maandag, juli 15, 2024

Toeristen vermijden Noord-Italië door aanhoudende droogte

Boeren en ondernemers in het noorden van Italië luiden de noodklok. Er is momenteel een alarmerend laag waterpeil in de Po en doordat er te weinig neerslag is gevallen, heeft de regio te maken met droge akkers en lege meren. Dit is vooral zorgwekkend voor gebieden die populair zijn bij Nederlandse toeristen, want ook zij voelen de gevolgen van de droogte. Elk jaar gaan honderdduizenden Nederlanders op vakantie naar Italië, waarbij de meerderheid kiest voor een bezoek aan de meren in het noorden van het land. Van de acht miljoen jaarlijkse bezoekers aan het grootste meer van Italië komt een vijfde uit Nederland.

Door de huidige droogte die Noord-Italië treft, is het water in het Italiaanse merengebied echter alarmerend laag. Dit heeft grote gevolgen voor de regio, met boeren die moeite hebben om hun gewassen te irrigeren en bedrijven die worstelen om hun watervoorziening op peil te houden. In gebieden die populair zijn bij toeristen, zoals het Gardameer, is het waterpeil aanzienlijk gedaald. Dit baart niet alleen zorgen voor de plaatselijke economie, maar ook voor het milieu.

De droogte heeft ernstige gevolgen gehad voor de landbouwindustrie in Noord-Italië, waar de gewassen te lijden hebben onder een gebrek aan water. Dit heeft geleid tot een daling van de productie en een stijging van de prijzen. Nu de boeren moeite hebben om hun gewassen te irrigeren, moeten velen hun toevlucht nemen tot het gebruik van putwater, wat niet alleen duur is, maar op de lange termijn ook niet duurzaam.

Minder toeristen naar naar Italië

De droogte heeft ook gevolgen voor de toeristenindustrie in de regio. Nu het waterpeil in de meren daalt, kiezen veel toeristen ervoor weg te blijven of andere delen van Italië te bezoeken. Dit heeft grote gevolgen voor de plaatselijke economie, met bedrijven die afhankelijk zijn van het toerisme en moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

De gevolgen van de droogte zijn vooral zorgwekkend voor gebieden die populair zijn bij Nederlandse toeristen. Veel Nederlandse toeristen kiezen voor een verblijf in het Italiaanse merengebied, en de daling van het waterpeil zou een grote invloed kunnen hebben op hun vakantie-ervaring. Dit zou kunnen leiden tot een afname van het aantal Nederlandse toeristen dat de regio bezoekt, wat een verder negatief effect zou hebben op de lokale economie.

Het schilderachtige Gardameer in Noord-Italië lijkt voorlopig gespaard te blijven, maar de situatie in het Lago Maggiore en het Comomeer is niets minder dan dramatisch. Het waterpeil in het Lago Maggiore is 16 centimeter gedaald boven het normale niveau dat aan het eind van de zomer werd bereikt, en deskundigen schatten dat er 300.000 kubieke meter water ‘ontbreekt’ in het op één na grootste meer van Italië. Ook in het Comomeer is het waterpeil tot ongekende hoogte gedaald, en de plaatselijke bevolking meldt dat ze het water nog nooit zo laag heeft gezien.

De mooiste vakanties naar Italië boek je via:

 

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img