maandag, juli 15, 2024

Toekomst ‘Harry Potter trein’ door Schotse Hooglanden onzeker vanwege veiligheidsprobleem

Het is nog maar de vraag of toeristen en Harry Potter-fans in de toekomst nog kunnen genieten van een rit in de Jacobite, de iconische rode stoomtrein bekend uit de ‘Harry Potter’-films. Er wordt momenteel onderzocht of de trein voldoet aan de veiligheidseisen. Als dit niet het geval is, moet de trein voor miljoenen worden gemoderniseerd, wat de toekomst van deze populaire attractie serieus in gevaar kan brengen.

In de zomer van 2023 werd bekend dat de trein, na een veiligheidscontrole, in ieder geval tot eind november mag blijven rijden. De spoorverbinding tussen Mallaig en Fort William in de Schotse Hooglanden lag enkele weken stil vanwege problemen met de deursloten. Door het verouderde sluitsysteem van de deuren bestaat het risico op ‘ernstig letsel’ voor passagiers.

Forse investering
Eerder kreeg de stoomtrein een vrijstelling van de geldende regels, maar deze vrijstelling liep eerder dit jaar af, waarna een nieuw onderzoek plaatsvond. Volgens eigenaar West Coast Railways (WCR) is een investering van ongeveer 7 miljoen pond (meer dan 8 miljoen euro) nodig om te voldoen aan de veiligheidseisen van de Office of Rail and Road (ORR). WCR hikt flink op tegen een dergelijke forse investering.

Bekende filmlocaties
De Jacobite, bekend als de Hogwarts Express in de Harry Potter-films die studenten van Londen naar tovenaarsschool Hogwarts vervoert, rijdt normaal gesproken van maart tot oktober. De trein passeert onder andere het Glenfinnanviaduct in de Schotse Hooglanden, een locatie die ook in de films te zien is. In het hoogseizoen reizen ongeveer 750 mensen per dag met de trein. In januari 2024 wordt een besluit over de veiligheidseisen van de trein verwacht.

De mooiste vakanties naar Schotland boek je via:

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img