zondag, mei 26, 2024

Vakantiegangers opgelet: zwarte zaterdag komt er weer aan!

Verkeersdiensten waarschuwen voor druk verkeer op de Europese wegen komend weekend. Frankrijk verwacht Zwarte Zaterdag en andere populaire vakantiebestemmingen hebben ook te maken met grote verkeersopstoppingen.Vooral in Frankrijk zullen komend weekend waarschijnlijk grote files staan. Afgelopen zaterdag was er op veel plaatsen een opvallende toename van de wachttijden.

Automobilisten op weg naar de Provence of de Spaanse grens hadden te maken met vertragingen tot wel vier uur. De piekfiles op die dag resulteerden in 871 kilometer file. Dit is een aanzienlijke hoeveelheid, als je bedenkt dat Frankrijk vorig jaar 872 kilometer file noteerde op Zwarte Zaterdag tijdens het laatste weekend van juli.

Frankrijk en richting Middellandse Zee

Op de snelwegen rond Parijs, zoals de A10 richting Bordeaux en de Atlantische kust en de A6 en A7 richting de Middellandse Zee, kun je te maken krijgen met verkeersopstoppingen. Om files op de Autoroute du Soleil te vermijden, kun je overwegen om alternatieve routes te nemen, zoals de A75 (Clermont-Ferrand – Béziers) of de A39 volgen vanaf Dijon richting Genève en dan weer aansluiten op de A7 bij Lyon via de A42.

Hoewel deze routes ook files kunnen hebben, zijn ze over het algemeen minder erg dan die op de Autoroute du Soleil. Bovendien is het de hele zomer constant druk geweest in de Mont Blanc-tunnel, vooral richting Italië, en dit weekend zal dat naar verwachting niet anders zijn.

Duitsland

In Duitsland is de situatie niet veel beter omdat elke regio op dit moment vakantie heeft, wat leidt tot grote verkeersopstoppingen. Duitsland lijkt wel één lange bouwzone, waardoor de toch al drukke routes nog drukker worden. Zo wordt de A8 München-Salzburg afgesloten tussen Traunstein/Siegsdorf-Ost en Anger van 1 augustus 20:00 uur tot 2 augustus 05:00 uur.

Ook de A8 Salzburg-München wordt in dezelfde periode afgesloten tussen Bad Reichenhall en Neukirchen. Om de verkeersopstoppingen te helpen verminderen, geldt er tot eind augustus nog steeds een rijverbod voor vrachtwagens op zaterdag tussen 7.00 en 20.00 uur.

Oostenrijk

Oostenrijk krijgt naar verwachting veel Duitse toeristen op bezoek, of ze nu naar Oostenrijk zelf gaan of naar populaire vakantiebestemmingen zoals Italië. De Tauerntunnel en Karawanktunnel, gelegen aan de grens met Slovenië, staan bekend om hun verkeersopstoppingen.Op zaterdag zijn vrachtwagens niet toegestaan op de A12 (Inntal Autobahn) en A13 (Brenner Autobahn), wat de grote problemen zou moeten verlichten. Wie over de Fernpas richting Tirol rijdt of richting de A22 in Italië, met name Bolzano, moet rekening houden met extra verkeer.

In Tirol is het vakantieverkeer vanaf zaterdagochtend 7 uur tot zondagavond 7 uur verboden de A12 af te rijden in de gebieden Kufstein, Reutte en Innsbruck om opstoppingen via een alternatieve route te voorkomen. Dezelfde regel geldt voor de A10 in Salzburg van vrijdag tot zondag. Reizigers wordt geadviseerd om op de snelweg te blijven als er files staan.

Zwitserland

Zwitserland is niet alleen een geliefd vakantieland, maar ook een veelgebruikt doorreisland. De Zwitsers vieren ook hun nationale feestdag op 1 augustus, waardoor veel inwoners profiteren van het lange weekend. Dit draagt bij aan het al bestaande vakantieverkeer door het land. Deze zomer was het niet ongewoon om files van meer dan twee uur te ervaren voordat je de Gotthardtunnel bereikte, die naar de Italiaanse grens leidt. Verwacht wordt echter dat de files in de tegenovergestelde richting minder ernstig zullen zijn.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img