donderdag, april 18, 2024

Wat is de beste periode voor een vakantie naar Griekenland?

Griekenland is en blijft onder Nederlanders een populaire vakantiebestemming. Het kristalheldere water van de Middellandse Zee, de rijke historische bezienswaardigheden van Griekenland en bijzondere Griekse keuken en luxe sterrenhotels werken als magneten op vakantie minnend Nederland. Wie overweegt om dit jaar Griekenland als vakantiebestemming te kiezen, doet er verstandig aan om eerst rekening te houden met de vraag: “Wat is het beste moment om naar Griekenland te gaan?!”. Op die vraag geven we je in dit artikel een antwoord.

Beste tijd van het jaar voor uitstekende weersomstandigheden

Er is eigenlijk geen slecht moment om Griekenland te bezoeken, althans wanneer het aankomt op de weersomstandigheden. Maar wil je het beste uit je vakantie halen, dan doe je er goed aan om je vakantie tegen het eind van de lente of juist vroeg in de herfst te plannen. Tussen april/juni en september/oktober zijn de temperaturen namelijk het meest aangenaam. In mei varieert de gemiddelde temperatuur in Athene tussen de 16 en 23 graden Celcius. In juni wordt het een beetje warmer – tot een gemiddelde maximumtemperatuur van 28,6 graden en dat is natuurlijk een perfecte temperatuur om een duik in zee te nemen.

In september dalen de temperaturen in Athene tot gemiddeld genomen tussen de 20 en 27 graden Celsius. In Oktober begint het flink af te koelen en liggen de temperaturen tussen de 16 en 21 graden. Dat is natuurlijk best fris, maar toch nog best te doen, mits je niet al te veel zonuren nodig hebt. Vergeet niet dat het land relatief groot is, vooral als je de beste eilanden van Griekenland meetelt, dus controleer je exacte bestemming voor de gemiddelde temperaturen voordat je boekt.

Populairste tijd om Griekenland te bezoeken

De meest populaire periode onder reizigers naar Griekenland is tijdens de late lente, de zomermaanden en de vroege herfst zijn. Dit is wanneer het weer optimaal is en alle toeristische attracties volop gericht zijn op het ontvangen van toeristen.  In juni 2019 trokken 4,12 miljoen reizigers naar Griekenland. In juli van hetzelfde jaar maakten 4,91 miljoen mensen de reis en in augustus 2019 genoten maar liefst 5,45 miljoen mensen van een Griekse vakantie, waardoor het verreweg de drukste maand van het jaar was om te bezoeken. En daarna wordt het stil in Griekenland. Met slechts 3,9 miljoen bezoekers in september 2019 en 2,1 miljoen in oktober 2019 zijn dit de minst drukke maanden. Ideaal dus voor mensen die de drukke massa willen ontwijken.

Door de Corona-crisis zijn de cijfers uit 2020 en 2021 niet echt representatief. In november 2021 gaf de Griekse minister van Toerisme Vassilis Kikilias echter aan verslaggevers dat het land tussen januari en augustus het aantal aankomsten toch nog met 79,2% zag toenemen in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Deze cijfers geven aan dat het toerisme in Griekenland weer helemaal terug is. Naar verwachting zal Griekenland dit jaar nog meer toeristen mogen verwelkomen dan in voorgaande jaren.

De mooiste vakanties naar Griekenland boek je via:

Minst drukke tijd om Griekenland te bezoeken

Ben je geen zonaanbidder en hoef je ook niet zo nodig uren in zee te zwemmen, dan is een vakantie naar Griekenland gedurende de wintermaanden ook zeker aan te bevelen. Het is dan een stuk koelen (zo rond de 10 graden, maar ook een heel stuk minder druk. In 2019 bezochten slechts 500.000 mensen Griekenland in januari en slechts 600.000 in februari. Pas in april registreerde het land een miljoen bezoekers. Houd er echter wel rekening mee dat veel hotels zijn gesloten tijdens de wintermaanden.

Beste tijd om de Griekse eilanden te bezoeken

De beste tijd om Griekenland te bezoeken hangt af van wat je zoekt, maar over het algemeen kun je voor het mooiste weer een reis naar de Griekse eilanden plannen in de late lente, vroege zomer of het begin van de herfst. Vermijd echter bij voorkeur het midden van de zomermaanden, want dan zijn temperaturen vaak zo hoog dat het niet echt prettig meer is.  Is het weer niet van belang en wil je vooral voordelig en voor de rust naar Griekenland, kies dan voor de maanden januari en februari.

Goedkoopste tijd om Griekenland te bezoeken

Bezoek je liever Griekenland met een beperkt budget, dan is dat zeker mogelijk. Het enige dat je dan  hoeft te doen is goed de boekingssites in de gaten te houden. Volgens Skyscanner zijn september, oktober en november de goedkoopste maanden om een vlucht naar Griekenland te boeken. De website voegde eraan toe dat als je een vlucht boekt in november je vaak tot 18% minder betaalt in vergelijking met de gemiddelde jaarlijkse vluchtprijs. Een bezoek aan het voorseizoen of late seizoen (maart en april, of september en oktober) is ook een stuk voordeliger dan wanneer je Griekenland tijdens de zomermaanden bezoekt. 

De mooiste vakanties naar Griekenland boek je via:

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img