donderdag, april 18, 2024

Hoos aan paspoortaanvragen aanstaande, afhandelingstijd mogelijk langer dan gebruikelijk

Nederlandse gemeenten bereiden zich voor op een verwachte toename van paspoort- en identiteitskaartaanvragen, een gevolg van wijzigingen in de geldigheidsduur van deze documenten in 2014. Destijds werd de geldigheidsduur verlengd van vijf naar tien jaar, wat leidt tot de eerste grote golf van verlopen documenten dit jaar. Daarover schrijft het AD.

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens voorspelt dat deze verhoogde vraag tot 2028 zal aanhouden. Gemeenten, die toch al te kampen hebben met personeelstekorten, waarschuwen burgers om aanvragen tijdig in te dienen, vooral met de jaarlijkse piek in het voorjaar in aantocht. Verschillende gemeenten waarschuwen dat de afhandelingstijd van vijf werkdagen mogelijk niet haalbaar is tijdens piekmomenten.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten dit jaar naar schatting tussen de 1,6 en 1,7 miljoen paspoorten en 1,2 tot 1,3 miljoen identiteitskaarten vervangen worden. Ondanks dat er voldoende materialen zijn voor deze documenten, wordt de situatie wekelijks gemonitord en zijn er draaiboeken voorbereid voor mogelijke incidenten.

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) adviseert burgers om de websites van hun gemeenten in de gaten te houden voor actuele informatie. De maximale kosten voor een paspoort zijn dit jaar vastgesteld op 83,87 euro, een stijging van 7 euro, terwijl een identiteitskaart maximaal 75,80 euro mag kosten, een verhoging van ruim 5 euro. Voor minderjarigen zijn de kosten lager.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img