maandag, juli 15, 2024

Mysterie op populairste strand van Mexico in Cancun: het zand verdwijnt in razend tempo

Toeristen die het populaire strand ‘Playa Delfines’ in het Mexicaanse Cancun bezoeken, kunnen het vreemde gevoel krijgen dat het strand steeds kleiner wordt. Dat is echter geen gezichtsbedrog, maar realiteit. Er spoelt steeds meer zand weg van het geliefde strand. Mexicaanse autoriteiten staan voor een mysterie. 

Zand is vanzelfsprekend een essentieel element voor een strand. Echter, strandwachten bij Playa Delfines, het populairste toeristenstrand in Cancun, melden al enkele weken dat het zand op het strand geleidelijk aan verdwijnt.

Rotsen
Het resultaat is dat er meer rotsen op het strand bloot komen te liggen, die nu niet meer bedekt zijn met zand en gevaarlijk en hinderlijk zijn voor badgasten. Volgens onderzoek begon het met slechts een drie meter lang stuk strand dat zijn zand verloor. Nu is het uitgebreid tot tien meter van het strand en heeft het geleid tot de blootstelling van veel van de rotsen op het strand.

Extra toezicht
Strandwachten hebben inmiddels hun toezicht en patrouilles op het strand opgevoerd. Playa Delfines in Cancun is geliefd omdat het het langste stuk wit zandstrand betreft in het gebied dat nog grotendeels bespaard is gebleven van torenhoge toeristenresorts en hotelgebouwen. Het is bovendien een gratis strand met gratis Wi-Fi.

Mysterie
De oorzaak van het verdwijnende strand is een mysterie. Lokale functionarissen in Cancun zijn niet zeker wat het verlies van zand op het populairste toeristenstrand in de Mexicaanse vakantiebestemming veroorzaakt. Er zijn een aantal mogelijke verklaringen, zoals  stijgende zeespiegels door de opwarming van de aarde; intensere zeegolven; tropische weersystemen of zelfs de impact van menselijke handelen zoals de bouw van resorthotels.

Oplossingen
Er wordt vanzelfsprekend ook nagedacht over oplossingen. Daarbij wordt gedacht aan meer zand aanvoeren naar het strand om de blootgestelde rotsgebieden te bedekken. Een ander idee is het bouwen van een soort golfbreker om de erosie te vertragen. Echter, functionarissen zijn onzeker of dit andere stranden in het gebied zou kunnen beïnvloeden.

Aangeraden wordt om voorlopig in ieder geval zandschoenen te dragen op het Mexicaanse strand.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img