zaterdag, april 20, 2024

Venetië gaat grote groepen toeristen en luidsprekers voortaan weren

Venetië neemt nog meer ingrijpende maatregelen om het massatoerisme een halt toe te roepen. Vanaf juni zijn toeristengroepen van meer dan 25 personen niet meer welkom in de Italiaanse lagunestad. 

Daarnaast worden luidsprekers bij rondleidingen verbonden. Het versterkte geluid verstoort de rust en orde in de stad. Elisabetta Pesce, stadsfunctionaris belast met veiligheid, zei dat het beleid gericht is op het verbeteren van de doorstroming van bezoekers door het historische centrum van Venetië en de drukbezochte eilanden Murano, Burano en Torcello.

De stad kondigde eerder plannen aan om dit jaar een nieuwe dagtoeristenbelasting te testen. De vijf euro per persoon zal worden toegepast op 29 piekdagen tussen april en half juli, inclusief de meeste weekenden. Ambtenaren hopen dat het zal helpen om de menigten te reguleren, langere bezoeken aan te moedigen en de levenskwaliteit van de Venetiaanse bewoners te verbeteren.

Op sommige dagen tijdens het hoogseizoen overtreft het aantal bezoekers de lokale bevolking met meer dan twee tegen één. Daarnaast bedreigt de impact van het toerisme de fragiele lagunestad en staat daarmee zelfs de UNESCO-onderscheiding ter discussie.

In het verleden werd al besloten om de aanleg van cruiseschepen door het Giudecca-kanaal te beperken. De Italiaanse toeristische stad is in feite maar van beperkte afmeting, maar trok trok in 2019 evengoed 13 miljoen bezoekers. De verwachtingen en vrees is dat dit aantal in de komende jaren zal worden overtroffen.

Het enorme aantal toeristen zorgt voor problemen voor de lokale bevolking, onder meer omdat de accommodaties nu vaak ten goede komen aan toeristen wat ten koste gaat van de woningen die beschikbaar zijn voor lokale bewoners.

De mooiste vakanties naar Italië boek je via:

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img