vrijdag, april 19, 2024

Dit land is dé opkomende bestemming van 2023

Als je dit jaar het idee had dat Europese vakantiebestemmingen drukker dan normaal zijn geweest, heb je gelijk. Het toerisme in Europa is namelijk weer op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie.

De omzet in de reisbranche ligt zelfs 19 procent hoger dan in 2019, zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde WTM Global Travel Report in samenwerking met Tourism Economics.

Bovendien heeft één land een enorme stijging in bezoekersaantallen gezien en wordt verwacht dat dit land in 2024 Frankrijk zal inhalen als het op één na meest bezochte land in Europa. We hebben het over Turkije.

Explosieve groei
Turkije ziet een toename van meer dan 70 procent in bezoekersaantallen. Hoewel het totale aantal bezoeken aan Europa met 3 procent is gedaald van 440 miljoen in 2019 naar 428 miljoen in 2023, heeft Turkije een explosieve groei ervaren. Het land registreerde een stijging van 73 procent in bezoekersaantallen vergeleken met 2019. Hiermee presteert het beter dan de twee populairste landen van Europa, Frankrijk en Spanje, die respectievelijk 33 procent en 31 procent hoger liggen dan in 2019.

Kroatië, de tiende grootste markt van het continent, is een andere opvallende uitschieter. Het heeft een stijging van 51 procent ten opzichte van pre-pandemische niveau.

Goedkope lira
Hoe het groeiende toerisme in Turkije te verklaren is? Door de dalende Turkse lira, zijn vakanties naar Turkije betaalbaarder geworden voor veel reizigers. De kustlijn van het land met kristalhelder water en luxe resorts maken het een meer budgetvriendelijk alternatief voor de Italiaanse Rivièra of de Côte d’Azur in Frankrijk.

Russische toeristen bleven welkom
Het is ook een van de weinige Europese bestemmingen die geen vluchten uit Rusland heeft verboden, met in totaal 7 miljoen Russen die verwacht worden Turkije te bezoeken in 2023 tegenover ongeveer 5 miljoen in 2022.

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img