maandag, juli 15, 2024

Blue Lagoon op IJsland voorlopig dicht vanwege verhoogde vulkaanactiviteit

Misschien wel de belangrijkste toeristische trekpleister van IJsland, de Blue Lagoon, sluit minimaal een week zijn deuren omdat de kans op een vulkaanuitbarsting toeneemt door een ondergrondse magma-activiteit die zich op slechts enkele honderden meters van het geothermische zeewater-spa vormt.

Dat heeft de spa donderdag bekend gemaakt. Er zijn momenteel echter geen tekenen van een aanstaande uitbarsting, benadrukte Benedikt Ofeigsson, geofysicus bij het Meteorologisch Instituut van IJsland, telefonisch.

De magma blijft zich ophopen in een horizontale laag op ongeveer 5 kilometer diepte en de seismische activiteit zal waarschijnlijk doorgaan, volgens het Meteorologisch Instituut. Het gebied ligt ongeveer 40 kilometer van de hoofdstad en nabij Grindavik, een vissersdorp met ongeveer 3.600 inwoners. Een uitbarsting ter plaatse zou ook een energiecentrale kunnen bedreigen die warmte levert aan 30.000 inwoners van het schiereiland Reykjanes.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img