donderdag, april 18, 2024

Stijgende zeespiegel slokt Franse camping op

De idyllische Franse streek Normandië is al lang een populaire bestemming voor toeristen die de cultuur, de keuken en het landschap van dit prachtige deel van de wereld willen ervaren. De regio wordt nu echter ernstig bedreigd door de stijgende zeespiegel, die langzaam maar zeker de kustlijn uitholt en een bedreiging vormt voor huizen en bedrijven die dicht bij de kust liggen. Een dorp dat in het bijzonder is getroffen door de oprukkende zee is Quiberville, dat aan de kust van Normandië ligt. In de loop der jaren heeft de zee langzaam de kustlijn aangevreten, waardoor de camping van het dorp langzaam in zee verdween. Ooit bood de camping onderdak aan ongeveer 80 caravans, maar nu is er nauwelijks meer iets van over.

De situatie in Quiberville is een grimmige herinnering aan de bedreiging die de stijgende zeespiegel vormt voor kustgemeenschappen over de hele wereld. Omdat door de klimaatverandering de temperaturen blijven stijgen en de ijskappen blijven smelten, kruipt de zeespiegel geleidelijk steeds hoger. Dit betekent dat huizen en bedrijven die bij de kust liggen het risico lopen door de zee te worden opgeslokt.

Volgens wetenschappers is dit slechts het begin

Wetenschappers waarschuwen al jaren voor de gevaren van de stijgende zeespiegel, en veel gemeenschappen over de hele wereld nemen al maatregelen om zich tegen de dreiging te beschermen. In Quiberville bijvoorbeeld is het dorp begonnen om huizen en bedrijven die dicht bij de kust liggen verder landinwaarts te verplaatsen.

Het zijn ook niet alleen kustgemeenschappen die gevaar lopen door de stijgende zeespiegel. Ook laaggelegen gebieden zoals steden bij rivieren, delta’s of kusten zijn kwetsbaar. Zo ondervindt de stad Miami in de Verenigde Staten nu al de gevolgen van de stijgende zeespiegel: overstromingen komen steeds vaker voor.

De situatie in Quiberville benadrukt de dringende noodzaak om actie te ondernemen tegen klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Regeringen en individuen over de hele wereld moeten samenwerken om de koolstofuitstoot te verminderen en het tempo van de opwarming van de aarde af te remmen. We moeten ook maatregelen nemen om kwetsbare gemeenschappen te beschermen tegen de gevolgen van de stijgende zeespiegel, of dat nu betekent dat we zeeweringen moeten bouwen, huizen en bedrijven moeten verplaatsen, of andere innovatieve oplossingen moeten vinden.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img