zaterdag, juni 3, 2023
Home Blog

Slapen op bijzondere locaties? Dan moet je zeker in dit hotel overnachten

Canfranc Station, gelegen tegen de prachtige toppen van de Pyreneeën, was vroeger een verlaten treinstation dat  tegenwoordig een geheel nieuwe functie heeft gekregen. Het is namelijk omgetoverd tot een uitbundig hotel waarbij de imposante structuur van het gebouw uitstekend tot z’n recht komt. Bekend als de “Titanic van de bergen” was het station van Canfranc getuige van belangrijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals arrestaties, spionage en goudhandel. Nu is het herboren als een vijfsterrenhotel dat gasten een unieke ervaring biedt.

Het station van Canfranc, ooit een luxueus spoorwegknooppunt waar bij de opening in 1928 de koning van Spanje en de president van de Franse Republiek aanwezig waren, moest in 1970 sluiten na een ongeluk. Als gevolg daarvan bleef het station enkele tientallen jaren in verval. De Barcelo Hotel Group nam het verlaten station echter over en maakte er een hotel van. Na jaren van renovatie verwelkomde het Canfranc Station Hotel in januari van dit jaar zijn eerste gasten. Dit betekent dat liefhebbers van geschiedenis en spoorwegen, maar ook reislustigen, een nieuwe bestemming aan hun lijstje kunnen toevoegen.

Een uniek stukje geschiedenis krijgt weer betekenis

De burgemeester van Canfranc, Fernando Sánchez Morales, sprak zijn vreugde uit over de heropleving van het station. Al voor de transformatie bezochten fotografen het station, dat ontworpen was door de Spaanse architect Fernando Ramirez de Dampierre, om een stukje Europese spoorweggeschiedenis vast te leggen.

Nu kunnen gasten slapen in het grootse voormalige treinstation, dat een cruciale rol speelde in de Tweede Wereldoorlog. Voordat de nazi’s het overnamen, was het station een poort naar de vrijheid voor vervolgde Europese Joden. Later werd het een plaats van arrestaties en werd het gebruikt door spionnen. De transformatie van het Canfranc Station in een hotel heeft tot doel de geschiedenis ervan te bewaren en tegelijkertijd een nieuw hoofdstuk te openen voor het gebouw en de regio.

Het wordt een chaos op Schiphol deze zomer, aldus topman RyanAir

Mogelijke herziene versie:Kunnen we deze zomer genieten van probleemloze reizen naar zonnige bestemmingen als Spanje, Portugal of verder naar het zuiden? Ryanair CEO Michael O’Leary denkt van niet, want hij voorziet chaos door op handen zijnde stakingen bij de Franse luchtverkeersleiding, waardoor vluchten die het land doorkruisen verstoord zullen worden.

Gevoed door deze situatie, overhandigde O’Leary onlangs een petitie van 1,1 miljoen Ryanair-klanten aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, waarin wordt aangedrongen op vrije vluchten boven Frankrijk. De reden voor deze eis zijn de frequente stakingen van de Franse luchtverkeersleiders, die alleen dit jaar al 57 annuleringen hebben veroorzaakt, waardoor 100.000 passagiers werden getroffen die hun vluchten moesten omleiden.

Omdat er voor 6 en 7 juni nog een staking gepland staat, en er in de zomer meer verstoringen worden verwacht, waarschuwt O’Leary dat de luchtvaartmaatschappij misschien niet genoeg stoelen beschikbaar heeft om getroffen passagiers om te boeken. “Op een gemiddelde stakingsdag worden 300 vluchten per dag getroffen,” merkte hij op. “Daarom hebben we een duurzamere en betrouwbaardere oplossing nodig voor dit terugkerende probleem.”

Staken is prima, maar niet in de drukste periode

De CEO van Ryanair heeft verklaard dat luchtverkeersleiders mogen staken, zolang de gevolgen beperkt blijven tot het nationale verkeer en internationale vluchten niet worden getroffen. Dit is niet het geval in Frankrijk, waar de minimumregeling alleen geldt voor binnenlandse vluchten, terwijl in Spanje, Italië en Griekenland nog steeds internationale vluchten worden bediend.

Een ander punt van zorg bij de huidige staking van de Franse luchtverkeersleiders is hun jurisdictie over sommige gebieden buiten de Franse grenzen. Daarom dringen Ryanair en O’Leary er bij de Europese Commissie op aan actie te ondernemen om het “Franse probleem” op te lossen. Al met al ziet het er naar uit dat met name reizigers binnen Europa aankomende zomer opnieuw met lange wachttijden, drukke luchthavens en geannulleerde vluchten te maken krijgen.

Slow travel, wat is het en is het ook iets voor jou?!

Slow travel is precies hoe het klinkt: de tijd nemen om nieuwe plaatsen te verkennen. Dit betekent reizen in een langzamer tempo, minder vaak in- en uitpakken, en langer op één plaats blijven. In plaats van voortdurend van de ene plaats naar de andere te gaan, kun je met langzaam reizen dagtochten maken naar nabijgelegen locaties, terwijl je elke avond terugkeert naar hetzelfde hotel.

Om je te verplaatsen kun je overwegen gebruik te maken van lokale vervoersmogelijkheden zoals treinen en bussen, die niet alleen de lokale economie ondersteunen, maar ook je milieu-impact verminderen. Door te kiezen voor langzaam reizen kun je een meer meeslepende en duurzame reiservaring hebben en tegelijkertijd geld besparen.

Waarom zou je slow travel eens moeten proberen?

Het stelt je in staat om volledig te ontspannen en je onder te dompelen in de plaatselijke cultuur. Door de tijd te nemen kun je alle bezienswaardigheden, geluiden en smaken van een plaats waarderen en genieten. Je hebt ook meer mogelijkheden om in contact te komen met de plaatselijke bevolking en hun manier van leven te ervaren. Hoewel je misschien niet alle populaire toeristische attracties kunt zien, zullen de activiteiten waaraan je wel deelneemt meer betekenis hebben.

Stel je voor dat je een dag doorbrengt in een Marokkaanse keuken met Yasmina, Pepe helpt met het drogen van sigaren in Cuba, of een offermand maakt met Siska in Bali. Als je ervan geniet, kun je de ervaring de volgende dag zelfs herhalen. Slow travel stelt je in staat een cultuur volledig te omarmen en erin te integreren, tot het punt waarop je misschien zelfs een baan aangeboden krijgt en besluit voorgoed te blijven.

Duurzaam vakantie vieren

De praktijk van slow travel staat bekend als milieuvriendelijker. Het houdt in dat je onnodige vluchten van de ene plaats naar de andere vermijdt. Toegegeven, het kan nodig zijn om een lange vlucht te nemen naar een verre bestemming, maar als je daar eenmaal bent aangekomen, hoef je niet op een binnenlandse vlucht te springen om zo snel mogelijk bij je volgende halte te zijn.

Kies in plaats daarvan voor reizen per trein of bus. Deze manier van vervoer biedt je niet alleen de mogelijkheid om onderweg van het prachtige landschap te genieten, maar ook om andere reizigers te ontmoeten. Bovendien is reizen per trein of bus veel duurzamer dan vliegen.

Nieuwe trend nu ook in Nederland: steeds meer mensen doen aan Dorphoppen

Frankrijk gaat prat op zijn “Les plus beaux villages de France,” Italië op zijn “I borghi più belli d’Italia,” en Spanje op zijn “Los pueblos más bonitos de España,” allemaal prestigieuze lijsten die de schoonheid van de dorpen in elk land vieren. Hoewel Nederland ook geen gebrek heeft aan mooie dorpen, heeft het nog geen definitieve gezaghebbende lijst opgesteld. Maar daar is verandering in gekomen.

Steeds meer Nederlanders trekken er namelijk op uit om de leukste en pittoreske dorpjes van Nederland te ontdekken. Wij hebben wat suggesties voor je op een rij gezet!

Makkum  in Friesland

Het betoverende dorp Makkum heeft meer dan vijftig rijksmonumenten in zijn centrum, en toepasselijk een wapen met een mystieke figuur. Het embleem toont een prachtige zeemeermin in goud, met in haar handen een zeilschip en een kalkoven. Makkum stond historisch bekend als de Poort naar de Zuiderzee, maar de aanleg van de Afsluitdijk maakte een einde aan het bloeiende visserijtijdperk. Makkum Beach staat nu echter centraal met zijn uitgestrekte gouden zandvlakte. Het strand is een populaire kitesurfbestemming in Friesland, met daarachter een gezellige boulevard voor wie de sensatiezoekers liever van een veilige afstand gadeslaat.

Boertane in Groningen

Bourtange, was ooit een moerassig moerasgebied dat een uitdaging bleek voor de Spanjaarden en de bisschop van Münster en zijn volgelingen. Door de strategische ligging was het dorp niet te omzeilen, want het lag aan de enige weg in de wijde omgeving. Vandaag de dag kunnen bezoekers zich terugvoeren naar het hart van het stervormige dorp uit 1742, terwijl ze zich toch in het jaar 2022 bevinden. Bourtange is zelfs erkend door Lonely Planet, waardoor het als enige dorp in Nederland buiten de Randstad is opgenomen in de beroemde reisgids.

Frederiksoord in Drenthe

Frederiksoord, opgericht in 1818, is een dorp gelegen in Drenthe dat je meeneemt op een reis terug in de tijd. Het dorp wordt gekenmerkt door koloniehuizen met een klein raam geplaatst onder een rieten dak die in een loodrecht landschap staan. In tegenstelling tot gezellige brinken en kronkelende wegen, vind je er keurig gerangschikte beukenhagen en rijen eiken die langs rechte straten lopen. Frederiksoord is een gepland dorp dat een centrum mist, waardoor het een uniek dorp is, niet alleen in het land, maar wereldwijd. Het werd vorig jaar zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Vilsteren in Overijssel

De familie Van Vilsteren verwierf in de 14e eeuw een uitgestrekt stuk land aan de Overijsselse Vecht. In de loop der tijd verrezen op het landgoed Huis Vilsteren, een groots landgoed, de Sint-Willibrorduskerk, de Vilsterse Molen en verschillende boerderijen. De gebouwen in het dorp zijn te herkennen aan hun donkergroene tint en lichtgele luiken, waarop het familiewapen staat afgebeeld. Dit onderscheidt Vilsteren van andere Nederlandse dorpen, want het is het enige dorp dat volledig gebouwd is op pachtgrond van een landgoed. De bewoners betalen een jaarlijkse huur, bekend als canon, aan de familie die eigenaar is van het landgoed. Dit lijkt misschien middeleeuws, maar voor een nostalgische reis is Vilsteren de ideale bestemming.

Bronkhorst in Gelderland

Stap Bronkhorst binnen, het kleinste stadje van Nederland, waar moderne gebouwen en auto’s nergens te bekennen zijn. Dit schilderachtige dorp heeft oude stadsboerderijen, stadsrechten, en een bevolking van slechts honderd mensen. Het is geen wonder dat Bronkhorst vaak geprezen wordt als een van de meest betoverende stadjes van het land. Ook al heeft het stadsrechten, het uiterlijk en de omvang van de stad lijken op die van een charmant dorp, met slechts een paar huizen en inwoners.

Pas op! Ook dit jaar waarschuwt de Franse politie weer voor oplichters

Elk jaar waarschuwt de Franse politie automobilisten die over de Autoroute rijden om op hun hoede te zijn voor dieven die verschillende tactieken toepassen om nietsvermoedende vakantiegangers te beroven of hen geld af te persen. De meest voorkomende methode, zoals gemeld door de VAB (Belgische ANWB), houdt in dat de dieven naar de vakantiegangers op de snelweg gebaren dat er iets mis is met hun voertuig. Dit gebeurt vaak in de buurt van een parkeerplaats of tankstation waar de handlangers van de dieven wachten.

Zodra de automobilisten hun auto verlaten, stelen de dieven waardevolle spullen uit de auto. Bovendien kunnen de dieven doen alsof ze zelf pech hebben en je verleiden om langs de snelweg te stoppen om te helpen. Interessant is dat de meeste incidenten worden gemeld in Spanje, volgens de VAB.

Italiaanse truc

Bij een truc die in Frankrijk veel voorkomt en is bekend als de “Italiaanse zwendel”, laat men de band van jouw onbeheerde auto op een parkeerplaats leeg lopen. De dieven wachten geduldig op de terugkeer van de bestuurder en zien hem zoeken naar een reserveband of reparatieset in de kofferbak. Profiterend van de afleiding van de bestuurder gaan de dieven snel de niet afgesloten auto binnen en stelen waardevolle spullen zoals een telefoon, zonnebril, portemonnee of bagage.

Ze maken gebruik van het gebrek aan oplettendheid als het slachtoffer hulp zoekt of afgeleid wordt tijdens het verwisselen van de band. Het is onduidelijk waarom deze truc “Italiaans” wordt genoemd, want hij lijkt vooral door Italianen te worden toegepast. Om te voorkomen dat je bedrogen wordt door deze eenvoudige truc, moet je bij een lekke band je auto absoluut beveiligen door hem op slot te doen en waardevolle voorwerpen in een handschoenenkastje te verbergen of op te bergen.

Ierse oplichterstruc

De “Ierse oplichterstruc” is al minstens twee jaar bekend, waarvoor de Franse politie waarschuwt. De truc houdt in dat nietsvermoedende toeristen op parkeerplaatsen worden benaderd door verfomfaaide personen die perfect Engels spreken. Deze oplichters beweren dat zij en hun familie beroofd zijn en zonder hulp niet naar huis kunnen. Ze vragen om geld, dat nooit wordt teruggegeven.

Een andere variant van deze zwendel houdt in dat de oplichter het slachtoffer vraagt om namens hem met een pinpas of creditcard te betalen, omdat hij alleen contant geld heeft. Dit is echter een list, want de oplichters betalen met valse bankbiljetten. Je moet op je hoede zijn voor deze tactieken en voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze frauduleuze praktijken.

Bluetooth en eieren

Wees ook zeker op je hoede voor bluetooth-detectoren, want die kunnen van je geparkeerde auto een doelwit voor inbraak maken. Om dit te voorkomen is het raadzaam om laptops, smartphones, tablets en andere apparaten volledig uit te schakelen terwijl je auto geparkeerd staat, vooral op openbare parkeerplaatsen. Dieven kunnen Wi-Fi en bluetooth detectoren gebruiken om te lokaliseren welke autoruiten kwetsbaar zijn, omdat deze apparaten vaak stand-by worden gelaten.

Tot slot is er een diefstaltechniek waarbij een ei naar de voorruit van een auto wordt gegooid. Hoewel dit naar verluidt slechts eenmaal in Nederland is voorgekomen, is in video’s aangetoond dat het in Spanje gebeurt. Wanneer de ruitenwissers worden aangezet om het ei op te ruimen, wordt het zicht van de bestuurder belemmerd, waardoor hij eerder geneigd is uit te stappen om de auto schoon te maken. Op dat moment maken de “helpers” misbruik van de situatie en beroven de auto. Hoewel feitencheckers de geldigheid van deze truc niet hebben bevestigd, is het toch belangrijk om voorzichtig te zijn als je met zo’n situatie te maken krijgt. Het beste is om door te rijden totdat je op een veilige plaats kunt stoppen om je voorruit schoon te maken.

Laat je ook deze zomer niet verrassen door oplichters en wees altijd op je hoede, zeker wanneer zich opeens onverwachte of vreemde situaties voordoen.

Bewuste reizigers kiezen voor deze vijf topsteden voor hu stedentrip!

Voor velen is een stedentrip nog steeds een populaire manier om even de eigen stad achter zich te laten en zich volledig onder te dompelen in een andere stad. Met zoveel keuzemogelijkheden kan het moeilijk zijn om te beslissen waar je heen gaat. Reiswebsite KAYAK helpt je een handje doordat ze een lijst hebben gemaakt van de beste steden voor bewuste reizigers.

Interessant genoeg liggen de beide topsteden op de lijst in Nederland. Bij het reizen geven veel mensen vooral prioriteit aan culinaire ervaringen. CNN Travel heeft een lijst samengesteld van de top 10 bestemmingen die je moet bezoeken als je een echte foodie bent, met zowel verre als nabije locaties.  Een gecombineerd lijstje dus met top steden om te bezoeken en van lekker eten te genieten!

Rotterdam op plek 1, gevolgd door Amsterdam op de tweede plek

KAYAK heeft een steden index voor duurzaam reizen uitgebracht om reizigers te helpen hun reizen beter te plannen. De index rangschikt 167 steden uit 63 landen op basis van factoren als vervoersmogelijkheden en luchtkwaliteit. Gebruikers van de index kunnen hem ook personaliseren op basis van hun voorkeuren. Rotterdam heeft de toppositie behaald als meest bewuste bestemming voor stedentrips, met een perfecte score van 100. Terwijl Amsterdam de tweede plaats innam met een score van 94. Daarna volgde Graz in Oostenrijk op de voet met een score van 91.

Een van de redenen dat Rotterdam de toppositie behaalde is het geavanceerde CO2 management systeem op de luchthaven. Bovendien biedt de stad tal van redelijk geprijsde accommodaties, wat een cruciale rol speelde in de rangschikking.

Europa domineert de lijst van meest bewuste reisbestemmingen

Het is opmerkelijk dat Europese landen de lijst van best presterende bestemmingen domineerden, maar ook enkele landen bij ons in de buurt wisten hoge scores te behalen. De hele top 10 bestaat dan ook uit Europese steden. Rotterdam en Amsterdam in Nederland staan dus op de eerste en tweede plek, gevolgd door Graz op de derde en Wenen in Oostenrijk op de vierde plek. Trondheim in Noorwegen staat op plek vijf en München in Duitsland neemt de zesde plaats in. Helsinki in Finland, Stockholm en Göteborg in Zweden staan op respectievelijk zevende en achtste en negende positie. Zürich in Zwitserland sluit de rij van top 10 meest bewuste steden voor een stedentrip. Buiten Europa noemt de reiszoekmachine ook enkele eervolle vermeldingen voor andere regio’s in de wereld, waaronder Vancouver in Canada, Tokyo in Japan, Santiago in Chili, en Tunis in Tunesië.

Leuke activiteiten voor iedereen tijdens het komende Pinksterweekend

De weersvoorspellingen voor het komend Pinksterweekend in Nederland zien er absoluut prachtig uit. Na een lange en sombere winter verdienen we allemaal wat broodnodige zonneschijn en warmte en het lijkt erop dat we die eindelijk krijgen. Het warme weer is precies op tijd voor het lange weekend en geeft ons de perfecte gelegenheid om naar buiten te gaan en te genieten van leuke activiteiten met vrienden en familie. Als je iets zoekt om te doen deze Pinksterdagen, dan zijn er genoeg mogelijkheden.  Wij hebben de leukste voor je op een rij gezet!

Bezoek de Pinksterkermis!

De Pinksterkermis is een leuke activiteit voor kinderen en gezinnen. Ze vindt plaats op verschillende locaties zoals Heerenveen, Almere-Stad, Delfzijl, Heemstede en Rotterdam (Prinsenpark) en duurt nog tot 29 mei. Je kunt genieten van live muziek en vuurwerkshows op de kermis in Heerenveen, of je kunt kiezen voor een rustigere ervaring op de prikkelvrije zaterdag van 10:30 tot 13:00 uur.

Pinksterraces in Zandvoort

Als je een autoliefhebber bent, zijn de Pinksterraces in Zandvoort perfect voor jou. Je kunt genieten van de sensatie van scheurende auto’s op het circuit terwijl je van de zon geniet. Het strand is ook een prima plek om tot rust te komen als niet iedereen in je groep van auto’s houdt.

Elfsteden Fietstocht

De Elfsteden Fietstocht is een evenement dat al meer dan honderd jaar deelnemers verwelkomt. De tocht gaat over 235 kilometer door de prachtige natuur van Friesland. Toeschouwers kunnen tijdens Pinksteren genieten van eten en drinken.

Jazz in Duketown

Veel mensen kennen dit festival niet, terwijl het toch het grootste gratis jazzfestival van Nederland is. Het vindt plaats in Den Bosch en is perfect voor wie op zoek is naar wat Brabantse gezelligheid. Je kunt er genieten van live muziek en drankjes, en het festival is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf het centraal station van Den Bosch.

Bezoek de Vlissingse Pinkstermarkt

Dit jaar vindt de Vlissingse Pinkstermarkt plaats op zondag op de plaatselijke boulevard. De weersvoorspellingen zien er geweldig uit, waardoor het de perfecte gelegenheid is om lekker uit te waaien op het strand en tegelijkertijd spannende tentjes te ontdekken en heerlijke culinaire hoogstandjes uit te proberen bij Beleef De Lente in Kasteel Cannenburch, Vaassen.

Kom tot rust in de natuur

Als je in de stemming bent om tijdens Pinksteren helemaal tot rust te komen, dan zijn de bossen en natuurparken daarvoor de ideale plekken. Nederland telt verschillende speelbossen, zoals het Belevenisbos in Lelystad, gericht op jonge avonturiers. Als alternatief kun je ook een wandeling maken over blotevoetenpaden, waar je je schoenen thuis (of in de auto) kunt laten. De paden bieden een zintuiglijke ervaring met hun zachte, harde, gladde en modderige texturen, waardoor je je volledig met de natuur kunt verbinden.

Ga naar de meren

Als luieren op het strand niet je ding is, kun je in plaats daarvan een boot huren en gaan varen. Nederland heeft genoeg plaatsen waar je met een fluisterboot kunt varen, zoals De Biesbosch, Loosdrecht, of de Friese Meren.

Genoeg te doen tijdens het aankomende Pinksterweekend dus. Ook in jouw plaats zullen er doorgaans activiteiten worden georganiseerd. Een kermis, een festival of een markt bezoeken is niet iets wat je dagelijks kunt doen, dus gebruik daar zeker het komend pinksterweekend voor!

Amsterdam nog steeds een van de beste steden van Nederland om te wonen

Uit de nieuwste Atlas voor gemeenten blijkt dat Amsterdam zijn positie als beste stad in om te wonen in Nederland blijft vasthouden. Al jaren staat de hoofdstad bovenaan de lijst, op de voet gevolgd door Amstelveen, Leiden en Utrecht. De Atlas Research vergelijkt jaarlijks de vijftig grootste gemeenten van het land om te bepalen wat de aantrekkelijkste locaties zijn om te wonen.

In de huidige editie van de Atlas is Arnhem aangemerkt als de stad met de grootste ‘groen-blauwe aantrekkingskracht’. Dit betekent dat de Gelderse stad een combinatie heeft van weelderig groen en waterpartijen. Arnhem ligt dicht bij de Veluwe, het grootste natuurgebied van Nederland, en heeft relatief veel water en groen binnen de stadsgrenzen. Zwolle en Velsen volgen Arnhem in termen van ‘groen-blauwe aantrekkelijkheid’.

Mensen zoeken naar overvloed aan groen (natuur) en blauw (water)

Volgens Atlas zijn mensen bereid te betalen voor een woning in een buurt met een overvloed aan een natuurrijke omgeving of waar men dicht bij het water woont. Hetzelfde geldt wanneer mensen niet direct nabij groen of blauw wonen, maar waarbij de te overbruggen afstand qua reistijd goed te doen en acceptabel is. Voorlopig lijkt dit echter niet de enige bepalende factor voor de aantrekkelijkheid van een plaats om te wonen.

De samenstellers van de Gemeenteatlas hebben gewezen op het belang van waterpartijen en vegetatie in buurten, vooral met het oog op de combinatie van klimaatverandering en vergrijzing. Aangezien ouderen bijzonder kwetsbaar zijn voor hittestress, is de aanwezigheid van schaduw en verkoeling door water en vegetatie gunstig voor hen. “Groen en blauw in de straat kan dat beleidsdoel helpen bereiken, vooral in tijden van vergrijzing, waarbij bovendien verwacht wordt dat ouderen langer thuis blijven wonen,” zei Atlas. En wat groen en blauw betreft heeft Amsterdam dus nog steeds alles in huis om het voor inwoners van de stad een zeer aangename plaats te maken om in te wonen.

Aangekondigde staking strandwachten Mallorca op het laatste moment van de baan

Vanaf morgen zouden de bezoekers van enkele van de topstranden van Mallorca alleen op zichzelf aangewezen zijn. Strandwachten kondigden namelijk een staking voor onbepaalde tijd aan die alle stranden van de gemeente Palma zou treffen, inclusief het beroemde Ballermann-strand. Hun vakbond waarschuwde dat als er doden vallen, zij niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden.

Als gevolg van de staking zou er eigenlijk tussen 11.00 en 19.00 uur geen toezicht zijn en zal de oranje vlag worden gehesen om de afwezigheid van toezicht aan te geven. Zwemmers zouden wel gewoon op eigen risico het water in mogen gaan. Het was niet de eerste keer dat badmeesters dreigen met een staking. Vorig jaar werd echter een akkoord bereikt met de gemeente, waarin een loonsverhoging en een verlenging van het seizoen waren opgenomen. En gelukkig voor alle vakantiegangers, heeft de aangekondigde staking ook dit keer het nodige effect gehad.

Staking van de baan: gemeente zwicht onder forse druk voor eisen

De staking van de badmeesters op Mallorca is op het laatste moment afgeblazen. De staking zou dus oorspronkelijk morgen beginnen, maar werd afgeblazen toen Emergències Setmil, het bedrijf dat de badmeesters in dienst heeft, aankondigde dat ze een loonsverhoging zouden krijgen. Het bedrijf benadrukte zijn bezorgdheid over de openbare veiligheid en verklaarde dat het niet verantwoordelijk wilde zijn voor het in gevaar brengen van levens.

In eerste instantie zal Emergències Setmil de kosten van de loonsverhoging voor zijn rekening nemen, alvorens te proberen die door te berekenen aan de gemeente. Het bedrijf beweert dat er vooraf een toezegging van de stad Palma was om het budget te verhogen, maar die is nog niet nagekomen.

Albanië verrassend populair onder Nederlandse vakantiegangers

Albanië, gelegen aan de oevers van de Adriatische en Ionische Zee, wordt vaak vergeten als vakantiebestemming. Dat is verrassend, aangezien het land zoveel te bieden heeft, van ontzagwekkende stranden en bergachtige terreinen tot historische steden en een rijk cultureel erfgoed. Maar het lijkt erop dat dit jaar een nieuwe trend is ingezet.

Uit het aantal boekingen van dit jaar blijkt dat Albanië steeds populairder wordt onder Nederlanders. Maar waarom vinden mensen dat Albanië een fantastische vakantiebestemming is?

Spectaculaire natuurlijke schoonheid en ongerepte stranden

Albanië heeft een prachtige kustlijn van meer dan 400 kilometer, met ongerepte stranden en kristalhelder water. Of je nu de voorkeur geeft aan de bruisende stranden van Durres of aan de afgelegen baaien van de Albanese Rivièra, er is voor elk wat wils. Verder biedt het land ook adembenemende nationale parken en bergketens zoals de Albanese Alpen, die wandelaars en natuurliefhebbers prachtige uitzichten en ongerepte landschappen bieden.

Rijke historie en intrigerende culturele bezienswaardigheden

Albanië heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, met vele historische steden als bewijs daarvan. Bezoekers kunnen zich vergapen aan de architectuur uit het Ottomaanse tijdperk in het UNESCO Werelderfgoed Berat, ook wel “de stad met de duizend ramen” genoemd. Ook de geplaveide straten en het middeleeuwse kasteel van de oude stad Gjirokastër zijn een bezienswaardigheid die je niet mag missen.

In Albanië ligt ook Butrint, een oude archeologische vindplaats uit de Griekse en Romeinse tijd. Albanezen staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid tegenover gasten. Ze zijn trots op hun erfgoed en moedigen reizigers aan hun levenswijze te leren kennen. De Albanese keuken is een genot voor fijnproevers, met heerlijke gerechten als baklava, gegrild vlees en verse zeevruchten. Bovendien kunnen bezoekers de levendige Albanese volksmuziek en traditionele dansen meemaken op festivals en evenementen die het hele jaar door worden gehouden.

Albanië is ook vooral een betaalbare vakantiebestemming

Albanië onderscheidt zich van andere populaire vakantieplekken in Europa door zijn betaalbare prijzen en minder drukke toeristische gebieden. Reizigers die waar voor hun geld zoeken zullen zich zeker aangetrokken voelen tot de betaalbare accommodaties, maaltijden en activiteiten in Albanië. In tegenstelling tot andere bestemmingen waar je 20 euro moet uitgeven aan cocktails, dure feestjes en veel te dure hotelkamers, kun je hier nog steeds genieten van een kopje cappuccino voor minder dan een euro.

Als dat geen goede reden is voor een bezoek, wat dan wel?Behalve betaalbaarheid is Albanië ook een prachtige locatie die voorkomt in films en series. Zo koos de populaire spelshow Wie is de Mol in seizoen 22 Albanië als bestemming om het spel te spelen. Veel andere films en series hebben Albanië ook als “decor” gebruikt, wat de charme en allure van het land nog vergroot.