maandag, juli 15, 2024

In deze badplaats krijg je 750 euro boete voor het plassen in zee

Even snel een plasje in zee doen, simpelweg omdat er geen toiletten zijn of deze te ver van je strandplek af staan. In de Spaanse badplaats Vigo, kun je dat maar beter uit je hoofd laten. Vigo staat bekend om de schilderachtige kustlijn en een overvloed aan strand activiteiten waar bezoekers van kunnen genieten. Jaarlijks vermaakt de kustplaats duizenden toeristen per dag, waarvan blijkbaar een te groot deel hun behoeften in zee doet. De gemeenteraad van Vigo wil daar nu paal en perk aan stellen en heeft bepaald dat iedereen die betrapt wordt op plassen in zee een boete in ontvangst mag nemen van maar liefst €750,-. Niet alleen vindt men het onsmakelijk en een bedreiging voor andermans gezondheid dat badgasten in zee plassen, maar zien het ook als iets zeer schadelijks voor het milieu.

Vigo staat er niet alleen voor

De stad Vigo staat niet alleen in haar inspanningen om het plassen in zee tegen te gaan. Strandbestemmingen over de hele wereld kennen soortgelijke regels om de veiligheid en het plezier van hun gasten te waarborgen en het milieu te ontzien.

In heel Frankrijk is het al jarenlang illegaal om in de oceaan te urineren. Wie dat toch doet, kan een boete krijgen die zelfs kan oplopen tot wel €1500,-. In sommige Amerikaanse staten moeten strandgangers ook rekening houden met flinke boetes wanneer zij betrapt wordt op het plassen in zee.

Een heterdaadje zal niet eenvoudig zijn

De maatregelen die badplaatsen nemen, zijn vooralsnog vooral bedoeld als afschrikmiddel. In de praktijk worden badgasten nauwelijks daadwerkelijk bekeurd om het plassen in zee. Het valt immer niet bepaald mee om iemand te betrappen op het plassen in zee.

Een goede indicatie dat iemand zich aan het ontdoen is van overtollige urine, is het feit dat wanneer iemand rechtop in zee staat en voor een  ongewoon lange tijd blijft staan in dezelfde positie. Wanneer iemand zich in koel water bevindt, duurt het namelijk wat langer voordat de blaas het de urine kan loslaten. Verder hellen mensen die plassen in het water vaak naar een kant en zonderen ze zichzelf vaak wat af van andere badgasten.

Algemene en meer bijzonder regels en wetten

Naast de specifieke wetten en regels in elk land zijn er ook algemene regels die strandgangers moeten volgen om de veiligheid van iedereen in de oceaan te garanderen. Gangbare regels die eigenlijk in alle landen van de wereld gelden, zijn dat je geen afval op het strand mag achterlaten, niet mag zwemmen in de buurt van boten of vaarwegen en dat je alles wat leeft en bloeit in zee met rust laat.

Daarnaast zijn er regels die gebonden zijn aan een specifiek gebied en bepaalde kenmerken waaraan deze gebieden voldoen. Zo zijn er stranden waar op bepaalde plekken een ongewoon sterke stroming is.  bezoekers van stranden in Spanje zijn er een paar extra regels om in gedachten te houden. Borden geven dan vaak aan dat er in dat gebied niet gezwommen moet worden.

Stranden zijn bedoeld om van te genieten en niet om te misbruiken, en de gemeente Vigo heeft er dus een punt van gemaakt bezoekers een aangename en veilige ervaring te bezorgen. Als je een reis naar Vigo plant, zorg er dan voor dat je de plaatselijke regels en voorschriften volgt om het strand voor iedereen schoon en veilig te houden.

Aanbevolen

Reisnieuwsbrief

Ontvang onze gratis reisnieuwsbrief met de leukste reistips, het laatste nieuws rondom bekende en onbekende attracties en kortingsacties

spot_img