zaterdag, juni 15, 2024

Massatoerisme zoals voor Corona komt dit jaar weer helemaal op gang

Alsof het nooit gebeurd is, trekken dit jaar miljoenen Nederlanders de grens over naar bekende en voorheen zeer populaire vakantiebestemmingen. Spanje, Turkije, Thailand en de Griekse eilanden behoren tot de populaire bestemmingen waar vakantiegangers weer massaal naar toe trekken. Het lijkt erop dat het massatoerisme niet alleen zal terugkeren naar het niveau van voor de pandemie, maar dit zelfs zal overtreffen. Dit betekent echter ook dat de donkere kant van de resiwereld terugkeert naar deze meest bezochte plaatsen.

Na meer dan twee jaar grotendeels te zijn stilgelegd, laat de toeristenindustrie nu weer groen licht zien. Het optimisme neemt ook toe, zelfs met de hoge inflatie, omdat de vraag naar reizen sterk toeneemt, waardoor touroperators en luchtvaartmaatschappijen vertrouwen hebben in de komende zomer.

Het jaar 2022 was een hersteljaar, in 2023 gaat het los

Sunweb heeft een stijging in boekingen voor het komende zomerse vakantieseizoen gemeld. Dit komt door de beschikbaarheid van vakantiegeld, waardoor Nederlanders meer vroeg boeken. Het “vroegboekgedrag” van klanten is terug op het niveau van voor de pandemie, waarbij veel klanten hun zomervakantie al in januari boeken. In de eerste maand van 2023 is het aantal boekingen met 49 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2022.Populaire bestemmingen zoals Spanje, Turkije, Thailand en de Griekse eilanden worden massaal geboekt door vakantiegangers. De verwachting is dat het massatoerisme dit jaar het niveau van voor de pandemie zal overtreffen, wat kan resulteren in een terugkeer van de donkere kant van het toerisme naar populaire bestemmingen.

De toeristenindustrie heeft meer dan twee jaar op slot gezeten, maar dit jaar zijn er optimistische tekenen, met een sterk stijgende reisvraag ondanks de hoge inflatie. Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zijn vol vertrouwen over het komende zomerseizoen.

Het wordt zowel nationaal als internationaal een topjaar!

Jan van der Borg, professor Geografie en Toerisme aan de Katholieke Universiteit Leuven, voorspelt dat 2023 een topjaar wordt voor alle vormen van toerisme, zowel nationaal als internationaal, stedelijk en landelijk. Hij verwacht dat de cijfers het laatste volledige jaar zonder coronacrisis in 2019 zullen overtreffen, waarbij veel landen en bestemmingen sterk zullen profiteren van de toename in boekingen.

Vertrouwde vakantiebestemmingen zoals Spanje, Turkije, Thailand en de Griekse eilanden worden weer massaal geboekt door vakantiegangers, wat erop wijst dat het massatoerisme dit jaar niet alleen terugkeert naar het niveau van voor de pandemie, maar dit zelfs overtreft. De donkere kant van het toerisme keert echter ook terug naar de populairste plaatsen.Meer dan twee jaar lang zat de toeristenindustrie grotendeels op slot, maar dit jaar wijzen alle tekenen op groen omdat de reisvraag sterk stijgt, waardoor reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen ondanks de hoge inflatie vertrouwen hebben in de komende zomer.

Vooral veel groeps- en pakketreizen geboekt

Volgens reisorganisatie Sunweb is het “vroege boekingsgedrag” van klanten terug op het niveau van voor de coronapandemie, en veel klanten boekten hun zomervakantie al in januari. In de eerste maand van 2023 waren de boekingen 49 procent hoger dan in dezelfde maand in 2022, omdat veel Nederlanders aan het begin van het jaar hun slag al hebben geslagen.

Jan van der Borg, hoogleraar Geografie en Toerisme aan de Katholieke Universiteit Leuven, gelooft dat “2023 een topjaar wordt” voor de sector, met alle vormen van toerisme in de lift, zowel nationaal als internationaal, stedelijk en landelijk.

Reisbrancheorganisatie ANVR heeft ook de vroege boekingstrend opgemerkt, waarbij hun leden vooral veel pakket- en groepsreizen hebben verkocht in de eerste maanden van dit jaar. De bestemmingen die vakantiegangers kiezen klinken ook als vanouds, met strandvakanties naar landen aan de Middellandse Zee, vliegreizen naar Bangkok en Bali en bekende stedentrips naar Venetië, Barcelona, Dubrovnik, Praag en Amsterdam.

Ook de nadelen van massatoerisme worden langzaam weer zichtbaar

Volgens professor in toerisme Van der Borg betekent de terugkeer van toeristen een heropleving van oude problemen in sommige gebieden. Bestemmingen die eerder problemen ondervonden door overmatig toerisme zullen dit jaar soortgelijke uitdagingen tegenkomen. Van der Borg noemt problemen zoals overlast door rollende koffers, overvolle straten en toegangswegen, bed & breakfast accommodaties die de huizenmarkt verstoren en toeristen die een aanzienlijke ecologische voetafdruk achterlaten zonder deze te compenseren.

Van der Borg betreurt het dat het momentum dat tijdens de pandemie is bereikt, verloren is gegaan. Hij is van mening dat de periode een kans bood om na te denken over de voor- en nadelen van massatoerisme en om samen met de sector te werken aan de verbetering ervan. Hij vindt echter dat deze kans is gemist.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img