vrijdag, april 19, 2024

Vulkaantoerisme op IJsland: dit moet je weten

Recente vulkanische activiteit in IJsland, die al maanden aanhoudt, concentreert zich rond het Reykjanes-schiereiland, dicht bij Reykjavík in het zuidwesten van het land. De IJslandse autoriteiten constateren dat er een ‘vulkaantoerisme’ is ontstaan.

‘Vulkaantoeristen’ zijn sindsdien naar het gebied getrokken in de hoop een glimp van de lava op te vangen. De IJslandse politie waarschuwde mensen echter om “vier keer na te denken” voordat ze dichtbij de locaties proberen te komen, nadat een uitgeputte wandelaar per helikopter gered moest worden.

Vulkanen zijn onvoorspelbaar, en hoewel het moeilijk is om definitieve voorspellingen te doen, is de consensus onder vulkanologen dat de huidige periode van vulkanische activiteit nog vele jaren, zo niet decennia, kan voortduren, aldus Dr. Robin Andrews, vulkanoloog. Het bestuderen van systemen zonder een centrale vulkaan blijft een oppassen geblazen.

Na meerdere aardbevingen begon eind 2023 een reeks uitbarstingen met een explosie langs een 4 kilometer lange scheur, die lava enkele kilometers ten noordoosten van het vissersdorp Grindavík de lucht in slingerde. Kort daarna volgde een andere uitbarsting. Een nieuwe scheur nabij Sýlingarfell, ten noordoosten van Grindavík, stoot lava en rook uit.

De nabijgelegen Blue Lagoon, de populairste attractie van het land, sloot meerdere keren vanwege risico’s. Reykjavík en de internationale luchthaven bleven wel gewoon open. Sterker nog, sommige vliegtuigpassagiers die over de uitbarstingslocaties vlogen, werden getrakteerd op spectaculaire taferelen vanuit de lucht.

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img