zondag, mei 26, 2024

Treinkaartjes bij de NS vaak veel duurder dan in het buitenland

Treinkaartjes in Nederland zijn vaak duurder in vergelijking met andere Europese landen zoals België en Duitsland. Bovendien, als het gaat om internationale reizen, kan het kopen van een ticket van een buitenlandse spoorwegmaatschappij voor trajecten zoals Amsterdam naar Boedapest vaak goedkoper zijn dan kopen bij de NS. Dit kan een aanzienlijke besparing van enkele euro’s opleveren.

Op zaterdagochtend staat het gratis parkeerterrein bij het treinstation in Essen, een Belgische grensstad, vol met auto’s. Ongeveer tweederde van deze auto’s heeft een Nederlands kenteken, van mensen die vlakbij de grens wonen, waaronder die in het naburige Roosendaal. Ondanks het feit dat ze hun eigen treinstation hebben, geven veel van deze mensen er de voorkeur aan om vanuit Essen, dat 8 kilometer verderop ligt, naar Antwerpen te reizen.

Reizen in Nederland is sowieso duurder dan bij onze buren

Treinreizen in Nederland is relatief duur, zelfs in vergelijking met andere landen. Een retourticket van Breda naar Den Haag, wat ongeveer 80 kilometer is, kost bijvoorbeeld 31 euro zonder kortingen. In België betaal je voor een vergelijkbare afstand tussen Antwerpen en Nijvel slechts 26 euro. Voor senioren in België geldt bovendien een vast tarief van slechts 7,80 euro voor deze reis, ongeacht de afgelegde afstand.In Duitsland kost een reis van 80 kilometer van Neuss naar Dortmund ongeveer 20 euro. Het is echter belangrijk om te weten dat een deel van deze reis wordt afgelegd met een intercitytrein, en Duitsland biedt aanzienlijk goedkopere tarieven voor regionale treinen. Deze regionale treinen rijden binnen afzonderlijke deelstaten, die vaak groter zijn dan Nederland.

Openbaar vervoer duurder dan omliggende landen

Het openbaar vervoer in ons land is duurder dan in de buurlanden en dat baart reizigersorganisatie Rover zorgen. Volgens beleidsmedewerker Eva Taylor Parkins zijn de prijsverschillen onwenselijk en moeten reizigers de beste prijs voor hun reis kunnen vinden. Idealiter zou dezelfde prijs worden aangeboden via elk boekingskanaal. Op dit moment is het boeken van een internationale treinreis echter niet eenvoudig. Reizigers moeten vaak verschillende delen van de reis apart boeken en hun eigen onderzoek doen via verschillende websites en kanalen, waardoor het moeilijk is om te bepalen of ze een goede deal hebben gevonden.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img