vrijdag, april 19, 2024

Griekenlandvakantie wordt flink duurder door nieuwe klimaatbelasting van Griekse regering

De Griekse regering heeft een klimaatbelasting ingevoerd voor accommodaties die door toeristen worden geboekt. De nieuwe belasting wordt per overnachtingsnacht gerekend en kan oplopen tot 70 euro per week.

De belasting wordt deze maand van kracht en vervangt de bestaande toeristenbelasting bij hotelverblijven en andere toeristische accommodaties. De tarieven zullen variëren en zullen aanzienlijk hoger zijn tijdens het hoogseizoen van maart tot oktober.

De belasting zal worden geheven met 10 euro per nacht per kamer voor verblijven in vijfsterrenhotels tijdens het hoogseizoen en 7 euro in viersterrenhotels, terwijl de tarieven dalen tot 4 euro per nacht tijdens het laagseizoen.

70 euro per week extra
Dit betekent dat mensen die een week vakantie vieren in een vijfsterrenhotel in het hoogtepunt van de zomer te maken krijgen met een belasting van 70 euro per week.

De klimaatbelasting is meer dan het dubbele van de oude toeristenbelasting, die begon bij tarieven zo laag van een halve euro voor een- en tweesterrenhotels tot 4 euro voor accommodaties met 5-sterren.

Ook Airbnb wordt belast
Korte termijn woningverhuur geboekt via online platforms zoals Airbnb, Vrbo en Homestay, zullen ook worden opgenomen in het nieuwe belastingstelsel en zullen beginnen met een tarief van €1.50 per nacht. Huurders van grotere accommodaties zullen tot 10 euro per nacht moeten betalen.

De belastingen zullen niet worden opgenomen in de prijzen waarmee reisorganisaties adverteren en moeten worden betaald bij de accommodatie.

Bosbranden
De Griekse regering stelt het geld te gaan gebruiken voor onder andere herstel- en wederopbouwwerkzaamheden na verwoestende bosbranden vorig jaar en om de klimaatadaptatie te verbeteren. Verwacht wordt dat de maatregel tot 300 euro miljoen zal opleveren in 2024.

De mooiste vakanties naar Griekenland boek je via:

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img