dinsdag, april 23, 2024

Vliegverkeer dreigt opnieuw ontregeld te raken door IJslandse vulkaan aswolk

Als de vulkaan bij het IJslandse Grindavík daadwerkelijk op korte termijn uitbarst, moet tevens gevreesd worden dat het vliegverkeer ernstig ontregeld raakt. Dat gebeurde in 2010 ook, toen de uitbarsting van de Eyjafjallajökull-vulkaan op IJsland tot 100.000 vluchtannuleringen over meerdere weken leidde, waarbij 7 miljoen passagiers werden getroffen.

De vraag is dan ook welke gebieden van Europa waarschijnlijk het meest worden getroffen door een nieuwe vulkanische aswolk. Meteorologen zeggen dat het antwoord sterk afhankelijk is van de wind.

Kleine aardbevingen
De vissersstad Grindavík op IJsland is meer dan een week geleden geëvacueerd na waarschuwingen van de autoriteiten. Gedurende enkele weken hebben duizenden kleine aardbevingen gewezen op een steeds waarschijnlijker uitbarsting van de vulkaan Fagradalsfjall, gelegen in de buurt van Grindavík, een vissersdorp niet ver van de luchthaven Keflavík, de grootste luchthaven van het land en het belangrijkste knooppunt voor internationale vluchten.

Blue Lagoon gesloten
Op maandag heeft het IJslandse Meteorologische Bureau de alarmering uitgebreid vanwege ‘duidelijke tekenen van landrijzing, vrijwel zeker veroorzaakt door stijgend magma. Eerder werd de Blue Lagoon, een bekende toeristische trekpleister, al voor onbepaalde tijd gesloten.

Luchtverkeer
Meteorologen van AccuWeather hebben gewaarschuwd voor mogelijke gevolgen voor het luchtverkeer in de komende weken. Het is sterk afhankelijk van de windrichting welke regio’s last krijgen van de aswolk. Dat is waarschijnlijk voor Scandinavië, maar ook Centraal-Europa, waaronder Nederland, kan ongemak en hinder gaan ondervinden.

Tegelijkertijd zegt de nationale luchtvaartmaatschappij Iceland Air dat de aanhoudende seismische activiteit op IJsland vooralsnog geen invloed heeft op vluchten van of naar IJsland. “We staan in nauw contact met de IJslandse autoriteiten en volgen de situatie op de voet”, volgens de reisalert van de airline.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img