donderdag, april 18, 2024

NS vertrekt definitief uit Verenigd Koninkrijk na verkoop Abellio

De Nederlandse Spoorwegen (NS) laat via het interne berichtenbord weten dat zij de Britse dochteronderneming van de NS, Abellio, heeft verkocht. Hiermee komt er definitief een eind aan de aanwezigheid van de NS in heel het Verenigd Koninkrijk.  De Nederlandse Spoorwegen waren sinds 2013 actief in het Verenigd Koninkrijk. Treinen, maar ook bussen van de dochteronderneming Abellio reden door heel het land.

Definitief vertrek uit het Verenigd Koninkrijk

Het besluit om een einde te maken aan het buitenlandse avontuur van het bedrijf komt na enkele jaren van heroriëntatie ten aanzien van de Nederlandse activiteiten. Conclusie was dat de NS zich vooral op de bedrijvigheid in Nederland wilde gaan richten en minder op activiteiten in het buitenland. De afgelopen jaren heeft de NS dan wel veel inkomsten uit buitenlandse dochterondernemingen gegenereerd, maar heeft het bedrijf ook te maken gehad met extra zorgen. Abellio, dat ook in Duitsland actief is, heeft daar bijvoorbeeld grote verliezen geleden. Op hetzelfde moment heeft  de spoorvervoerder in Schotland bepaalde prestatiedoelen niet kunnen halen.

De verkoop van Abellio aan het Britse management wordt gezien als een strategische beslissing voor de NS, nu het bedrijf zich weer wil richten op zijn kernactiviteiten in Nederland. NS is een van de belangrijkste spoorwegmaatschappijen in Europa en levert een belangrijke openbare dienst aan burgers in het hele land. Met de verkoop van Abellio zal het bedrijf zich kunnen concentreren op het leveren van hoogwaardige spoordiensten  in ons eigen land.

Focus op eigen land

Het vertrek van de NS wordt in het Verenigd Koninkrijk toegejuichd. Daar was Abellio altijd een gerespecteerde spoorwegexploitatie met een degelijke reputatie. De ervaring van het bedrijf op de Britse spoorwegmarkt zal een waardevolle aanwinst zijn voor de nieuwe eigenaren, zodat zij kunnen profiteren van de uitgebreide kennis, ervaring en het netwerk dat Abellio in de loop der jaren heeft opgedaan.

De verkoop bevestigt ook het besluit van NS om terug te keren naar haar kern focus in Nederland. De spoorwegmaatschappij heeft veel succes geboekt op haar thuismarkt, en met de verkoop van Abellio zal NS haar middelen kunnen richten op het leveren van een hoogwaardige dienst aan de burgers van Nederland. De verkoop van Abellio heeft de Nederlandse Spoorwegen minimaal 15 miljoen opgeleverd en dat bedrag kan oplopen naar 25 miljoen, afhankelijk van de prestaties van Abellio in de komende maanden.

De NS wilde al eerder weg

Het is een lange weg geweest sinds de Nederlandse Spoorwegen (NS) aanvankelijk afscheid wilden nemen van de Britse markt. Veel politieke discussie over het spoorsysteem in het Verenigd Koninkrijk zorgde voor een lange vertraging in het proces. Na veel overleg stemde NS er in augustus vorig jaar eindelijk mee in om Abellio UK in handen te laten komen van het Britse management. Dat was echter nog maar het begin van de reis, want de plaatselijke vervoersautoriteiten moesten instemmen met de verkoop.

Nu het proces is afgerond, kan de NS eindelijk verder met hun plannen om de Britse markt te verlaten. Dit besluit komt op een moment dat er een verschuiving plaatsvindt in hoe Nederlandse organisaties, zoals NS en Schiphol, in politiek Den Haag worden bekeken als het gaat om hun investeringen in het buitenland. Minister van Financiën Sigrid Kaag stelde dat organisaties als deze alleen investeringen in het buitenland zouden mogen doen als ze ook in Nederland bijdragen aan het algemeen belang van hun bedrijven. Zo profiteert heel Nederland van deze investeringen.

 

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img