maandag, juli 15, 2024

Grote delen Duits spoor omgebouwd tot culturele fietspaden

Nog niet zo heel lang geleden reden er treinwagons vol grondstoffen en producten over de oude Duitse spoorlijnen, maar nu is een groot deel van het Duitse spoor omgetoverd tot goed aangelegde fietspaden. Fietsers kunnen nu genieten van het prachtige groene landschap van de regio Bergisch Land, gelegen net over de grens met Nederland.

Het pad slingert langs voormalige fabrieken en idyllische dorpjes en biedt een unieke kijk op het industriële verleden van het gebied.Verdwalen is ook mogelijk, maar dat hoort allemaal bij het avontuur. Google Maps biedt vooralsnog geen uitkomst en dus zal men het met een ouderwetse kaart moeten doen. Wie het liever wat makkelijker aanpakt, huurt gewoon een van de ervaren gidsen in die beschikbaar zijn.

Nederlanders zijn geboren op de fiets, maar voor onze oosterburen is het allemaal nog maar wennen. Wie een gids inhuurt, wordt meegenomen op een inleidend rondje over de Nordbahntrasse in Wuppertal, een stad in de buurt van Düsseldorf Daar krijg je wat meer gevoel voor het gebied, voordat je de volgende ochtend aan een langere tocht door het Bergische Land beginnen.

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw niet meer gebruikt

De spoorlijnen werden voor het eerst aangelegd in de negentiende eeuw om industriële goederen en arbeiders te vervoeren, maar begin jaren negentig kwam alles stil te liggen. Heel lang gebeurde er niets met de ongebruikte sporen, totdat ze uiteindelijk werden omgebouwd tot een 22 kilometer lang fietspad. Het resultaat is een unieke ervaring die geschiedenis, natuur en beweging combineert.

Als fietsers door het Bergische Land fietsen, zien ze overblijfselen van het industriële verleden van het gebied. Oude fabrieken en pakhuizen herinneren aan de rol van de regio in de Duitse industriële revolutie. Maar het gebied staat ook bekend om zijn prachtige landschap, dat bezaaid is met charmante dorpjes en schilderachtige landschappen.

Het fietspad is geschikt voor fietsers van alle niveaus, en er zijn voldoende plaatsen om onderweg te stoppen en uit te rusten. Of je nu een doorgewinterde fietser bent of gewoon een nieuwe manier zoekt om het buitenleven te verkennen, een fietstocht door het Bergische Land is een onvergetelijke ervaring.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img