maandag, juli 15, 2024

Verdwijnen ’tax free shoppen’ groot minpunt voor toerisme in Groot Brittanië

Het feit dat sinds Brexit het ’tax free shoppen’ in het Verenigd Koninkrijk grotendeels is verdwenen, wordt door veel toeristen als een groot nadeel en gemis ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van Association of International Retail.

Liefst 84% van de toeristen zegt dat herintroductie van belastingvrij winkelen het voor hen waarschijnlijker zou maken om Groot-Brittannië te bezoeken en er geld uit te geven. Voor het onderzoek werden 8000 mensen geïnterviewd, met name uit de VS, China, Zuid-Korea en het Midden-Oosten.

Btw-teruggaven voor bezoekers van buiten de EU werden afgeschaft na een post-Brexit herziening van het belastingbeleid in 2021, onder toenmalig kanselier Rishi Sunak. Kwasi Kwarteng had plannen aangekondigd om belastingvrij winkelen opnieuw in te voeren tijdens zijn kortstondige ambtstermijn als premier in 2022, maar deze aankondiging werd later teruggedraaid.

De Britse horeca-, toerisme- en detailhandelsindustrieën hebben campagne gevoerd voor de herintroductie van tax free shoppen.

Paul Barnes, chief executive van de Association of International Retail, zei: “De oorspronkelijke voorspelling van het ministerie van Financiën dat het beëindigen van belastingvrij winkelen weinig of geen impact zou hebben op het gedrag van internationale bezoekers, wordt niet ondersteund door het bewijs. Belastingvrij winkelen is een enorme trekpleister, vooral voor bezoekers uit China en de Golfstaten, en het niet herinvoeren van dit beleid heeft een nadelig effect op detailhandel in het Verenigd Koninkrijk en op de bredere economie.”

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img