zaterdag, april 20, 2024

Spaanse hotels verwachten recordwinter door forse toename van aantal boekingen

Hogere hotelprijzen weerhouden toeristen er niet van deze winter naar Spanje te reizen. Het aantal boekingen voor december ligt nu al 26% hoger dan in het eerdere topjaar 2019. Dat is belangrijk voor de Spaanse economie, want toerisme lijkt in 2023 14% van het BBP te gaan uitmaken. 

Hotelprijzen fors hoger
Feit is wel dat de prijzen van hotelkamers in Spanje, mede door de inflatie, fors hoger zijn. De prijs per bezette kamer ligt 26% boven die van 2019 liggen, net als de bezetting die 1% hoger is. De populairste bestemmingen zijn Madrid en de Balearen, waarvan de prijzen 30% hoger liggen dan die van 2019 met een bezettingsgraaden die 2 a 3% hoger ligt.

In Spanje liggen de reserveringen voor december 2023 al 26% hoger dan in 2019. Qua prijsniveau zijn Madrid, de Canarische Eilanden en Andalusië de duurste bestemmingen vanwege de hoge vraag.

Hotelbezetting stijgt
Het nationale statistiekbureau van Spanje, het INE, berekende dat de hotelbezetting in oktober 61% was, het hoogste in een oktobermaand in de geschiedenis en 3% boven vorig jaar en 2019. In totaal werden in oktober 32,4 miljoen hotelnachten gereserveerd, zo’n 9% meer dan vorig jaar. En deze hoge vraag drijft de prijzen op, die de maand afsloten op gemiddeld 110 euro per bezette kamer, wat 10% meer is dan in oktober vorig jaar en bijna 30% hoger dan voor de pandemie.

Vooral Britten en Duitsers
Hotelovernachtingen geboekt door inwoners die in Spanje wonen in oktober beslaan slechts 30% van het totaal (9,6 miljoen), terwijl de reserveringen van buitenlandse toeristen meer dan 20 miljoen bedroegen, 70% van het totaal. Vakantiegangers uit het Verenigd Koninkrijk (26,4%) en Duitsland (20%) waren goed voor bijna de helft van de aankomsten van buitenlandse toeristen in de maand oktober, volgens gegevens van het INE.

De mooiste vakantieverblijven in Spanje boek je via:

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img