vrijdag, april 19, 2024

Pas op! Ook dit jaar waarschuwt de Franse politie weer voor oplichters

Elk jaar waarschuwt de Franse politie automobilisten die over de Autoroute rijden om op hun hoede te zijn voor dieven die verschillende tactieken toepassen om nietsvermoedende vakantiegangers te beroven of hen geld af te persen. De meest voorkomende methode, zoals gemeld door de VAB (Belgische ANWB), houdt in dat de dieven naar de vakantiegangers op de snelweg gebaren dat er iets mis is met hun voertuig. Dit gebeurt vaak in de buurt van een parkeerplaats of tankstation waar de handlangers van de dieven wachten.

Zodra de automobilisten hun auto verlaten, stelen de dieven waardevolle spullen uit de auto. Bovendien kunnen de dieven doen alsof ze zelf pech hebben en je verleiden om langs de snelweg te stoppen om te helpen. Interessant is dat de meeste incidenten worden gemeld in Spanje, volgens de VAB.

Italiaanse truc

Bij een truc die in Frankrijk veel voorkomt en is bekend als de “Italiaanse zwendel”, laat men de band van jouw onbeheerde auto op een parkeerplaats leeg lopen. De dieven wachten geduldig op de terugkeer van de bestuurder en zien hem zoeken naar een reserveband of reparatieset in de kofferbak. Profiterend van de afleiding van de bestuurder gaan de dieven snel de niet afgesloten auto binnen en stelen waardevolle spullen zoals een telefoon, zonnebril, portemonnee of bagage.

Ze maken gebruik van het gebrek aan oplettendheid als het slachtoffer hulp zoekt of afgeleid wordt tijdens het verwisselen van de band. Het is onduidelijk waarom deze truc “Italiaans” wordt genoemd, want hij lijkt vooral door Italianen te worden toegepast. Om te voorkomen dat je bedrogen wordt door deze eenvoudige truc, moet je bij een lekke band je auto absoluut beveiligen door hem op slot te doen en waardevolle voorwerpen in een handschoenenkastje te verbergen of op te bergen.

Ierse oplichterstruc

De “Ierse oplichterstruc” is al minstens twee jaar bekend, waarvoor de Franse politie waarschuwt. De truc houdt in dat nietsvermoedende toeristen op parkeerplaatsen worden benaderd door verfomfaaide personen die perfect Engels spreken. Deze oplichters beweren dat zij en hun familie beroofd zijn en zonder hulp niet naar huis kunnen. Ze vragen om geld, dat nooit wordt teruggegeven.

Een andere variant van deze zwendel houdt in dat de oplichter het slachtoffer vraagt om namens hem met een pinpas of creditcard te betalen, omdat hij alleen contant geld heeft. Dit is echter een list, want de oplichters betalen met valse bankbiljetten. Je moet op je hoede zijn voor deze tactieken en voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze frauduleuze praktijken.

Bluetooth en eieren

Wees ook zeker op je hoede voor bluetooth-detectoren, want die kunnen van je geparkeerde auto een doelwit voor inbraak maken. Om dit te voorkomen is het raadzaam om laptops, smartphones, tablets en andere apparaten volledig uit te schakelen terwijl je auto geparkeerd staat, vooral op openbare parkeerplaatsen. Dieven kunnen Wi-Fi en bluetooth detectoren gebruiken om te lokaliseren welke autoruiten kwetsbaar zijn, omdat deze apparaten vaak stand-by worden gelaten.

Tot slot is er een diefstaltechniek waarbij een ei naar de voorruit van een auto wordt gegooid. Hoewel dit naar verluidt slechts eenmaal in Nederland is voorgekomen, is in video’s aangetoond dat het in Spanje gebeurt. Wanneer de ruitenwissers worden aangezet om het ei op te ruimen, wordt het zicht van de bestuurder belemmerd, waardoor hij eerder geneigd is uit te stappen om de auto schoon te maken. Op dat moment maken de “helpers” misbruik van de situatie en beroven de auto. Hoewel feitencheckers de geldigheid van deze truc niet hebben bevestigd, is het toch belangrijk om voorzichtig te zijn als je met zo’n situatie te maken krijgt. Het beste is om door te rijden totdat je op een veilige plaats kunt stoppen om je voorruit schoon te maken.

Laat je ook deze zomer niet verrassen door oplichters en wees altijd op je hoede, zeker wanneer zich opeens onverwachte of vreemde situaties voordoen.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img