maandag, juli 15, 2024

Franse toerist in cel vanwege meenemen 4500 jaar oud ‘souvenir’ uit Egypte

Wat een droomreis naar Egypte moest worden veranderde in een nachtmerrie voor een Franse toeriste. Zij werd door de douane en autoriteiten beschuldigd van het proberen te smokkelen van een 4500 jaar oud beeldje mee naar huis.

De toeriste werd aangehouden op de luchthaven vanwege een beeldje dat zij had gekocht in de winkelgalerij van een luxe hotel. De 56-jarige vrouw werd op het vliegveld van Luxor gearresteerd en acht dagen lang vastgehouden op een politiebureau. Vervolgens werd zij aangeklaagd voor het bezit en de handel in oudheden.

Na tien dagen vakantie in Egypte, stond de Franse vrouw op het punt om vanuit het vliegveld van Luxor naar huis te vliegen. Tijdens de veiligheidscontroles werden haar koffers door röntgenapparatuur gehaald en het douanepersoneel stuitte op iets opmerkelijks. Het was een klein beeldje waarvan experts, geraadpleegd door de douane, concludeerden dat het geen kopie van een origineel was, maar een 4.500 jaar oud object.

Tijdens het onderzoek was de belangrijkste vraag of de toeriste bewust als souvenir een 4.500 jaar oud beeldje had gekocht. De vrouw zelf stelde het beeldje voor 250 euro te hebben gekocht in een kunstgalerij in het Winter Palace Hotel. “Ik was erg aangetrokken door dit object, een klein figuur gekleed in een lendendoek, zittend, met zijn handen op zijn knieën. Ik had geen idee dat het mij zoveel ongeluk zou brengen,” vertelde ze aan de Franse krant Le Figaro.

Twee dagen later verscheen Nathalie voor een Franstalige rechter. Om aan te tonen dat het beeld wel degelijk een kopie was, werd de galeriehouder opgeroepen om het adres van de werkplaats te geven waar soortgelijke modellen in de schappen stonden. De rechter besloot de procedure te staken, maar verleende de toeriste nog geen formele vrijspraak. Uiteindelijk zorgde de bemiddeling van de Franse ambassadeur in Caïro ervoor dat zij op een vliegtuig naar Parijs werd gezet. “Voor zover ik begrijp, is mij levenslang de toegang tot het land ontzegd,” vertelde de vrouw aan de krant.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img