zaterdag, juni 15, 2024

Visumsysteem op de schop: ETIAS vervangt ouderwets stempelen in paspoort

ETIAS (European Travel Information and Authorization System) zal het handmatig stempelen van paspoorten vervangen door digitale registratie en is bedoeld om reizigers op te sporen die een veiligheidsrisico kunnen vormen of immigratiewetten proberen te schenden.

De invoering van dit nieuwe visumvrijstellingssysteem is echter door Europa uitgesteld. Het is de bedoeling dat mei 2025 reizigers uit de Verenigde Staten en tientallen andere landen worden verplicht om voorafgaand goedkeuring te verkrijgen om de meeste Europese landen binnen te komen. Dat meldt National Geographic.

Meermaals uitgesteld
Het systeem zou oorspronkelijk in 2016 worden gelanceerd, maar is herhaaldelijk uitgesteld. Vorige week nog toen de Europese Unie de uitrol van 2024 uitstelde. Het zal worden aangenomen door 30 Europese landen, inclusief landen die drijven op toerisme, zoals Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Griekenland.

Het ETIAS zal gelden voor meer dan 60 landen die momenteel visumvrijstellingen voor Europa hebben, zoals bezoekers uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Japan en Singapore.

Reizigers uit andere landen verliezen het voorrecht om enkel met hun paspoort naar het grootste deel van Europa te reizen. In plaats daarvan moeten ze ook een ETIAS-aanvraag voltooien, vergelijkbaar met het ESTA-proces van de VS voor het verlenen van toeristische visumvrijstellingen.

De EU waarschuwt dat reizigers ruim van tevoren voor ETIAS moeten aanvragen – vóór het boeken van vluchten of hotels. Hoewel de meeste aanvragen binnen enkele minuten worden verwerkt, kan dit soms weken duren.

Hoe werkt ETIAS?

Zodra dit systeem wordt gelanceerd, zal de eerste stap voor reizigers zijn om de ETIAS mobiele app te downloaden of de officiële website te bezoeken.

Reizigers hebben een paspoort nodig dat minder dan 10 jaar oud is en dat niet binnen drie maanden verloopt.

Reizigers moeten hun paspoortgegevens, thuisadres, huidige beroep, opleidingsniveau, namen van ouders en details van hun reisroute in Europa indienen.

Aanvragers moeten ook strafrechtelijke veroordelingen, deportaties en eerdere bezoeken aan oorlogsgebieden melden.

Na het voltooien van dit proces, zullen reizigers een e-mail ontvangen met hun unieke ETIAS-nummer, waarvan wordt geadviseerd om het voor toekomstige referentie te bewaren.

Luchtvaart- en immigratiemedewerkers kunnen ook de ETIAS-status van een reiziger bevestigen via hun paspoortnummer, dat is gekoppeld aan de ETIAS-database.

Een ETIAS-aanvraag kost 7 euro voor personen tussen 18 en 70 jaar oud, maar is gratis voor alle andere leeftijden en voor familieleden van EU-burgers.

Een goedgekeurde ETIAS is drie jaar geldig. De houder mag dan maximaal 90 dagen in de deelnemende Europese landen verblijven tijdens een periode van 180 dagen.

Dit systeem wordt aangenomen door alle 27 landen in het Schengengebied van Europa, evenals door Bulgarije, Cyprus en Roemenië.

Biometrie zal niet vereist zijn tijdens een ETIAS-aanvraag. Maar reizigers die het nieuwe systeem gebruiken, moeten bij aankomst in Europa gezichts- en vingerafdrukscans ondergaan.

Uitzondering

Onder meer Ierland en het VK zullen ETIAS niet gaan gebruiken. Reizigers uit veel landen, waaronder de VS, zullen deze landen nog steeds kunnen betreden door simpelweg een geldig paspoort te tonen.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img