Voor mensen die op jonge leeftijd geadopteerd zijn en nieuwsgierig zijn naar hun land van herkomst, is een rootsreis nu een optie. Deze reis houdt in dat je naar je geboorteland reist op zoek naar je biologische wortels, alleen of met een groep gelijkgestemden en adoptiefamilieleden. Inmiddels hebben al velen met name jongeren de reis gemaakt, waaronder naar China.
Zij zijn aangenaam verrast door de impact die het op hen had. Veel Nederlandse geadopteerden hebben hun wortels in landen als Taiwan, Ethiopië, China, Colombia, India en Indonesië. Hoewel alleen reizen naar deze landen mogelijk is, is het vinden van betekenisvolle plaatsen of zelfs biologische ouders een moeilijke taak, vooral vanwege taalbarrières.
Gelukkig bieden verschillende organisaties, waaronder Lotus Tours, Pangea Travel en Giggling Bamboo Travel, op maat gemaakte rootsreizen met tolken. Dit vergroot de kans aanzienlijk dat reizigers meer te weten komen over hun afkomst, omdat deze organisaties een relevant netwerk hebben in de landen in kwestie en permanente verzorgers of pleegouders uit het verleden kunnen opsporen. Ze geven ook toestemming om kindertehuizen en andere relevante locaties te bezoeken.
Ook de overheid kan in sommige gevallen een handje helpen
In het verleden werden rootsreizen meestal ondernomen door jongvolwassenen, maar tegenwoordig ondernemen gezinnen met jonge adoptiekinderen steeds vaker zulke reizen. Het FIOM, een overheidsinstantie die zich bezighoudt met afstammingskwesties, waarschuwt adoptieouders in een informatiebrochure voor de aard van rootsreizen voor kinderen in de basisschoolleeftijd.
Ze benadrukken dat rootsreizen geen vakanties zijn, maar eerder emotionele reizen naar het vaak moeilijke begin van het leven van het kind. Hoewel het goed kan zijn voor adoptiekinderen om een tastbaar begrip te krijgen van hun afkomst, kan het ook leiden tot het loslaten van opgekropte emoties.