woensdag, april 17, 2024

Gebruik van flitsapps in Duitsland niet alleen strafbaar voor bestuurders, maar ook voor bijrijders

Jarenlang waren flitspaal-apps zoals Flitsmeister populair in Duitsland. Met deze apps konden bestuurders gemakkelijk controleren of er flitspalen actief waren op de route, zodat ze hun snelheid daarop kunnen aanpassen.

In 2019 verklaarden de Duitse autoriteiten het gebruik van flitspaal-apps echter illegaal. Dit betekende dat bestuurders deze apps niet meer mochten gebruiken. Veel mensen gingen ervan uit dat, hoewel de bestuurders de app niet mochten gebruiken, passagiers die de bestuurder op de hoogte brachten van aankomende flitspalen geen boetes of andere straffen zouden krijgen.

Onlangs heeft het Oberlandesgerichts (OLG) Karlsruhe bevestigd dat deze veronderstelling onjuist is. Zelfs als een passagier de app gebruikt om te controleren of er flitspalen staan, is er sprake van een strafbaar feit.

Dit betekent dat het nu voor alle bestuurders en passagiers duidelijk is dat het gebruik van een flitsapp in Duitsland verboden. In plaats van op deze apps te vertrouwen, moeten bestuurders de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen snelheid. Dit betekent dat ze zich bewust moeten zijn van de snelheidslimieten en hun snelheid dienovereenkomstig moeten aanpassen.

Duidelijkheid door hoger beroep van bestuurder

Eind januari 2022 kreeg een bestuurder uit Heidelberg, Duitsland, een boete van € 100 voor een snelheidsovertreding. Volgens de agenten die hem staande hielden, had de bestuurder een mobiele telefoon – waarop een flitspaal-app was geïnstalleerd – naar de passagier op de middenconsole geduwd. Deze actie suggereerde dat de bestuurder zich bewust was van het gebruik van de flitspaal-app, en daarom werd de geldboete opgelegd.

De bestuurder ging in beroep tegen de boete, maar de uitspraak werd gehandhaafd. Deze uitspraak maakte duidelijk dat niemand een flits-app – of flitspaal-app – mag gebruiken terwijl hij door Duitsland rijdt. Bestuurders moeten dergelijke applicaties op hun telefoon verwijderen, en alle andere gerelateerde zaken, om te voorkomen dat ze een boete krijgen omdat ze kennis hebben van het gebruik van flitsapps.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle flitspalen digitaal zijn, en dus moeten bestuurders goed op hun snelheid en omgeving letten als ze door Duitsland rijden. Als je betrapt wordt op het overtreden van de snelheidslimiet, krijg je een boete en kan je zelfs een verhoogde straf krijgen als je kennis blijkt te hebben van flitscontrole, of flitspaal-apps.

Pas je snelheid aan, niet alleen vanwege de hoge boete

Het is essentieel dat bestuurders de nodige voorzorgsmaatregelen nemen als ze op Duitse wegen rijden, en voorkomen dat ze zichzelf in een positie brengen waarin ze beboet kunnen worden omdat ze kennis hebben van een flits-app. Zich bewust zijn van de maximumsnelheid, letten op eventuele flitspaalborden en alle flitsapp-gerelateerde voorwerpen uit de auto verwijderen helpen allemaal om een veilige en plezierige rijervaring te garanderen.

Daarnaast moeten bestuurders zich bewust zijn van andere potentiële gevaren op de weg, zoals dieren, voetgangers en fietsers. Door zich bewust te zijn van hun eigen snelheid en van mogelijke gevaren, kunnen bestuurders ervoor zorgen dat ze veilig en verantwoord rijden.

Door deze richtlijnen te volgen, kunnen bestuurders ervoor zorgen dat ze veilig en verantwoord rijden en dat ze zichzelf niet in gevaar brengen voor een boete of andere sancties.

In Nederland kijkt de politie anders tegen de flitsapp aan

Nederlanders kunnen gewoon in eigen land gebruik blijven maken van de flitsapps. In tegenstelling tot veel omliggende landen zijn deze apps in ons land niet verboden. De reden dat deze apps gewoon gebruikt mogen worden is best opvallend. De politie ziet de apps als toegevoegde waarde wanneer het aankomt op het bevorderen van de verkeersveiligheid. 

Een woordvoerder van de politie geeft aan dat in  Nederland de nadruk niet ligt op het uitdelen van zoveel als mogelijk bekeuringen, maar dat flitsers bedoeld zijn om het gedrag van weggebruikers te veranderen. Flitsapps doen in principe hetzelfde en hebben daarbij als positieve bijkomstigheid dat men een bekeuring ontloopt. Het mes snijdt dus wat de politie in Nederland betreft aan twee kanten.

 

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img