vrijdag, april 19, 2024

Nederland camperland, maar het vinden van een parkeerplaats wordt steeds moeilijker

Nederland is de laatste jaren een echt camperland geworden. Met meer dan 170.000 geregistreerde campers is het duidelijk dat steeds meer mensen ervoor kiezen om dit prachtige land op vier wielen te verkennen. In feite is het aantal campers in Nederland de afgelopen tien jaar verdubbeld, volgens Bert Hendriks van de Nederlandse Kampeer Club (NKC). “Het is onze favoriete volkssport geworden,” zegt hij.

Met deze toename in populariteit komt echter een uitdaging – het vinden van een plek om je camper te parkeren tijdens piektijden. Drukke periodes zoals Hemelvaartsdag of de zomermaanden kunnen het moeilijk maken om een plekje te bemachtigen. Met slechts ongeveer 2.500 beschikbare camperplaatsen is het geen wonder dat veel kampeerders moeite hebben om een plek te vinden waar ze een paar nachten kunnen overnachten. Hieronder hebben we een aantal opties voor je samengevat:

  1. Wildkamperen: Hoewel wildkamperen officieel niet is toegestaan in Nederland, zijn er enkele gebieden waar het wordt getolereerd. De provincie Friesland bijvoorbeeld staat wildkamperen in bepaalde gebieden toe, zolang je je aan bepaalde regels houdt. Doe altijd vooraf je onderzoek en zorg ervoor dat je geen sporen achterlaat.
  2. Gemeentelijke campings: Veel gemeenten in Nederland bieden campings aan voor campers. Dit zijn vaak kleine, eenvoudige plaatsen, maar ze kunnen een prima optie zijn tijdens piektijden als andere plaatsen vol zijn.
  3. Particuliere Campings: Er zijn ook veel particuliere campings in heel Nederland die zich speciaal richten op campers. Deze campings bieden vaak meer voorzieningen dan gemeentelijke campings, zoals elektriciteitsaansluitingen en afvalverwijdering.
  4. Aires de Service: Dit zijn camperplaatsen die veel voorkomen in Frankrijk, maar ook in Nederland beginnen op te duiken. Ze bieden basisvoorzieningen als afvalverwijdering en vers water, maar bieden meestal geen overnachtingsmogelijkheden.
  5. Camperstops: Camperstops zijn kleine, eenvoudige plaatsen die speciaal bedoeld zijn voor het overnachten van campers. Ze liggen vaak in kleine steden of dorpen en bieden een rustige en vredige plek om te overnachten.

Ongeacht waar je besluit je camper te parkeren, is het belangrijk om altijd respect te hebben voor de omgeving en de plaatselijke gemeenschap. Volg de regels en voorschriften van het gebied, en laat altijd geen sporen achter. Met een beetje planning en onderzoek kun je nog steeds genieten van de vrijheid en flexibiliteit van camperreizen in Nederland, zelfs tijdens de piekuren.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img