maandag, juli 15, 2024

‘Schiphol moet nog meer krimpen dan reeds gepland’

Ruud Sondag, de waarnemend directeur van Schiphol, uit zijn zorgen dat de luchthaven mogelijk nog meer moet inkrimpen nu het voorgestelde reductieplan is uitgesteld. Hij is beducht voor de juridische strijd en de mogelijke gevolgen ervan. Sondag heeft zondagavond in het programma Nieuwsuur voor het eerst gereageerd op het besluit van minister Mark Harbers (Infrastructuur) om het plan voorlopig te bevriezen.

Volgens het originele plan zou het aantal vluchten op Schiphol volgende zomer beperkt worden tot 460.000, maar na bezwaren van de EU en de Verenigde Staten heeft Harbers besloten het plan voorlopig te pauzeren.

Omgeving opnieuw de dupe
Schiphol is niet te spreken over deze beslissing. In Nieuwsuur gaf Sondag aan teleurgesteld te zijn omdat de omgeving van Schiphol opnieuw het onderspit delft. Hij vreest ook voor juridische acties omdat de gemoederen steeds hoger oplopen. “Het kan dan zomaar zijn dat het voor Schiphol nog slechter uitpakt en we eindigen met veel minder vluchten.”

Vergelijking met gaswinning Groningen
Hij maakte een vergelijking met de situatie rondom de gaswinning in Groningen. “Op andere plekken in Nederland zijn de belangen van omwonenden ook te lang genegeerd,” merkte hij op. “Daar is uiteindelijk gestopt met gaswinning. Ik vrees – en dat is een serieuze waarschuwing – dat als de situatie verder escaleert, Schiphol het gevaar loopt op nog meer reductie.”

Capaciteitsproblemen
Voor dit jaar verwacht Sondag ongeveer 435.000 vluchten op Schiphol. Omdat het reductieplan nog niet van kracht is, is het maximum aantal vluchten voorlopig weer opgetrokken naar 500.000. De directeur verwacht echter niet dat dit aantal gehaald wordt vanwege capaciteitsproblemen.

“460.000 vluchten is eigenlijk al te veel gevraagd van mensen,” benadrukte Sondag. Hij verwacht binnen drie weken meer duidelijkheid te hebben over wat de luchthaven volgend jaar kan verwerken.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img