchtverkeer veroorzaakten.

Nederland draagt ook bij aan de oefening Air Defender 23, met twaalf F-35 gevechtsvliegtuigen en F-16’s die deze week terugkeren uit respectievelijk Noorwegen en Zweden. Commodore Johan van Deventer bevestigde dit op Twitter en merkte op dat de 20 Nederlandse gevechtsvliegtuigen zullen deelnemen aan de NAVO luchtoefening in Duitsland.

De mooiste Duitsland vakanties boek je via:

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img