donderdag, april 18, 2024

Gebruik privejets alweer hoger dan voor corona

Het aantal vluchten dat mensen vorige jaar met een privévliegtuig deden is in Nederland en ook andere delen van de Europese Unie aanzienlijk gegroeid ten opzichte van de jaren ervoor. Dit blijkt uit gegevens van het onafhankelijke onderzoeksbureau CE Delft dat in opdracht van Greenpeace een inventarisatie uitvoerde, waaruit blijkt dat het totale aantal particuliere vluchten in de EU in 2022 met 64% is toegenomen.

In Nederland stegen 12.176 privévliegtuigen op van Nederlandse luchthavens, een stijging van 87% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit is niet verrassend, aangezien 2020 een jaar was dat in het teken stond van de gevolgen van de COVID-19 pandemie.

De populairste bestemmingen voor particuliere vliegtuigen vanaf Nederlandse luchthavens waren Amsterdam-Londen, Rotterdam-Londen en Amsterdam-Parijs. Milieugroep Transport & Milieu heeft echter zijn bezorgdheid geuit over de milieueffecten van privévliegtuigen.

Privévluchten leveren veel meer vervuiling op

Volgens hen kunnen particuliere vluchten tot 50 keer vervuilender zijn dan het nemen van de trein, en vijf tot 14 keer vervuilender dan een commerciële lijnvlucht. Daarom is het nodig de milieugevolgen op lange termijn van het toegenomen gebruik van privévliegtuigen in overweging te nemen en maatregelen te nemen om hun koolstofvoetafdruk te verminderen.

In Nederland hebben organisaties als de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (NLvL) zich ingespannen om de milieueffecten van vliegtuigen te verminderen. Via initiatieven als het Sustainable Aviation Fuel programma neemt de NLvL stappen om de uitstoot van vliegtuigen te verminderen en ervoor te zorgen dat Nederlandse luchthavens zo duurzaam mogelijk zijn. Hierbij moeten stappen worden ondernomen om de koolstofvoetafdruk van privévluchten te verminderen en te blijven investeren in initiatieven zoals het programma voor duurzame vliegtuigbrandstof om ervoor te zorgen dat onze luchthavens duurzaam blijven.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img