maandag, juli 15, 2024

Flink minder Britse toeristen in Amsterdam

Het aantal Britse toeristen in Amsterdam heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke daling doorgemaakt. Volgens The Independent heeft de door de gemeente gelanceerde online campagne om het zogenoemde feesttoerisme tegen te gaan effect gehad. Het aantal Britse bezoekers is met 22 procent afgenomen vergeleken met het jaar 2019.

Sinds maart is de stad begonnen met de ‘Stay Away’-campagne. Britten die op internet zoeken naar bijvoorbeeld ‘goedkoop hotel Amsterdam’ of ‘kroegentocht Amsterdam’ worden geconfronteerd met een waarschuwingsvideo waarin iemand door de politie wordt gearresteerd en een ander naar het ziekenhuis moet. Deze campagne maakt deel uit van een reeks maatregelen die door de gemeenteraad zijn aangenomen om toeristische overlast in met name het centrum van de hoofdstad te beperken.

Aanpak heeft effect
The Independent geeft aan dat deze aanpak het gewenste effect heeft: “De Nederlandse overheid heeft voor een unieke aanpak gekozen in het beheersen van grote groepen [..]. De aanpak laat zien dat het mogelijk is om toeristen te weren en kan dienen als blauwdruk voor andere landen die hetzelfde willen doen”, aldus Beverley Boden, hoofd van de toerisme-afdeling van Teesside University International Business School.

Ander soort toerist
Aan het begin leek de impact van de waarschuwingsvideo’s op toeristen nog minimaal. Boden stelt dat de campagne ervoor kan zorgen dat een ‘rustiger’ soort toerist Amsterdam zal bezoeken, in plaats van de feestende jongeren: Het staat mensen uiteraard nog vrij om naar de Amsterdam te vliegen, maar de aanpak laat zien dat het mogelijk is om de demografie van wie het land binnenkomt te veranderen, wat uiteindelijk beter kan zijn voor andere soorten toeristen”, voegt Boden toe.

Amsterdammers blij
Tegenover stadszender AT5 geven Amsterdammers aan blij te zijn met de ontwikkeling. “Het is een heel stuk prettiger wonen”, zegt een van hen. “Het is deze zomer toch wat minder dan de jaren ervoor. Je merkt het meteen. De leefbaarheid in de buurt is toegenomen. Iedereen neemt dat waar en merkt dat.

Echter, de afname in toeristen zou niet alleen te wijten zijn aan de ‘Stay Away’-campagne. Het aantal bezoekers aan Nederland is ook afgenomen door de geplande afname van het aantal vluchten op luchthaven Schiphol, nuanceert de nieuwswebsite.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img