vrijdag, april 19, 2024

Nieuwe trend nu ook in Nederland: steeds meer mensen doen aan Dorphoppen

Frankrijk gaat prat op zijn “Les plus beaux villages de France,” Italië op zijn “I borghi più belli d’Italia,” en Spanje op zijn “Los pueblos más bonitos de España,” allemaal prestigieuze lijsten die de schoonheid van de dorpen in elk land vieren. Hoewel Nederland ook geen gebrek heeft aan mooie dorpen, heeft het nog geen definitieve gezaghebbende lijst opgesteld. Maar daar is verandering in gekomen.

Steeds meer Nederlanders trekken er namelijk op uit om de leukste en pittoreske dorpjes van Nederland te ontdekken. Wij hebben wat suggesties voor je op een rij gezet!

Makkum  in Friesland

Het betoverende dorp Makkum heeft meer dan vijftig rijksmonumenten in zijn centrum, en toepasselijk een wapen met een mystieke figuur. Het embleem toont een prachtige zeemeermin in goud, met in haar handen een zeilschip en een kalkoven. Makkum stond historisch bekend als de Poort naar de Zuiderzee, maar de aanleg van de Afsluitdijk maakte een einde aan het bloeiende visserijtijdperk. Makkum Beach staat nu echter centraal met zijn uitgestrekte gouden zandvlakte. Het strand is een populaire kitesurfbestemming in Friesland, met daarachter een gezellige boulevard voor wie de sensatiezoekers liever van een veilige afstand gadeslaat.

Boertane in Groningen

Bourtange, was ooit een moerassig moerasgebied dat een uitdaging bleek voor de Spanjaarden en de bisschop van Münster en zijn volgelingen. Door de strategische ligging was het dorp niet te omzeilen, want het lag aan de enige weg in de wijde omgeving. Vandaag de dag kunnen bezoekers zich terugvoeren naar het hart van het stervormige dorp uit 1742, terwijl ze zich toch in het jaar 2022 bevinden. Bourtange is zelfs erkend door Lonely Planet, waardoor het als enige dorp in Nederland buiten de Randstad is opgenomen in de beroemde reisgids.

Frederiksoord in Drenthe

Frederiksoord, opgericht in 1818, is een dorp gelegen in Drenthe dat je meeneemt op een reis terug in de tijd. Het dorp wordt gekenmerkt door koloniehuizen met een klein raam geplaatst onder een rieten dak die in een loodrecht landschap staan. In tegenstelling tot gezellige brinken en kronkelende wegen, vind je er keurig gerangschikte beukenhagen en rijen eiken die langs rechte straten lopen. Frederiksoord is een gepland dorp dat een centrum mist, waardoor het een uniek dorp is, niet alleen in het land, maar wereldwijd. Het werd vorig jaar zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Vilsteren in Overijssel

De familie Van Vilsteren verwierf in de 14e eeuw een uitgestrekt stuk land aan de Overijsselse Vecht. In de loop der tijd verrezen op het landgoed Huis Vilsteren, een groots landgoed, de Sint-Willibrorduskerk, de Vilsterse Molen en verschillende boerderijen. De gebouwen in het dorp zijn te herkennen aan hun donkergroene tint en lichtgele luiken, waarop het familiewapen staat afgebeeld. Dit onderscheidt Vilsteren van andere Nederlandse dorpen, want het is het enige dorp dat volledig gebouwd is op pachtgrond van een landgoed. De bewoners betalen een jaarlijkse huur, bekend als canon, aan de familie die eigenaar is van het landgoed. Dit lijkt misschien middeleeuws, maar voor een nostalgische reis is Vilsteren de ideale bestemming.

Bronkhorst in Gelderland

Stap Bronkhorst binnen, het kleinste stadje van Nederland, waar moderne gebouwen en auto’s nergens te bekennen zijn. Dit schilderachtige dorp heeft oude stadsboerderijen, stadsrechten, en een bevolking van slechts honderd mensen. Het is geen wonder dat Bronkhorst vaak geprezen wordt als een van de meest betoverende stadjes van het land. Ook al heeft het stadsrechten, het uiterlijk en de omvang van de stad lijken op die van een charmant dorp, met slechts een paar huizen en inwoners.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img