maandag, juli 15, 2024

Lelystad Airport definitief niet open als vakantievliegveld, reisbranche teleurgesteld

Het plan om Lelystad Airport te openen als luchthaven ter ontlasting van Schiphol hangt aan een bijzonder dun draadje. In de Tweede Kamer was er een meerderheid voor een motie van de Partij voor de Dieren, gesteund door meerdere partijen, waaronder NSC, CDA en BBB, die aanbeveelt het vliegveld niet in gebruik te nemen voor commerciële doeleinden.

Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR, uitte zijn diepe teleurstelling over deze beslissing in een gesprek met BNR. Hij benadrukte dat de aangenomen motie, die tot stand kwam ondanks dat het onderwerp eerder ‘controversieel’ was verklaard door de Kamer, een verlies betekent voor de belastingbetalers. Oostdam schat dat er al 250 miljoen euro in Lelystad Airport is geïnvesteerd, naast de jaarlijkse onderhoudskosten, en noemt de situatie een voorbeeld van ‘pure kapitaalvernietiging’.

Oostdam wees ook op de gevolgen voor de omwonenden van Schiphol, die gehoopt hadden op verlichting door de inzet van Lelystad Airport als overloopluchthaven. Hij beoordeelt de beslissing als ‘fout’ en vreest dat het de discussies over de verduurzaming van de luchtvaartsector zal verstoren.

Demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur heeft erkend dat het onderwerp als ‘controversieel’ is bestempeld en de toekomst van de luchthaven in handen gelegd van een volgend kabinet. Oostdam put hoop uit deze reactie en roept op tot dialoog met de lucht- en reissector.

Desondanks blijft Oostdam realistisch. Hij gelooft niet dat de reissector nog verwachtte dat Lelystad Airport zou openen en benadrukt de behoefte aan een bredere discussie over de luchtvaart met het kabinet. Hij waarschuwt dat het niet gebruiken van de reeds voltooide, duurzame luchthaven in Flevoland een slecht beeld geeft: “We slaan echt een modderfiguur. Er ligt straks een mooie luchthaven, één van de duurzaamste in Nederland en die wordt niet gebruikt.”

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img