zaterdag, december 2, 2023
Home Blog

Spaanse hotels verwachten recordwinter door forse toename van aantal boekingen

0

Hogere hotelprijzen weerhouden toeristen er niet van deze winter naar Spanje te reizen. Het aantal boekingen voor december ligt nu al 26% hoger dan in het eerdere topjaar 2019. Dat is belangrijk voor de Spaanse economie, want toerisme lijkt in 2023 14% van het BBP te gaan uitmaken. 

Hotelprijzen fors hoger
Feit is wel dat de prijzen van hotelkamers in Spanje, mede door de inflatie, fors hoger zijn. De prijs per bezette kamer ligt 26% boven die van 2019 liggen, net als de bezetting die 1% hoger is. De populairste bestemmingen zijn Madrid en de Balearen, waarvan de prijzen 30% hoger liggen dan die van 2019 met een bezettingsgraaden die 2 a 3% hoger ligt.

In Spanje liggen de reserveringen voor december 2023 al 26% hoger dan in 2019. Qua prijsniveau zijn Madrid, de Canarische Eilanden en Andalusië de duurste bestemmingen vanwege de hoge vraag.

Hotelbezetting stijgt
Het nationale statistiekbureau van Spanje, het INE, berekende dat de hotelbezetting in oktober 61% was, het hoogste in een oktobermaand in de geschiedenis en 3% boven vorig jaar en 2019. In totaal werden in oktober 32,4 miljoen hotelnachten gereserveerd, zo’n 9% meer dan vorig jaar. En deze hoge vraag drijft de prijzen op, die de maand afsloten op gemiddeld 110 euro per bezette kamer, wat 10% meer is dan in oktober vorig jaar en bijna 30% hoger dan voor de pandemie.

Vooral Britten en Duitsers
Hotelovernachtingen geboekt door inwoners die in Spanje wonen in oktober beslaan slechts 30% van het totaal (9,6 miljoen), terwijl de reserveringen van buitenlandse toeristen meer dan 20 miljoen bedroegen, 70% van het totaal. Vakantiegangers uit het Verenigd Koninkrijk (26,4%) en Duitsland (20%) waren goed voor bijna de helft van de aankomsten van buitenlandse toeristen in de maand oktober, volgens gegevens van het INE.

Poolse straatkat groeit uit tot ware toeristische attractie

0

Straatkat Gacek is uitgegroeid tot de grootste toeristische attractie van zijn woonplaats Szczecin in Polen. Volgens diverse media zouden zelfs mensen van heinde en verre naar het Poolse stadje zijn gereisd om de vadsige en wat nukkige kat met eigen ogen te kunnen zien. Zijn populariteit heeft er nu zelfs voor gezorgd dat Gacek is geadopteerd en dus niet langer op straat leeft. 

De forse zwart-witte kat genaamd Gacek werd een icoon in zijn woonplaats Szczecin. De zwaarlijvige kat kreeg meer dan 2.500 recensies en behaalde een bijna perfecte score van 4,9/5 online, waarmee hij de populairste attractie van de stad werd.

Gedurende jaren leefde Gacek in een doos op de Kaszubska Straat. Hij kreeg knuffels, aandacht en eten van de lokale bevolking. Zijn internationale sterrendom begon in 2020 nadat de lokale nieuwsuitzender wSzczecinie hem in een video liet zien die viraal ging.

Sindsdien hebben veel mensen de reis naar Szszecin gemaakt om de ‘Koning van de Kaszubska Straat’ zelf te ontmoeten. Eén persoon beweerde helemaal uit Oslo in Noorwegen – een reis van bijna 1.000 km – te zijn gekomen om de kat te ontmoeten.

“Zoals verwacht, schonk hij geen aandacht aan mij, wat de ervaring volledig de moeite waard maakte,” schreef een fan uit Oslo. “Als ik met iemand ter wereld zou mogen dineren, zou ik niet twijfelen en in het vliegtuig stappen om hem te mogen voeren. Echt een aanrader!”

In de afgelopen maanden is er veel veranderd voor de beroemde kat. Eerder deze maand werd zijn vermelding van Google verwijderd. Dit gebeurde nadat de lokale bevolking zich zorgen maakte over de gezondheid van de kat, bezorgd over zijn tanden en gewrichten. Anderen suggereerden dat degenen die hem bezochten te vrijgevig waren met kattenvoer, waardoor hij nogal aankwam.

Gelukkig nam de stedelijke Dierenwelzijnsvereniging hem op om behandeld te worden. In september kondigde de organisatie aan dat het erg goed ging met Gacek en dat hij een nieuw huis had gevonden. “Ik ben niet langer Gacek. Vanaf vandaag, noem me George… George Clooney in de kattenvorm, ja, dat is de nieuwe ik! Ik ben fit en ik voel me goed. Ik ren trappen op en af, spring op aanrechten,” schreef de dierenwelzijnsgroep.

Gacek heeft zelfs een eigen Instagram-account, zoals hieronder te zien is:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gacek (@kotgacekeveryday)

Oost-Afrikaanse landen willen georganiseerde rondreizen en gezamenlijk visum realiseren

0

Zeven landen in Oost-Afrika slaan de handen ineen om het toerisme in de regio een impuls te geven. De Oost-Afrikaanse Gemeenschap, ook wel EAC genoemd, heeft het initiatief genomen voor een gezamenlijke marketingstrategie om de regio als toeristische bestemming te promoten.

Zo willen Republiek Congo, Burundi, Kenia, Rwanda, Zuid Soedan, Oeganda en Tanzania bijvoorbeeld georganiseerde rondreizen organiseren waarbij meerdere landen en plekken worden aangedaan. Deze tour zou voor toeristen goedkoper en laagdrempelig toegankelijk zijn. Rebecca Kadaga, Oeganda’s plaatsvervangend premier, zei dat bijvoorbeeld één toeristenvisum alle zeven EAC-lidstaten zou kunnen dekken.

Sprekers tijdens de derde editie van de Oost-Afrikaanse regionale toerisme-expo in Nairobi benadrukten dat toerisme in de regio een groot potentieel heeft, wijzend op de vele en diverse attracties.

Het toerisme in Oost-Afrika zit al in de lift. In 2019 kwamen er nog circa 7,2 miljoen toeristen, in 2025 is dat aantal naar schatting verdubbeld.

Annulering vanwege mantelzorg door helft reisverzekeringen niet vergoed

Bijna de helft van de reisverzekeringen biedt geen vergoeding voor annulering door mantelzorgers die dringende zorgtaken moeten opnemen bij een naaste. Dat blijkt uit een onderzoek door Poliswijzer en gezondheidsjournalist Tijn Elferink.  

Uit een onderzoek van de polisvoorwaarden van 42 reisverzekeringen bleek dat 20 verzekeringen geen dekking bieden voor dergelijke annuleringen. Hoewel 22 verzekeringen dit wel deden, golden er vaak strenge voorwaarden, zoals dat de verzekerde de enige mogelijke zorgverlener moet zijn of dat alleen zorg aan directe familieleden wordt vergoed.

Maatschappij nog niet aangepast op mantelzorgers
Vooraanstaande verzekeraars zoals die van Achmea, ING en HEMA, vergoeden de annuleringskosten niet, wat mantelzorgers in een moeilijke positie plaatst. Elferink benadrukt dat dit een indicatie is dat de maatschappij nog niet adequaat is aangepast aan de toenemende rol van mantelzorgers. Hij wijst op de druk die de overheid legt op mantelzorgers vanwege kostenbesparingen en personeelstekorten in de gezondheidszorg.

Sommige reisverzekeraars zijn wel ondersteunend
Aan de andere kant worden mantelzorgers aangemoedigd om te kiezen voor verzekeraars die wel ondersteunend zijn, zoals ABN AMRO en Aegon. Met de toenemende vergrijzing en groeiende mantelzorgbevolking in Nederland, die nu al ongeveer een derde van alle Nederlanders uitmaakt, wordt de roep om financiële ondersteuning steeds luider. Mantelzorgers worden steeds meer belast met taken en hebben te kampen met complexe administratie en regelgeving. Daar komt bovendien dus ook kwetsbaarheid in hun rechten bij wanneer een vakantie noodgedwongen moet worden afgezegd.

Venetië voert entreeticket van 5 euro in om massatoerisme tegen te gaan

Wie vanaf 2024 een bezoek wil brengen aan Venetië, zal op de drukste dagen een entreeticket á 5 euro moeten kopen om de bekende Italiaanse lagunestad te bezoeken. Dat heeft het stadsbestuur bekend gemaakt. De maatregelen moet het alsmaar toenemende massatoerisme tegengaan.

De maatregelen is signaal richting de lokale bevolking dat het stadsbestuur de zorgen rondom de leefbaarheid serieus neemt. Daarnaast voelt Venetië, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, de noodzaak tot ingrijpen omdat het dit jaar ternauwernood ontsnapte aan plaatsing op de gevarenlijst van de VN-organisatie vanwege de dreiging die het massatoerisme vormde voor het kwetsbare ecosysteem. VN-lidstaten noemden de voorgestelde nieuwe toegangsprijs expliciet als motivatie om Venetië te sparen van de lijst.

Reguleren van bezoekersstromen
Burgemeester Luigi Brugnaro van Venetië benadrukt dat de toeslag geen nieuwe toeristenbelasting is of een poging om extra inkomsten te genereren. Volgens hem is het doel vooral om toeristenstromen te reguleren, dat wil zeggen: stimuleren dat toeristen drukke periodes mijden en op andere dagen komen.

29 betaalde dagen
In totaal zal op 29 dagen van april tot half juli – inclusief de meeste weekenden –  een entreeticket tijdens piekuren van 8:30 uur tot 16:00 uur vereist zijn. Bezoekers die naar Venetië komen voor een diner of een concert hoeven zodoende niet te betalen. Andere uitzonderingen zijn vanzelfsprekend dat inwoners van de stad, alsmede burgers die in Venetië zijn geboren, geen ticket nodig hebben. Dat geldt ook voor studenten en werknemers in de stad, evenals toeristen die een hotel of andere accommodatiereservering hebben.

Website
Vanaf 16 januari zal een speciale website live gaan waar bezoekers hun bezoek aan Venetië kunnen ‘reserveren’. Dagjesmensen betalen 5 euro en krijgen een QR-code die vervolgens wordt gecontroleerd bij steekproeven op zeven toegangspunten rond de stad, inclusief bij het treinstation.

Bezoekers met hotelreserveringen voeren hun hotelinformatie in en krijgen ook een QR-code om te laten zien. Zij hoeven niet extra te betalen omdat hun hotelrekening al een Venetië-verblijfstoeslag zal bevat.

Eerder werden al maatregelen genomen om het massaal aanleggen van cruiseschepen in de stad tegen te gaan.

 

Disneyland Hong Kong krijgt attracties in Frozen-thema

Hongkong Disneyland opende deze week zijn eerste attractie in het thema “Frozen”, waar duizenden enthousiaste bezoekers op afkwamen om de nieuwe attracties te ervaren. Sommigen wachtten uren om als eerste de attracties te kunnen ervaren.

Het nieuwe gedeelte van het park is geïnspireerd op de Disneyfilms Frozen. Attracties laten de landschappen en personages uit de film zien. Twee nieuwe attracties, een achtbaan en een boottocht leiden je door verschillende scènes uit de film.

“In het afgelopen decennium is de film uitgegroeid tot een van de meest succesvolle titels in de geschiedenis van Disney,” zei Josh D’Amaro, voorzitter van Disney Experiences. “Wereld van Frozen vertegenwoordigt de grootste en meest gedurfde uitbreiding van Hongkong Disneyland sinds de opening van het park in 2005.”

De opening volgt nadat Disney in september een uitbreiding van 60 miljard dollar aankondigde van zijn parken en cruises over ongeveer een decennium. Nu Chinese toeristen na de pandemie weer naar het buitenland trekken, is de nieuwe attractie bedoeld als een gamechanger voor een themapark dat al jaren verlies lijdt.

Omstreden Maya Trein moet toeristen verleiden ook onbekende delen van Mexico te bezoeken

0

In Mexico zal naar verwachting in 2024 de omstreden Maya Trein gaan rijden. De aanleg van de 1500 kilometer spoorverbinding is omstreden vanwege de vele hectares aan natuur in het regenwoud die ervoor gekapt en platgewalst moesten worden. De Mexicaanse president López Obrador wil met de treinverbinding ook het arme en onbekende deel van het land makkelijk bereikbaar maken voor toeristen.

De Mayatrein is het voornaamste megaproject van de regering van de linkse president Andrés Manuel López Obrador. Tegen de aanleg van de spoorlijn is veel verzet. Tot nu toe bedragen de kosten voor de ‘Tren Maya’ al bijna 30 miljard dollar, veel meer dan oorspronkelijk begroot.

Werkgelegenheid en economische groei
De Mayatrein is bedoeld om welvaart te brengen naar het armste deel van Mexico. Het zuidoosten van Mexico, bekend om megatoeristenoord Cancún en de Riviera Maya, trekt nu al miljoenen toeristen per jaar. Maar hun geld blijft voornamelijk in de grote resorts en bekende bezienswaardigheden. De Mayatrein moet de toegang tot andere delen van de regio verbeteren, om zo werkgelegenheid en economische groei te bevorderen.

Tegenstanders
Lokale activisten en natuurbeschermers zijn echter minder enthousiast. De inheemse inwoners zien in de Mayatrein vooral vernietiging van natuur. De streek is de thuisbasis van het grootste regenwoud in Latijns-Amerika, na de Amazone. Volgens de plannen zullen er 300.000 bomen worden gekapt.

Het megaproject omvat in totaal zeven delen die tegelijkertijd worden aangelegd met 21 stations. President López Obrador, die sinds 2018 aan de macht is, heeft haast om het project af te ronden voordat zijn termijn eindigt in 2024 (presidenten in Mexico mogen maar één termijn dienen). Naast toeristen zal de trein ook goederen vervoeren, zoals sojabonen, palmolie en vlees.

Eerste testritten
In november vorig jaar bestempelde López Obrador de Tren Maya middels een presidentieel decreet als een “prioritair project”, in de hoop de verstrekking van milieuvergunningen te versnellen. De president verzekerde onlangs dat de eerste tests met locomotieven in juli beginnen.

Met de Maya Trein wordt verwacht dat bijvoorbeeld het relatief onbekende lagune Bacalar, Chetumal en Bueneavista zich kunnen ontwikkelen tot steden die zeer geliefd kunnen worden bij toeristen.

Chetumal is de hoofdstad van Quintana Roo, een relatief rustige stad met een fraaie boulevard aan de baai. Er worden op de boulevards carnavals en evenementen gehouden en het moderne Mayamuseum is indrukwekkend. Je vindt er ook Mayaruïnes, prachtige jungle en de grens met het naburige Belize is dichtbij. Als je geluk hebt, kun je er zeekoeien zien. In de lagune kun je beter niet zwemmen, omdat er krokodillen leven.

Bacalar is vooral bekend van de lagune Balacar. Balacar zelf is een klein dorpje, ongeveer 2 uur van Tulum af. De lagune is magisch en wordt ook wel vergeleken met de Malediven. het heeft een lengte van meer dan 60 kilometer en een bodem van sprankelend wit zand. Bij dit kristalheldere meer kun je kamperen, zwemmen, kajakken en gewoon lekker relaxen.

Buenavista is een charmant stadje met fraaie zandstranden aan kristalheldere zee. In een ontspannen en schilderachtige omgeving is het een plek die ideaal is voor snorkelen, duiken en zonnebaden op het strand. Je kunt er ook vissen vanaf de pier op tonijn. Buenavista heeft een leuke haven met goede visrestaurants.

Gaat Club Privilege, grootste club ter wereld, op Ibiza heropenen?

Privilege, de grootste club ter wereld die gevestigd is op Ibiza, krijgt een metamorfose en renovatie van liefst 8,2 miljoen euro, meldt Periódico de Ibiza y Formentera.

De uitgaansgelegenheid in San Antonio, die sinds 2019 gesloten werd, zal €8,2 miljoen ontvangen van de lokale overheid om zonnepanelen te installeren en de watercirculatie te verbeteren. Dit maakt deel uit van een financieringsprogramma om toeristische attracties op het eiland te verduurzamen en heeft geruchten aangewakkerd dat de club met een capaciteit van 10.000 bezoekers gaat heropenen.

Vier andere lokale toeristische vestigingen zullen ook financiering ontvangen, waaronder het Palladium van Hotel Palmyra in San Antonio en Apartamentos Es Cantó in Playa d’en Bossa.

In gesprek met Periódico de Ibiza y Formentera stelt de minister van Toerisme, Mariano Juan: “We moedigen privé-investeringen aan om ons hotelaanbod en andere toeristische locaties te moderniseren en duurzamer te maken met stimuleringsbeleid zonder het aantal toeristische plaatsen uit te breiden.”

Renovaties
Volgens recente Facebook-berichten is Privilege mogelijk al sinds juni vorig jaar bezig met renovaties, toen de club een afbeelding van de locatie deelde met het onderschrift: “Het rustige kleine weggetje dat leidt naar de Privilege in aanbouw.”

Meer recentelijk werd een grote “BINNENKORT” boodschap toegevoegd aan de website van Privilege, wat de geruchten versterkt dat de Ibiza-hotspot mogelijk in 2024 heropend zou kunnen worden.

De vergunning van Privilege werd in 2018 geschorst nadat bij een inspectie bleek dat de club illegale bouwkundige wijzigingen had doorgevoerd om de capaciteit te vergroten. Voor het seizoen 2019, de laatste keer dat de nachtclub open was, bleven meerdere secties van de locatie gesloten nadat ze onveilig waren bevonden.

Nieuwe eigenaar
Grupo Empresas Matutes, het moederbedrijf van de Palladium Hotel Group, verwierf vorig jaar volledige eigendom van de club op Ibiza. Ondanks de bevestigde renovaties blijft het onduidelijk of Privilege volgend jaar daadwerkelijk zal heropenen.

China start proef met visumvrij reizen voor Nederlandse toeristen

China start een proef met visumvrij reizen voor burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië. Vanaf december 2023 tot 30 november 2024 kunnen  paspoorthouders uit deze landen China bezoeken voor zaken of reizen zonder visum voor maximaal 15 dagen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend gemaakt.

Deze proef is bedoeld om de economische ontwikkeling van China te bevorderen. Momenteel hebben de meeste reizigers een visum nodig om China binnen te komen. Uitzonderingen daarop waren reeds burgers van Singapore en Brunei, die China binnenkomen voor zaken, toerisme, familiebezoek voor niet meer dan 15 dagen. Daar komen nu dus enkele Europese landen en Maleisië bij.

China geeft pas sinds maart 2023 weer alle soorten visa uit. In maart 2020 legde het strenge reisbeperkingen op ter bestrijding van de coronapandemie. Gedurende drie jaar had China enkele van ’s werelds strengste Covid-beperkingen, met reisrestricties, talrijke lockdowns en frequente testvereisten.

Dit strikte beleid, dat zeer nadelige gevolgen had voor de economie, werd pas afgelopen december opgeheven. Voor de pandemie kwamen jaarlijks tientallen miljoenen internationale bezoekers naar China.

Vliegverkeer dreigt opnieuw ontregeld te raken door IJslandse vulkaan aswolk

0

Als de vulkaan bij het IJslandse Grindavík daadwerkelijk op korte termijn uitbarst, moet tevens gevreesd worden dat het vliegverkeer ernstig ontregeld raakt. Dat gebeurde in 2010 ook, toen de uitbarsting van de Eyjafjallajökull-vulkaan op IJsland tot 100.000 vluchtannuleringen over meerdere weken leidde, waarbij 7 miljoen passagiers werden getroffen.

De vraag is dan ook welke gebieden van Europa waarschijnlijk het meest worden getroffen door een nieuwe vulkanische aswolk. Meteorologen zeggen dat het antwoord sterk afhankelijk is van de wind.

Kleine aardbevingen
De vissersstad Grindavík op IJsland is meer dan een week geleden geëvacueerd na waarschuwingen van de autoriteiten. Gedurende enkele weken hebben duizenden kleine aardbevingen gewezen op een steeds waarschijnlijker uitbarsting van de vulkaan Fagradalsfjall, gelegen in de buurt van Grindavík, een vissersdorp niet ver van de luchthaven Keflavík, de grootste luchthaven van het land en het belangrijkste knooppunt voor internationale vluchten.

Blue Lagoon gesloten
Op maandag heeft het IJslandse Meteorologische Bureau de alarmering uitgebreid vanwege ‘duidelijke tekenen van landrijzing, vrijwel zeker veroorzaakt door stijgend magma. Eerder werd de Blue Lagoon, een bekende toeristische trekpleister, al voor onbepaalde tijd gesloten.

Luchtverkeer
Meteorologen van AccuWeather hebben gewaarschuwd voor mogelijke gevolgen voor het luchtverkeer in de komende weken. Het is sterk afhankelijk van de windrichting welke regio’s last krijgen van de aswolk. Dat is waarschijnlijk voor Scandinavië, maar ook Centraal-Europa, waaronder Nederland, kan ongemak en hinder gaan ondervinden.

Tegelijkertijd zegt de nationale luchtvaartmaatschappij Iceland Air dat de aanhoudende seismische activiteit op IJsland vooralsnog geen invloed heeft op vluchten van of naar IJsland. “We staan in nauw contact met de IJslandse autoriteiten en volgen de situatie op de voet”, volgens de reisalert van de airline.