Op vrijdag 17 februari staakte al het personeel op een aantal grote en belangrijke Duitse luchthavens. Onder andere op de luchthavens van München, Hamburg en Frankfurt lag het vliegverkeer nagenoeg stil. Meer dan 2300 vluchten werden geannuleerd en dat betekende voor meer dan 300.000 passagiers dat zij een alternatief moesten vinden om alsnog hun bestemming te kunnen bereiken. Vluchten die als bestemming het door de aardbeving getroffen rampgebied in Turkije en Syrië hadden, gingen wel gewoon door.
De staking was slechts twee dagen eerder aangekondigd en een groot deel van de reizigers die werden overvallen door de staking moesten simpelweg hun vakantieplannen afzeggen. Een trieste situatie die zich komende zomermaanden wel eens heel eenvoudig zou kunnen herhalen.
Loonsverhoging geëist van 10,5%
Vakbonden eisen een loonsverhoging van 10,5% en geven aan dat meer acties zullen volgen wanneer deze eis niet wordt ingewilligd. De kans dat deze eis wordt ingewilligd is zeer klein, aangezien de laatste loonsverhoging slechts een jaar geleden was. Ook toen lag een groot deel van het vliegverkeer op verschillende Duitse vlieghavens een aantal dagen stil. Desondanks geeft Christine Behle, vicevoorzitter van luchthaven vakbond Verdi aan dat wanneer de looneis niet wordt ingewilligd, men ervan uit mag gaan dat passagiers die via een Duitse vlieghaven reizen in de zomermaanden chaotische toestanden mogen verwachten.
Veel kritiek op stakingen
Luchthaven vereniging ADV noemt de staking een ongekende escalatie en verwacht net als Behle veel problemen in de zomer. De Federale Vereniging van Kleine en Middelgrote Ondernemingen vindt de stakingen onverantwoord en wijst op de enorme schade die dit toebrengt aan de economie die er toch al niet zo best voor staat. Gitta Connemann, parlementariër namens de christendemocratische CDU staat perplex. Zij noemt de staking een directe gijzeling van het hele land, iets dat ontoelaatbaar is.
Nederlanders kiezen vaak een Duitse luchthaven om naar hun vakantiebestemming te vliegen. Belangrijkste reden hierbij is voor velen dat vluchten vanaf Düsseldorf of Frankfurt soms honderden euro’s goedkoper zijn, dan wanneer men vertrekt vanaf een Nederlandse luchthaven. Geadviseerd wordt dat Nederlanders de situatie in Duitsland goed in de gaten blijven houden en terughoudend dienen te zijn bij het boeken. Mocht er geen akkoord komen, en daar ziet het vooralsnog naar uit, dan kan het namelijk zomaar zijn dat wie een vlucht via een Duitse luchthaven heeft geboekt, dit jaar juist honderden euro’s extra kwijt zal zijn om de plaats van bestemming te bereiken.