maandag, juli 15, 2024

Spanje per trein: genoeg mogelijkheden, maar weinig animo

De stijging van de verkoop van treinkaartjes voor internationale reizen in Nederland is niets minder dan opmerkelijk. Volgens NS International werden vorige jaar meer dan 372.000 tickets verkocht, een enorme 30.000 meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ondanks de groeiende populariteit van treinreizen in Nederland, wagen De Spaanse hoofdstad Madrid is de laatste jaren steeds populairder geworden onder Europese reizigers. Vooral jongeren bezoeken de stad meer dan ooit tevoren. Vreemd genoeg en helaas, kiezen maar bar weinig mensen ervoor om de Spaanse hoofdstad per trein te bezoeken.

Parijs, Berlijn en Londen zijn nog steeds de populairste treinbestemmingen

De populairste internationale treintickets vanuit Nederland zijn voor de Thalys naar Parijs, de intercity naar Berlijn en de Eurostar naar Londen, waarbij treinen overdag de populairste optie zijn. Nachttreinen winnen ook aan populariteit, waarbij steden als Antwerpen, Brussel en Parijs het populairst zijn. Wenen, Zürich, Milaan en Kopenhagen zijn dit jaar ook populairder geworden.

Het grootste nadeel van reizen naar Spanje vanuit Nederland is dat het behoorlijk omslachtig is en er een lange reistijd mee gemoeid is. Veel andere Europese bestemmingen zijn binnen 3-6 uur te bereiken, terwijl de snelste route per trein naar Madrid 9 uur duurt.  Daarnaast zul je vaak wat meer moeite moeten doen om Spanje per trein te bereiken en zijn de treinroutes in Spanje zelf beperkt.

Per trein naar Madrid

Wie toch per trein naar de Spaanse hoofdstad wil reizen, kan de Eurostar van Londen naar Madrid nemen. Deze brengt je in iets meer dan 24 uur via een directe route van het Verenigd Koninkrijk naar de Spaanse hoofdstad. Een prima optie voor wie het niet erg vindt om een lange treinreis te maken.

Wil je liever korter onderweg zijn, dan kun je via het Benelux-spoorwegnet via Amsterdam, Rotterdam of Den Haag naar Brussel en vervolgens Parijs reizen. Vanuit Parijs kan men vervolgens de TGV of Thalys naar Madrid nemen. In dat geval moet je dus wel overstappen, maar duurt de gehele reis slechts 9 uur.

Reizen per trein blijft natuurlijk een geweldige ervaring. Zeker wanneer je vanuit Nederland helemaal naar het zuiden van Europa reist. Heb je voldoende tijd, dan kun je zelfs overwegen om onderweg een of twee dagen in Brussel en Parijs te blijven en binnen een week 3 Europese hoofdsteden ontdekken. Met de trein naar Madrid duurt wat langer dan reizen naar Parijs of Berlijn, maar je krijgt er wel een geweldige ervaring voor terug.

Pak je uiteindelijk toch de trein naar Spanje, zorg er dan voor dat je licht bepakt bengt. Neem alleen mee wat je nodig hebt. Dit maakt het reizen tussen de verschillende steden en landen veel gemakkelijker. Overweeg een lichtgewicht rugzak of koffer mee te nemen, zodat je je snel en gemakkelijk kunt verplaatsen. En wees altijd flexibel! Hoewel het belangrijk is om een plan te hebben, is het ook belangrijk om er flexibel mee om te gaan. Wees voorbereid op onverwachte verrassingen en vertragingen, en wees niet bang om je plannen zo nodig te wijzigen.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img