vrijdag, april 19, 2024

Venetië voert entreeticket van 5 euro in om massatoerisme tegen te gaan

Wie vanaf 2024 een bezoek wil brengen aan Venetië, zal op de drukste dagen een entreeticket á 5 euro moeten kopen om de bekende Italiaanse lagunestad te bezoeken. Dat heeft het stadsbestuur bekend gemaakt. De maatregelen moet het alsmaar toenemende massatoerisme tegengaan.

De maatregelen is signaal richting de lokale bevolking dat het stadsbestuur de zorgen rondom de leefbaarheid serieus neemt. Daarnaast voelt Venetië, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, de noodzaak tot ingrijpen omdat het dit jaar ternauwernood ontsnapte aan plaatsing op de gevarenlijst van de VN-organisatie vanwege de dreiging die het massatoerisme vormde voor het kwetsbare ecosysteem. VN-lidstaten noemden de voorgestelde nieuwe toegangsprijs expliciet als motivatie om Venetië te sparen van de lijst.

Reguleren van bezoekersstromen
Burgemeester Luigi Brugnaro van Venetië benadrukt dat de toeslag geen nieuwe toeristenbelasting is of een poging om extra inkomsten te genereren. Volgens hem is het doel vooral om toeristenstromen te reguleren, dat wil zeggen: stimuleren dat toeristen drukke periodes mijden en op andere dagen komen.

29 betaalde dagen
In totaal zal op 29 dagen van april tot half juli – inclusief de meeste weekenden –  een entreeticket tijdens piekuren van 8:30 uur tot 16:00 uur vereist zijn. Bezoekers die naar Venetië komen voor een diner of een concert hoeven zodoende niet te betalen. Andere uitzonderingen zijn vanzelfsprekend dat inwoners van de stad, alsmede burgers die in Venetië zijn geboren, geen ticket nodig hebben. Dat geldt ook voor studenten en werknemers in de stad, evenals toeristen die een hotel of andere accommodatiereservering hebben.

Website
Vanaf 16 januari zal een speciale website live gaan waar bezoekers hun bezoek aan Venetië kunnen ‘reserveren’. Dagjesmensen betalen 5 euro en krijgen een QR-code die vervolgens wordt gecontroleerd bij steekproeven op zeven toegangspunten rond de stad, inclusief bij het treinstation.

Bezoekers met hotelreserveringen voeren hun hotelinformatie in en krijgen ook een QR-code om te laten zien. Zij hoeven niet extra te betalen omdat hun hotelrekening al een Venetië-verblijfstoeslag zal bevat.

Eerder werden al maatregelen genomen om het massaal aanleggen van cruiseschepen in de stad tegen te gaan.

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img