vrijdag, april 19, 2024

Schiphol populaire vertrekhaven zomervakantie ondanks verminderd aantal vluchten

De Nederlandse overheid is voornemens om het aantal vluchten dat aankomt en vertrekt vanaf Schiphol drastisch te beperken. Daarmee wil men al dit jaar beginnen  door het huidige aantal van 500.000 vluchten te beperken tot 460.000 per jaar.  Luchthaven Schiphol heeft zich inmiddels neergelegd bij het plan van de overheid en daarmee komt een eind aan een decennialange periode waarin  Schiphol vooral groei en uitbreiding nastreeft. Aan de populariteit van Schiphol doen de maatregelen echter alles behalve afbreuk aan, werd onlangs bekend.

Schiphol is en zal altijd een populaire luchthaven blijven

Uit onderzoek onder een aantal grote aanbieders van pakketreizen, met name voor vakanties tijdens de aankomende meivakantie blijkt dat het aantal boekingen via Schiphol stabiel is gebleven. Daarmee behoudt Schiphol het grootste marktaandeel voor zowel aankomst- als vertrek vluchten. Volgens Laura Vlaanderen van een van Nederlands grootste reisaanbieders, dé VakantieDiscounter, is Schiphol gewoon strategisch gezien een veel logischer  keuze voor reizigers.

Men kan vanaf Schiphol naar vrijwel elk denkbare bestemming veel makkelijker reizen dan bijvoorbeeld vanaf Rotterdam of Eindhoven. Daarnaast zijn reizigers al snel beperkt in hun keuze ten aanzien van vertrekdata- en tijden wanneer men  vanaf Rotterdam of Eindhoven vertrekt. Volgens haar is dat een van de belangrijkste redenen waarom reizigers uiteindelijk toch liever voor een vertrek vanaf Schiphol kiezen.

Geen vergunning en geen goede regelgeving ten aanzien van start- en landingsbanen

Al jaren komt Schiphol regelmatig in het nieuws doordat er vanalles mis lijkt bij de luchthaven. De overheid lijkt ten aanzien van een aantal zaken een soort van gedoogbeleid te voeren. Zo heeft de luchthaven bijvoorbeeld geen natuurvergunning. Wettelijke regels ten aanzien van start- en landingsbanen ontbreken en hetzelfde geldt ook voor de maximale 500.000 vluchten die momenteel zijn toegestaan. Hierover staat feitelijk niet op wettelijk zwart en wit en dat is best een opmerkelijke situatie.

In 2021 constateerde  de lucht inspectie al dat Schiphol door het ontbreken van duidelijke wet- en regelgeving eigenlijk ongestraft geluid grenzen kan overschrijden. Die conclusie leidde vorig jaar dan ook tot een reductie van de 12% vluchten die de overheid momenteel op Schiphol toestaat. Die beslissing maakt weg vrij om Schiphol onder eerdere afspraken uit 2015 te laten vallen, waarmee de luchthaven het risico  loopt dat het aantal vluchten nog verder wordt teruggebracht tot 400.000. Dat risico wil Schiphol niet nemen en daarom legt het zich neer bij de huidige 460.00 jaarlijks toegestane vluchten.

KLM legt zich sputterend neer bij het maximaal aantal vluchten

Voor nationale luchtvaartmaatschappij KLM betekent dat het niet ondenkbaar is dat het aantal bestemmingen waarop de vliegtuigmaatschappij vliegt met ruim 30 bestemmingen zal afnemen. KLM wil zo snel als mogelijk weer terug naar 500.000 vluchten per jaar, maar geeft tevens aan dat er betere en meer doordachte wet- en regelgeving nodig is. Moederbedrijf Air France-KLM legt zich niet zo gemakkelijk neer bij het verminderen van het aantal vluchten en  gaf eerder al aan een gang naar de rechter niet uit te sluiten.

Prijzen voor zonvakantie vergelijken loont!

Ondanks dat Schiphol dus een ongekend populaire luchthaven blijft, loont het wel degelijk de moeite om prijzen, met name voor pakketvakanties, met elkaar te vergelijken. Want vliegen vanaf Schiphol brengt veel gemak met zich mee, maar daar betaalt met soms ook behoorlijk voor. Zo kost de goedkoopste vlucht naar Lanzarote momenteel €1149,- wanneer men vanaf Schiphol reist, terwijl vertrek vanaf Eindhoven €918,- kost.  Ook een vertrekhaven in omliggende landen kan soms veel voordeel opleveren. Zo kost een vlucht naar Fuerteventura vanaf Schiphol €1082,- terwijl men voor 19% goedkoper een vlucht vanaf Dusseldorf kan boeken en slechts €879,- hoef te betalen.

 

 

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img