maandag, mei 27, 2024
Home Blog

Ticket voor Eiffeltoren wordt 20 procent duurder

Een bezoek aan de Eiffeltoren gaat flink duurder worden. De ticketprijzen stijgen binnenkort met ongeveer 20 procent. De verhoging gaat in op 17 juni, kort voor de Olympische Spelen in Parijs.

Een volwassene betaalt voor de rit met de lift naar de top van de Eiffeltoren dan 35,30 euro in plaats van de huidige 29,40 euro. Wie via de trappen naar de tweede verdieping van de Eiffeltoren wil klimmen, moet in plaats van 10 euro binnenkort 14,20 euro betalen. De prijsverhoging wordt verklaard door de hoge verliezen die de de exploitatiemaatschappij tijdens de coronacrisis en door de verhoogde onderhoudskosten van het inmiddels 135 jaar oude bouwwerk hebben gemaakt.

In 2023 trok de Eiffeltoren 6,3 miljoen bezoekers, acht procent meer dan in het voorgaande jaar, dat nog werd beïnvloed door de coronacrisis. Duitsers vormen de grootste groep Eiffeltoren-bezoekers uit het Europese buitenland.

Nieuwe laag verf
Vanwege het uitblijven van toeristen boekte de Eiffeltoren tijdens de COVID-pandemie verliezen van meer dan 100 miljoen euro, die de stad Parijs slechts gedeeltelijk overnam. Extra kosten komen ook voort uit de inmiddels 21e schilderbeurt van de toren, omdat bij het verwijderen van oude verflagen giftig lood werd ontdekt. Daarbij is het schilderen van de bezienswaardigheid, die de Parijzenaars ook liefdevol “dame de fer” (“IJzeren Dame”) noemen, sowieso een grote klus. Er moet ongeveer 60 ton verf op de toren worden aangebracht.

Ook elders prijsverhogingen
Terwijl de verhoogde toegangsprijzen voor de Eiffeltoren ook na de Olympische Spelen (26 juli tot 11 augustus) deze zomer blijven gelden, zijn andere prijsverhogingen in Parijs slechts tijdelijk. Verwacht wordt dat er aanzienlijke prijsstijgingen zullen zijn in hotels en privé-accommodaties. Bovendien verhogen de Parijse vervoersbedrijven tijdens de Spelen de prijzen voor metro- en bustickets.

Veluwe brengt geschiedenis Hanzesteden tot leven met interactieve app

0

In een innovatieve stap naar het toegankelijker maken van cultureel erfgoed heeft de Veluwe de lancering van de Veluwse Hanzestories gelanceerd. Dit nieuwe project omvat drie fiets- en twee wandelroutes die ontworpen zijn om bezoekers op een verrassende en speelse wijze kennis te laten maken met de historie van de Hanzesteden en de Veluwe.

Met behulp van een gebruiksvriendelijke web-app worden deelnemers geleid op een boeiende digitale ontdekkingstocht door de tijd. Historische figuren uit de Hanzetijd, zoals de reizende koopman Hanz en Alderik de Hanzeboer, fungeren als digitale gidsen. Zij brengen het verleden tot leven en betrekken de bezoekers actief bij de geschiedenis, waardoor deze een persoonlijke dimensie krijgt.

De routes nemen avonturiers mee langs de bijzondere paden van Ermelo, Putten, de eeuwenoude Hanzestad Elburg, en de omgeving van Oldebroek. Elk personage vertelt fascinerende verhalen over hun leven en de historische gebeurtenissen van het gebied, op de plekken waar deze zich daadwerkelijk hebben afgespeeld.

“Dit project is een uitnodiging aan iedereen om de diepgaande historische wortels van de Noord-Veluwe op een interactieve manier te ontdekken,” aldus de organisatie. “Het is een belangrijke stap vooruit in de beleving van ons cultureel erfgoed.”

De Veluwse Hanzestories, die mede tot stand zijn gekomen door de inspanningen van de Noord-Veluwse gemeenten, de Provincie Gelderland, VisitVeluwe en communicatiebureau Amazing, markeren het 800-jarig bestaan van de Hanzesteden. Het project heeft als doel om de rijke geschiedenis en erfgoed van de Veluwe te vieren en de verbondenheid tussen de Hanzesteden en de omliggende gebieden te versterken.

De wandel- en fietsroutes zijn ontworpen om zowel educatief als vermakelijk te zijn, geschikt voor gezinnen, geschiedenisliefhebbers en iedereen die graag actief de buitenlucht verkent. Bezoekers kunnen starten aan hun persoonlijke ontdekkingstocht door naar de officiële website https://www.veluwehanzestories.nl/ te gaan, waar je alle benodigde informatie voor hun avontuur vinden.

Met de Veluwse Hanzestories hopen de initiatiefnemers niet alleen het Hanzegevoel onder bezoekers en bewoners nieuw leven in te blazen, maar ook een onvergetelijke ervaring te bieden die de bezoekers dieper verbindt met de historische rijkdom van de Veluwe.

Alles wat je moet weten bij je bezoek aan de Keukenhof

De kleurrijke lentetuin van de Keukenhof is één van de populairste toeristische attracties van Nederland, met name bij buitenlandse bezoekers. De bloementuin in Lisse is slechts acht weken per jaar geopend.

Als lentebloemen je blij maken, dan is er één plek in Europa die absoluut een must is om te bezoeken: de Keukenhof. In de uitgestrekte tuinen staan liefst zeven miljoen – voornamelijk tulpen – bollen in bloei op 32 hectare grond en elke bol wordt zorgvuldig geplant door één van de 40 tuiniers van Keukenhof.

In 2024 viert de Keukenhof haar 75e jubileum. Op 21 maart heropende het park weer haar deuren.

Een korte geschiedenis van de Keukenhof

De deuren van Keukenhof – ook bekend als de Tuin van Europa – openden op 21 maart 1949. Opgericht dat jaar door een groep van bolkwekers en bloemenexporteurs, was het in eerste instantie bedoeld om producten te tonen en de Nederlandse exportindustrie te ondersteunen.

Het volgende jaar werd de tuin opengesteld voor het publiek en dat was meteen een succes met 200.000 bezoekers in het eerste seizoen. Door haar ligging niet ver van Amsterdam, groeide het ook in internationale bekendheid en staat het nu bekend als een van de grootste bloementuinen ter wereld.

De geschiedenis gaat zover bekend terug tot 1638, toen Adriaen Maertensz Block, kapitein en gouverneur van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie, het land kocht en een groot landhuis bouwde genaamd Kasteel Keukenhof.

In 1857 gaven de toenmalige eigenaren Baron en Barones Van Pallandt de landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher – beide ontwerpers van het Vondelpark in Amsterdam – de opdracht om het park en de gronden rond het gebouw te herstructureren.

Die ontwerpen, in typisch Engelse stijl, vormen nog steeds de basis van de moderne Keukenhof tuinen. Ook tentoongesteld zijn authentieke 16e- en 17e-eeuwse tulpenvariaties die de ontwikkeling van meer dan 400 jaar bollen kweken in Nederland illustreren.

Dit kun je verwachten tijdens een bezoek aan Keukenhof

Toch zijn het niet alleen prachtige lentebloemen die een bezoek aan de Keukenhof de moeite waard maken. Rond 600 kwekers en handelsbedrijven leveren hun beste bloemen, struiken en bomen voor de show, die ongeveer acht weken per jaar duurt.

Naast 800 verschillende soorten tulpen tref je er ook rozen en orchideeën en enkele van de mooiste kersenbloesems in het hele land.

Onder de vele themapaviljoens kom je onder andere het Beatrix – vernoemd naar de voormalige koningin – tegen, waar je onder meer orchideeën vindt. Het nabijgelegen Oranje Nassau paviljoen toont de beste rozen, chrysanten en narcissen.

Voor kinderen is er een kinderdoolhof, net als een speurtocht, een kinderboerderij en een speeltuin met als thema Nijntje.

Verspreid over de tuinen kom je ook ongeveer 100 individuele sculpturen tegen die een grote verscheidenheid aan artistieke stijlen tentoonstellen.

Tips voor je bezoek aan de Keukenhof

Sinds de oprichting is Keukenhof eigenlijk altijd heel populair geweest als bloeiende attractie. Desondanks, vanwege de wijdse opzet, voelt de Keukenhof niet overweldigend druk.

Je kunt je bezoek aan de Keukenhof uiteraard combineren met een overnachting in Lisse of omgeving. Begin je in Amsterdam? Dan is het handig de metro te nemen en uit te stappen bij de halte Europaplein. Van daaruit stap je aan boord van bus 852 – ook bekend als de Keukenhof Express. Deze rijdt tot tien keer per uur en doet er iets meer dan 30 minuten over om de tuin te bereiken.

Als je direct naar Keukenhof gaat vanaf Schiphol Airport; neem dan bus 858, de reis duurt een half uur en rijdt regelmatig.

Keukenhof is in 2024 geopend van 21 maart tot 12 mei 2024.

Miljardair wil nieuwe Titanic bouwen

Een Australische miljardair wil een nieuwe Titanic laten bouwen. De eerste reis van het iconische cruiseschip vanuit het Britse Southampton naar New York staat gepland voor juni 2027.

De 69-jarige Clive Palmer kondigde zijn ambitieuze project aan op een persconferentie in het Sydney Opera House. Hij wil de nieuwe Titanic nog luxer maken dan het origineel.

De eerste reis van de Titanic II van het Britse Southampton naar New York zou dus al in juni 2027 plaatsvinden en, in tegenstelling tot de noodlottige reis in 1912, zonder aanvaring met een ijsberg verlopen. Palmer is bereid tussen de 500 miljoen en een miljard Australische dollar uit te geven om zijn lang gekoesterde droom te verwezenlijken. De bouw zou begin 2025 starten.

Tweede poging voor de reconstructie van de Titanic
Het is niet de eerste keer dat de steenrijke zakenman zijn visie van een nieuwe Titanic presenteert: al in 2012 had hij een dergelijk project aangekondigd. Maar vervolgens waren er steeds nieuwe vertragingen, onder meer vanwege de coronapandemie en, volgens mediaberichten, ook vanwege betalingsgeschillen met een betrokken Chinese firma.

De Titanic vertrok op 10 april 1912 vanuit het Zuid-Engelse Southampton met meer dan 2200 mensen aan boord voor haar eerste reis naar New York. Al na een paar dagen botste de als onzinkbaar beschouwde luxe stoomboot tegen een ijsberg – en zonk. Meer dan 1500 mensen stierven.

Verdwijnen ’tax free shoppen’ groot minpunt voor toerisme in Groot Brittanië

Het feit dat sinds Brexit het ’tax free shoppen’ in het Verenigd Koninkrijk grotendeels is verdwenen, wordt door veel toeristen als een groot nadeel en gemis ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van Association of International Retail.

Liefst 84% van de toeristen zegt dat herintroductie van belastingvrij winkelen het voor hen waarschijnlijker zou maken om Groot-Brittannië te bezoeken en er geld uit te geven. Voor het onderzoek werden 8000 mensen geïnterviewd, met name uit de VS, China, Zuid-Korea en het Midden-Oosten.

Btw-teruggaven voor bezoekers van buiten de EU werden afgeschaft na een post-Brexit herziening van het belastingbeleid in 2021, onder toenmalig kanselier Rishi Sunak. Kwasi Kwarteng had plannen aangekondigd om belastingvrij winkelen opnieuw in te voeren tijdens zijn kortstondige ambtstermijn als premier in 2022, maar deze aankondiging werd later teruggedraaid.

De Britse horeca-, toerisme- en detailhandelsindustrieën hebben campagne gevoerd voor de herintroductie van tax free shoppen.

Paul Barnes, chief executive van de Association of International Retail, zei: “De oorspronkelijke voorspelling van het ministerie van Financiën dat het beëindigen van belastingvrij winkelen weinig of geen impact zou hebben op het gedrag van internationale bezoekers, wordt niet ondersteund door het bewijs. Belastingvrij winkelen is een enorme trekpleister, vooral voor bezoekers uit China en de Golfstaten, en het niet herinvoeren van dit beleid heeft een nadelig effect op detailhandel in het Verenigd Koninkrijk en op de bredere economie.”

Veelzijdig Albanië ziet toerisme enorm toenemen

0

Albanië was decennia lang een witte vlek op de toeristische kaart van Europa, mede doordat het voor toeristen nauwelijks toegankelijk. Maar die tijd is voorbij. Albanië is hip and happening en het toerisme heeft een enorme vlucht genomen, mede doordat het sinds 2010 prijkt op de aanbevelingenlijst van Lonely Planet.

In de jaren 2014 en 2015 reisden al ongeveer drie miljoen toeristen naar het Zuidoost-Europese land, grenzend aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en Griekenland. Dat aantal nam echter snel toe. In het jaar 2023 bezochten al tien miljoen toeristen Albanië en de verwachting is dat het daar niet bij blijft.

Wat Albanië zo geliefd maakt? De veelzijdigheid. In het noorden vind je bergen tot 2700 meter hoog, zeer geschikt voor wandelingen en om van het landschap te genieten. Daarnaast heeft het 400 kilometer kust, deels zand-, deels kiezelstranden, uitstekend om te zwemmen of van de zon te genieten. Maar ook wandelingen langs de kust zijn goed mogelijk. Dan biedt Albanië een rijke cultuur, zoals met de Unesco-werelderfgoedlocaties Berat en Gjirokastra – daarnaast zeer vriendelijke mensen en goed eten. En tot nu toe was Albanië ook een zeer betaalbaar land.

 

Huurautoprijzen dalen op populaire vakantiebestemmingen

0

Goed nieuws voor vakantiegangers die van plan zijn om tijdens de komende vakantie een auto te huren. Volgens Britse media zijn huurautoprijzen voor de zomer zijn aanzienlijk gedaald in 11 populaire vakantiebestemmingen.

Uit een analyse van Zest Rental blijkt dat de prijzen in 13 vakantielocaties, waaronder Alicante, Lanzarote en Corfu, voor de aanstaande paas- en zomervakantie tot 47% lager liggen dan in 2023. Vooral Funchal in Madeira ziet de grootste prijsdaling, gevolgd door Palma, Mallorca, en Corfu, die nu de goedkoopste gemiddelde huurprijzen biedt.

Uitzonderingen zijn er ook. Zo betaal je dit jaar waarschijnlijk meer voor een huurauto op Rhodos of in Nice.

Portugal start campagne om duurzaam toerisme te bevorderen

Portugal wil zich in de toekomst onderscheiden als het gaat om duurzaam toerisme. Het Zuid-Europese land heeft daarvoor een speciale campagne gelanceerd. 

Visit Portugal, het toeristische promotieplatform, heeft het nieuwe jaar ingeluid met de lancering van een nieuwe campagne die in Lissabon werd gepresenteerd. #Het is niet toerisme. Het is futourisme, is het motto van deze campagne die 12 goede voornemens voor de toerist van de toekomst bespreekt.

Er zijn 12 elementen die mensen moeten te inspireren om een actieve rol te spelen in de veranderingen van het toerisme naar de toekomst, zowel in Portugal als wereldwijd. Het gaat bijvoorbeeld om de manier waarop we reizen.

Deze campagne is in lijn met de Toerisme Strategie 2027, de strategische richtlijn voor toerisme in Portugal, en met zijn ambitie: het leiden van het toerisme van de toekomst. Centraal daarin staan inclusief, duurzaam en verantwoordelijk toerisme.

Toerisme in Portugal moet een meer authentieke en duurzame ervaring bieden, resulterend in een positieve impact voor de gebieden, het milieu en de lokale gemeenschappen.

Volgens cijfers bereikte het Portugese toerisme alleen al in de eerste negen maanden van 2023 recordniveaus met 26,3 miljoen bezoekers (+13,7%), 68,5 miljoen overnachtingen (+11%) en 22,3 miljard omzet (+19,8%) vergeleken met 2022. Om deze groei te ondersteunen werkt VisitPortugal aan het brengen van toeristische activiteiten naar het binnenland van het land om seizoensgebondenheid te verminderen en tegelijkertijd de milieu- en digitale transitie van de sector te versnellen.

Een heerlijke vakantie naar Portugal boek je via:

Een kijkje nemen bij deelnemers aan ‘Ik Vertrek’? Hier boek je hun accommodaties!

Fan van het programma ‘Ik Vertrek’? Wij ook! Heerlijk om een inkijk te krijgen in het avontuur van Nederlanders met de droom om te emigreren naar het buitenland. Vaak met als doel om er een vakantiewoning of accommodatie te gaan uitbaten. 

Wil je de hoofdrolspelers uit ‘Ik Vertrek’ in levende lijven ontmoeten? Of ben je gewoon benieuwd naar hun vakantieverblijf? Je kunt ze in veel gevallen gewoon boeken of reserveren. We geven je hieronder een overzicht van enkele deelnemers aan het populaire televisieprogramma:

  1. Mountain Lodge – Een appartementencomplex in Mühlbach am Hochkönig, gerund door Maikel en Britt de Goot. Ze hebben deze stap gezet in een aflevering uit 2016. Website: www.mwlodge.com.
  2. Haus Tyrol – Een pension in Pillerseetal, opgezet door Wout, Shilpi, en Anne-Rose Kelderman-van Roomen, te zien in afleveringen uit 2012 en 2016. Website: www.haustyrol.eu.
  3. Gasthof Sonnenlicht – Ronald en Anneke Kramer zijn met hun gezin naar Maria Alm verhuisd om een hotel en pannenkoekenrestaurant te starten, verschenen in meerdere afleveringen tussen 2008 en 2015. Website: www.gasthof-sonnenlicht.at.
  4. Pernull – Pierre en Monique Kloosterman verhuren een vakantiehuis, appartementen en kamers in Karinthië, te zien in afleveringen uit 2013 en 2015. Website: pernull.at.
  5. Appartementen Zell am See – Door Hanneke en Michiel Bovy gerund, die appartementen verhuren vlakbij het wintersportgebied Zell am See, te zien in 2014. Website: www.appartementen-zellamsee.nl.
  6. Chalet Gastein – Gestart door Thijs van Wijk en zijn gezin in Bad Gastein, te zien in een aflevering uit 2009. Website: www.chaletgastein.at.
  7. Villa Atalanta – Luxe vakantiehuisjes met adembenemend uitzicht op zee, bekend van hun deelname aan ‘Ik Vertrek’. Hun accommodaties bieden uitzicht op de Middellandse Zee en de Sierra Nevada. Website: www.villa-atalanta.com.

 

Dit kun je doen tegen hitte tijdens het kamperen

Het lijkt zomers, zeker in Frankrijk en zuidelijkere Europese landen als Spanje, Italië, Griekenland en Portugal, steeds heter te worden. Dat is vaak geen pretje als je gaat kamperen. Voor de hand ligt om overdag te zoeken naar schaduwplekjes, maar wat doe je bijvoorbeeld tegen plaknachten? 

Kampeerwinkels en campings zien een duidelijke trend waarbij klanten en gasten inspelen op hetere zomers. Bijvoorbeeld door op campings en vakantieparken te selecteren op airconditioning.
Bij kampeerwinkel Obelink krijgt men veel vragen naar koelere tenten. “We ontwikkelden daarom hier zelf een tent met donker doek en een speciale coating die zonlicht reflecteert”, zegt Elke Sloetjes van Obelink tegen Omroep Gelderland. “Dat scheelt zomaar een paar graden. En die tent is zo donker dat je ’s ochtends ook niet voor dag en dauw je tent wakker wordt door het licht. In de tent zie je echt geen hand voor ogen, zo donker.”
Daarnaast is er veel vraag naar betere koelboxen, die ook bij hoge temperaturen nog goed weten te koelen. “Met een compressorkoelbox krijg je hele lage temperaturen. En dat is belangrijk voor een biertje, maar bijvoorbeeld ook voor medicijnen”, stelt de  kampeerwinkeladviseur.

De leukste kampeervakanties boek je via