maandag, juli 15, 2024

‘Opening luchthaven Lelystad kan funest zijn voor Groningen Airport Eelde’

De opening van luchthaven Lelystad heeft enorme gevolgen voor Groningen Airport Eelde. Het aantal passagiers op Eelde daalt dan naar verwachting met liefst 40 procent. Dat blijkt uit onderzoek van SEO, een onafhankelijk bureau uit Amsterdam op gebied van luchtvaart, in opdracht van de gemeente Tynaarlo. Het Dagblad van het Noorden schrijft erover. 

Onderzoeksbureau SEO noemt het openen van Lelystad een groot gevaar voor de noordelijke luchthaven. De luchthaven in Flevoland is namelijk niet alleen opgewaardeerd om een groot aantal vluchten van Schiphol over te nemen, maar zal ook passagiers van Eelde wegtrekken.

Voordelen vallen weg
Een aantal voordelen van Eelde boven de huidige andere luchthavens, zoals minder reistijd, goedkoper parkeren en snelle afhandeling, vallen met het openen van Lelystad weg voor een aanzienlijk deel van de noordelijke reizigers. Bovendien zal het aantal bestemmingen vanaf Lelystad groter zijn.

Groei
De gemeente Tynaarlo liet onderzoek doen naar de toekomstvisie en de financiële onderbouwing van Groningen Airport Eelde, omdat het aandeelhouder van de luchthaven is. Eelde wil doorgroeien van 115.000 passagiers in 2023 naar 350.000 in 2033. SEO concludeert dat de prognose geschetst in de visie realistisch is, maar plaats wel enkele kanttekeningen, zoals de desastreuze gevolgen van de opening van airport Lelystad.

Overname aandelen
De directie van Groningen Airport Eelde is al geruime tijd met Schiphol in overleg over toetreding tot de Schiphol-Groep, waar ook Eindhoven, Rotterdam, Maastricht en Lelystad deel van uitmaken. Schiphol zou dan de aandelen van Tynaarlo en Oranjewoud kunnen overnemen. Schiphol lijkt daartoe bereid, mits de provincies Groningen en Drenthe ook substantieel bijdragen aan Eelde. Dat lijkt met de reservering van ruim 44 miljoen euro te gebeuren.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img